Kruiend ijs bij het Paard van Marken

Kruiend ijs bij het Paard van Marken

Advertisements

Er is weer kruiend ijs bij de vuurtoren Het Paard van Marken. Tijd om weer een keer te gaan kijken hoe door de ingevallen dooi en de harde wind de grote ijsschotsen op het Markermeer opgestapeld worden tot hoge bergen van brokken ijs.

Kruiend ijs bij de vuurtoren Het Paard van Marken

De laatste keer dat ik het kruiend ijs heb gezien is in 1987 geweest, toen het ijs torenhoog tegen de vuurtoren opgestapeld lag. Destijds heb ik daar dia’s van gemaakt. Met die beelden in gedachten zijn we afgelopen maandag naar Marken gereden om dit prachtige verschijnsel op de foto te zetten.

Het ijs bij Het Paard van Marken was al vanaf de dijk bij de Oostvaardersplassen als een wit glinsterend vlekje aan de horizon te zien. Tijdens de vijf kilometer lange wandeltocht over dijk die rond Marken ligt had ik gehoopt dat het ijs ook al daar opgestapeld lag. Maar helaas; alleen bij de vuurtoren lag er een berg. Het deel van het water rondom Marken was nog grotendeels bevroren.

Het bevroren Markermeer vanaf de Zeedijk

Het was druk, ondanks dat het maandag was. Veel mensen, veel fotografen en een cameraploeg. De beheerders (of bewoners) waakten er voor dat niemand op de berg met ijs klom.

Het fotograferen van deze hoge bergen van ijsschotsen is lastig. Zonder mensen erbij is het perspectief weg waardoor het minder indrukwekkend wordt of lijkt. De berg ijs ligt op dusdanige wijze dat de vuurtoren er niet makkelijk bij gefotografeerd kan worden, behalve van een afstand. Het ijs ligt er ook ver van de vuurtoren, wat natuurlijk een opluchting is voor de bewoners. In de eerste foto van dit bericht is dit allemaal goed te zien.

Opgestapeld tot een hoogte van ongeveer vijf meter

         

Advertisements

         

In de felle zon, met alle schitteringen in het ijs is het vrij moeilijk fotograferen. Niet alleen het controleren op het scherm van de camera, maar ook vanwege het grote dynamische bereik. Toch heb ik bewust geen meerdere belichtingen gebruikt zoals ik dat vaak wel doe. Dit keer wilde ik de sfeer vastleggen door delen met opzet te overbelichten of te onderbelichten. Van dat laatste is er weinig gekomen, voornamelijk omdat het zo’n zonnig en helder weer was.

Niet alleen het kruiend ijs is mooi om te zien. Wat eigenlijk nog indrukwekkender was waren de pilaren van ijs die tegen de rietstengels aan zijn gegroeid. Eén dunne rietstengel is blijkbaar voldoende om een dikke ijspilaar te vormen.

IJspilaren die tegen rietstengels aan gegroeid zijn

Ondanks dat het kruiend ijs tegenviel is het een heerlijke dag geweest die natuurlijk veel te snel voorbij was. Ik had gehoopt dat er nog een mooie kleurrijke zonsondergang zou komen maar helaas trok de lucht rond de klok van vier uur helemaal dicht.

Alle foto’s zijn terug te vinden op mijn flick-r pagina via de volgende link:

http://www.flickr.com/search/show/?q=kruiend+ijs&w=16111073%40N00

Tot slot laat ik uit puur nostalgische redenen nog een paar ingescande afdrukken van dia’s zien, om een idee te hebben van hoe het er 16 jaar geleden uitzag, toen ik met mijn ouders in barre omstandigheden ben gaan kijken naar hoe het ijs tegen het Paard van Marken opgestuwd lag. Helaas heb ik geen toonbare dia gevonden met de vuurtoren erbij.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ellen Meuwsen
7 jaren geleden

schitterende foto’s

Hans Koster
7 jaren geleden

Hele mooie serie geworden, Nando!

Hans van der Velden
7 jaren geleden

Wan un bult ijs!!, wel een mooi gezicht.

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Nando,

Het is een schitterende serie geworden!! Complimenten.

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x