Keuze tussen DPI en pixels

De foto is 6000 x 4000 pixels. wat overeenkomt met 24 miljoen pixels, of 24 megapixels. Reken maar na.

Het blijft een lastig ding, de keuze tussen DPI en pixels. Wanneer gebruik je welke? Ze worden te pas en onpas gebruikt, maar het is in feite heel eenvoudig. In dit blogbericht leg ik uit wanneer je voor de grootte van een foto DPI moet gebruiken, en wanneer je gewoon de hoeveelheid pixels moet aanhouden.

Geschatte leestijd: 5 minuten

In een eerder artikel ben ik heel uitgebreid ingegaan op het fenomeen pixels, resolutie, DPI en de term PPI. Maar het uitgebreid uitleggen maakt het toch niet in alle gevallen duidelijk. Zeker wanneer je foto’s voor een bepaald doel gaat gebruiken en dat bij de aanlever eisen zowel over DPI als pixels gesproken wordt. Het komt zelfs voor dat ze te pas en onpas gebruikt worden.

Voor meer informatie over de termen pixels, DPI en PPI
kun je mijn artikel Over pixels, resolutie en DPI lezen.

In feite is de keuze tussen DPI en pixels heel eenvoudig. Je moet het alleen even weten, of gezien hebben. Het is wel belangrijk dat je weet wat pixels zijn, en wat DPI betekent. Dan is er ook zoiets als PPI, maar voor het gemak kunnen we er even vanuit gaan dat DPI hetzelfde is als PPI. Dit is niet helemaal waar, maar laten we het eenvoudig houden.

Wanneer gebruik je pixels?

Wordt een foto op een digitaal beeldscherm gebruikt, dan is de keuze tussen pixels en DPI heel eenvoudig. Je kiest dan pixels. Het enige wat belangrijk is namelijk de hoeveelheid pixels in de lengte en breedte.

Een beeldscherm, ongeacht welke afmetingen, bestaat uit een aantal pixels. Tegenwoordig is dus full HD of 4K, maar ook grotere resoluties kun je vinden. Een Full HD scherm is 1920 pixels x 1080 pixels groot. Een 4K scherm is 3840 pixels x 2160 pixels groot.

Wil je een foto beeldvullend op een full HD scherm tonen, dan hoeft deze dus maar 1920 x 1080 pixels groot te zijn. Heb je een foto die 6000 x 4000 pixels groot is (een 24 megapixel foto), dan kan het nodig zijn om je foto te verkleinen. Dat kan door de kortste zijde 1080 pixels te maken.

De foto is 6000 x 4000 pixels. wat overeenkomt met 24 miljoen pixels, of 24 megapixels. Reken maar na.
De foto is 6000 x 4000 pixels. wat overeenkomt met 24 miljoen pixels, of 24 megapixels. Reken maar na.
Wil je de foto verkleinen voor internet doeleinden, dan kies de gewenste hoeveelheid pixels.

Het komt erop neer dat wanneer de foto op een monitor of ander beeldscherm vertoond zal worden, je met pixels moet rekenen als je een foto verkleint. Dat kan voor internet zijn, of voor een presentatie op een televisie of beamer.

Een reklame boodschap

Wanneer gebruik je DPI?

Het wordt anders als je een foto gaat afdrukken. Dus een fysieke afdruk op fotopapier of gewoon papier. In dat geval zal een drukker of printshop een bepaalde DPI waarde vragen. De keuze tussen pixels en DPI bij het bepalen van de afmetingen is dan natuurlijk DPI.

DPI betekent Dots Per Inch. In feite is dat het aantal inktdruppels die er per inch op het fotopapier worden gedrukt of gespoten. Dots per Inch kun je voor het gemak vervangen door Pixels Per Inch, ofwel PPI. Hoewel dit niet helemaal hetzelfde is, houd ik dit voor de eenvoud wel even aan.

Dit alles betekent dat als een drukker of printshop vraagt voor een 10 x 15 cm foto in 300 DPI, je uit kunt rekenen hoeveel pixels je nodig hebt. Reken dan de afmeting om naar inch (1 inch = 2,54 cm). Een 10 x 15 cm foto is dus 3,94 x 5,91 inch. Per inch zijn er 300 dots/pixels nodig, dus moet je foto (afgerond) 1181 x 1772 pixels groot zijn.

Keuze tussen DPI en pixels
Een krantenfoto heeft meestal niet zo’n hoge resolutie. Je kunt de dots bijna tellen.

Dus, als je gaat printen is het belangrijk om te weten hoeveel pixels in een centimeter gaan. Dit wordt in de meeste gevallen weergegeven in DPI. In dat geval kun je vooraf weten of je foto voldoende resolutie heeft.

Gelukkig hoef je dit vaak niet uit te rekenen, maar kan de fotobewerkingssoftware dat voor je doen. Je kiest een afmeting en vult daarbij het aantal DPI in. De hoeveelheid pixels die nodig zijn rollen daar automatisch uit.

Wanneer er pixels en DPI gevraagd wordt

Soms wordt er een vreemde combinatie aan eisen gesteld voor het insturen van foto’s voor wedstrijden of andere doeleinden. Bijvoorbeeld de eis voor 2000 pixels langste zijde èn 300 DPI. De 300 DPI geeft dan in feite alleen maar aan dat de foto van 2000 pixels niet groter geprint kan worden dan 2000/300 = 6,7 inch voor de langste zijde. Dit is 17 cm.

Misschien is er een goede reden voor een dergelijke eis, misschien ook niet. Tref je dit? Dan is de keuze tussen pixels en DPI niet nodig. Stel dan gewoon nij het exporteren of het verkleinen van je foto het aantal pixels èn het aantal DPI in. Als ze het zo willen, dan lever je het op die manier aan.

Keuze tussen DPI en pixels
Door de optie resample bij Photoshop uit te vinken, kun je bij resolutie elke gewenste waarde invoeren zonder dat de grootte in pixels verandert. De afdrukgrootte zal wel veranderen, natuurlijk. Immers, DPI bepaald het aantal dots/pixels per inch bij het afdrukken.

Samengevat

Is een foto voor digitale doeleinden bestemd, stel dan de gewenste aantal pixels in. Is een foto voor print doeleinden, dan is het aantal DPI in combinatie met de afdrukgrootte bepalend.

Voor meer informatie over de termen pixels, DPI en PPI
kun je mijn artikel Over pixels, resolutie en DPI lezen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties