Klaprozen en wilde orchideeën fotograferen

klaprozen fotograferen bij laagstaande zon

Met een beetje geluk kun je in de maanden mei en juni velden vol klaprozen vinden. Het is prachtig om zo’n veld helemaal rood te zien kleuren. Zeker bij zonsopkomst of zonsondergang is dit een dankbaar onderwerp om op de foto te zetten. Maar daar blijft het niet bij. Je hebt ook kans op wilde orchideeën te vinden. Ook daarvan kan een veld vol staan. Dit heb ik onlangs dus gedaan, klaprozen en wilde orchideeën fotograferen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Je moet ze weten te vinden, die velden vol klaprozen. Dat kan tegenvallen, want het is niet altijd hetzelfde veld als het voorafgaande jaar. Langs de Nederlandse wegen kunnen de bermen vol staan met deze rode rozen. Helaas (en misschien ook wel gelukkig) kun je daar niet stoppen voor foto’s.

klaprozen fotograferen bij laagstaande zon
Een prachtig veld met klaprozen in het licht van de ondergaande zon.

Ik had het geluk dat ik wederom een veld met klaprozen gevonden had, met enige hulp welteverstaan. Het was een plezier om daar het veld te fotograferen, ondanks dat de zonsondergang niet heel spectaculair was. Het heeft wel enkele leuke beelden opgeleverd.

Een klein veld met klaprozen kan ook

Een uitgestrekt veld met klaprozen fotograferen kan fantastisch zijn. Maar wanneer je meer in detail wil gaan fotograferen, dan hoeft het niet zo extreem te zijn. Dit merkte ik aan de rand van een graanakker, waar enkele groepjes klaprozen erom vroeg om zich te laten fotograferen.

Klaprozen fotograferen in detail
Een mooie klaproos in detail vastleggen en met een kleine scherptediepte de rest er omheen als vlekken laten zien. Dit is in hetzelfde veld als de bovenstaande (overzichts) foto

Juist door op het detail van een enkele of een paar klaprozen in te zoomen, kan in combinatie met een kleine scherptediepte een prachtig resultaat behaald worden. Juist de onscherpte laat een mooi pallet van groen en rood in de achtergrond en voorgrond verschijnen. Daar heb je geen enorm veld vol met klaprozen voor nodig. Een groepje is voldoende.

Een reklame boodschap
klaprozen fotograferen met dubbele belichtingen
Klaprozen fotograferen met dubbele belichtingen kan mooie resultaten opleveren. De eerste foto met normale belichting, de tweede met een Haida NanoPro magnetisch10 stops grijsfilter voor de beweging.

Klaprozen en wilde orchideeën fotograferen

Ik weet ook een plek waar er heel veel gevlekte orchis groeit. Het leek me leuk om ook daar voor op pad te gaan tijdens een late avond. Met de zon laag aan de hemel kan dat prachtige foto’s opleveren. Op weg daarheen trof ik een akker die ook begroeid was met de klaprozen. Helaas was het minder aantrekkelijk vanwege hoogspanningskabels die bijna boven het veld hingen. Toch was het een mooie gelegenheid om zowel klaprozen als wilde orchideeën op een avond te fotograferen.

De gevlekte orchis
Een van de vele gevlekte orchis die op het veld groeiden. Zoveel bloemen geeft veel mogelijkheden op fotografie gebied.
Een witte gevlekte orchis
Een witte variant van de gevlekte orchis. Je ziet ze minder vaak dan de paars varianten, en dus is het contrast tussen al die anderen zo mooi.
Wilde orchideeën fotograferen met laagstaande zon
Juist met laagstaande zon zijn er veel mogelijkheden om de wilde orchideeën te fotograferen, zeker omdat ze zo hoog boven het veld kunnen uitsteken.
Een veld vol wilde orchideeën
Prachtig, dat dit nog kan bestaan in Nederland. Een veld vol gevlekte orchis… in het wild

Kies: klaprozen of wilde orchideeën fotograferen?

Normaal gesproken is het kiezen. Wil je het ene of het andere? De keuze was nu redelijk eenvoudig aangezien de zon een uur voor de ondergang al achter de bomen verdween. Daardoor kwamen de wilde orchideeën in de schaduw te liggen, wat ze minder interessant maakten voor een sfeervolle foto. Zodoende had ik nog mooi de tijd om een paar sfeervolle beelden van de klaprozen te maken.

Klaprozen en orchideeën fotograferen
Op weg naar de wilde orchideeën trof ik een veld met klaprozen. Dan ook maar een paar foto’s van die mooie klaprozen waar heel veel korenbloemen tussen te vinden zijn..
Korenaren met in de achtergrond de klaprozen
Een veld vol klaprozen, met de korenaren als voorgrond.

Als toegift kreeg ik nog een mooi moment om de zuring in het veld vaste te leggen. Als het zonlicht daar doorheen schijnt lijkt de plant wel licht te geven in allerlei prachtige rood en oranjetinten. Hoewel dit plantje vaak over het hoofd gezien wordt, en minder interessant dan bijvoorbeeld de klaprozen of wilde orchideeën, is het er ook zeker eentje die de moeite waard is om te fotograferen.

klaprozen en wilde orchideeën fotograferen, en dan de zuring op de foto
Hou je ogen open. Zelfs als je klaprozen en wilde orchideeën gaat fotograferen, kunnen ook andere planten zoals deze zuring prachtig in het zonlicht staan.

Gebruikte apparatuur

Met dank aan Cameraland.nl en Panasonic Nederland voor het beschikbaar stellen van de Panasonic Lumix DC-S5, aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van het Canon TS-E 90mm f/2,8L tilt-shift objectief, en Haida filter en Omnifoto.nl voor het beschikbaar stellen van de NanoPro grijsfilters en het Black Mist 1/4 filter.

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marleen
marleen
2 jaren geleden

de foto van de klaprozen met dubbele belichting vind ik prachtig. Zo mooi en toch mysterieus!

R. Vermeulen
R. Vermeulen
2 jaren geleden

Prachtige foto’s Nando. Tegenlicht geeft zoveel extra sfeer. Ben er zelf ook mee aan het experimenteren.

Hans
Hans
2 jaren geleden

Dag Nando.

Juist het ‘zuinige’ avondlicht maakt voor mij de eerste de foto tot de meet aansprekende.