Jouw camera-instellingen staan verkeerd

tips voor perfect scherpe foto's

Wat is er vervelender dan dat je tijdens het fotograferen erachter komt dat de instellingen van je camera helemaal verkeerd staan? De foto’s zijn dan in vrijwel alle gevallen mislukt. Soms is dat niet zo erg, vooral als je gewoon tijd hebt om de corrigeren. Maar als het moment belangrijks was is het een heel ander verhaal. Hou er dus rekening mee, jouw camera-instellingen staan verkeerd.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ik ga er vanuit dat jij heel goed weet welke instellingen je nodig hebt voor jouw fotografie. Fotografeer je actie, dan moet je snelle sluitertijden gebruiken. Fotografeer je een landschap, dan kan een grote scherptediepte de wens zijn. Heb je mensen in beeld, dan kan de juiste lichtopstelling het verschil maken tussen een goede foto en een slechte foto.

Jouw camera-instellingen staan verkeerd.
Een ree op de vlucht, rennend door het veen moeras van de Groote Peel. De camera-instellingen staan verkeerd omdat ik niet goed voorbereid was voor dit soort fotografie. De gebruikte ISO200, f/5,6 en 1/25 sec leverde bewegingsonscherpte op. Ik had ook ISO1600, f/2,8 en 1/800 sec kunnen gebruiken.

Verkeerde instellingen

Er zijn heel wat andere instellingen die je in de camera kunt verzetten. Dat kan met opzet gedaan zijn, voor een specifiek doel, of per ongeluk. Waarschijnlijk zijn dit dan afwijkende instellingen van wat je normaal zou gebruiken.

Sommige instellingen zijn eenvoudig te corrigeren indien je in raw beeldformaat fotografeert. Denk aan een kleine belichtingscorrectie instelling, de witbalans, of een beeldprofiel of film simulatie instelling. Dit doe je in de nabewerking en je foto is in feite niet mislukt.

Wil je in raw gaan fotograferen om dit soort foutjes te voorkomen, maar je weet niet hoe?
Lees dan mijn artikel Starten met fotograferen in raw

Er zijn echter ook andere instellingen die er wel toe doen. Een belichtingsinstelling (PASM keuze), de ISO waarde, een diafragma of een autofocus instelling. De zelfontspanner, de ruisreductie of beeldstabilisatie. Heb je die niet op de gewenste stand staan? Dan is het simpel: jouw camera-instellingen staan simpelweg verkeerd. Ze zijn eenvoudig te corrigeren, maar dat zorgt dan voor verloren tijd.

Jouw camera-instellingen staan verkeerd
Controleer al je instellingen. Zijn ze correct ingesteld voor de fotografie die je gaat beoefenen? Ga er niet blindelings vanuit dat alles goed staat. Dar voorkomt onaangename verrassingen.

Kostbare tijd

Stel jouw camera-instellingen staan verkeerd, dan zorgt het waarschijnlijk voor een mislukte foto. Dit merk je dan snel genoeg, waarna je deze verkeerde instellingen moet corrigeren. Dat kost tijd, soms zelfs kostbare tijd.

Wanneer je het direct merkt, dan kan de correctie snel genoeg gedaan worden. Andere keren duurt het veel langer voor je het door hebt. Vooral in dat laatste geval kan het gebeuren dat je het moment voor altijd gemist hebt. Misschien komt er een volgende keer, misschien ook niet.

Een reklame boodschap

Daarbij kan het flink wat tijd kosten wanneer je de verkeerde instelling moet corrigeren. Weet jij nog of het één enkele instelling was, of meerdere? Kan je die verkeerde instelling ook direct aflezen uit je foto, of moet je zoeken naar de reden waarom de foto mislukt is?

Wil je meer weten over instellingen voor dierenfotografie?
Lees dan mijn bericht Programmeer instellingen voor dierenfotografie

Voor een landschap hoeft het niet zo’n probleem te zijn, er is vaak voldoende tijd. Een portret fotosessie geeft je meestal ook wel wat extra gelegenheid. Maar ben je een fotograaf die actie vast legt, dieren, of sport, dan kan een goede instelling wel eens het verschil zijn tussen een wereldfoto en geen wereldfoto.

Mountainbiken in het bos
Snelle actie van een mountainbiker in het bos. Kies een van de vele AF mogelijkheden om dit zo goed mogelijk vast te leggen.

Controleer je camera-instellingen, altijd

Jouw camera-instellingen staan verkeerd, neem dat als uitgangspositie aan. Dat hoeft misschien niet zo te zijn, maar als je van deze aanname uitgaat verplicht je jezelf om alles even door te nemen. Dat voorkomt dat als je snel moet reageren, je niet geconfronteerd wordt met… Een verkeerde camera-instelling.

Jouw camera-instellingen staan verkeerd
Jouw camera-instellingen staan verkeerd. Met die uitgangspositie controleer je de camera gewoon even voordat je gaat fotograferen.

Ik begon dit artikel met de aanname dat jij heel goed weet welke camera instellingen je moet hebben. Dit betekent dat het niet veel tijd hoeft te kosten om, voordat je op pad gaat, of voordat je de camera in je tas stopt, alles even te controleren.

Staat de belichtingsinstelling (PASM instelling) al op de goede stand? Is de witbalans goed ingesteld? Staat de camera op de juiste transportmodus? Is de autofocus correct ingesteld? Heb je geen andere afwijkende instelling die voor onaangename verrassingen zorgt?

Door dit thuis te controleren is er geen tijdsdruk. Je kunt in alle gemak zorgen dat alles goed ingesteld staat. Dat wil echter niet zeggen dat je geen aanpassingen ter plekke meer hoeft te doen, maar je hebt de juiste voorbereidingen gedaan. Zo weet je het zeker, jouw camera-instellingen staan niet langer verkeerd. De kans op een mislukte foto is dan een stuk kleiner geworden.

Wist je dat er ook camera instellingen zijn die er minder toe doen?
Lees erover in mijn bericht Onbelangrijke camera instellingen

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties