Kruiend ijs bij het Paard van Marken

Kruiend ijs bij de vuurtoren Het Paard van Marken. Dat is het moment om te gaan kijken hoe door de ingevallen dooi en de harde wind de grote ijsschotsen op het Markermeer opgestapeld worden tot hoge bergen van brokken ijs.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het paard van marken
Kruiend ijs bij de vuurtoren Het Paard van Marken

De laatste keer dat ik het kruiend ijs had gezien was in 1987, toen het ijs torenhoog tegen de vuurtoren opgestapeld lag. Destijds heb ik daar dia’s van gemaakt. Met die beelden in gedachten waren we op een maandag in januari 2013 naar Marken gereden om dit indrukwekkende verschijnsel op de foto te zetten.

Bergen met ijs bij het Paard van Marken

Het ijs bij het Paard van Marken is al vanaf de dijk bij de Oostvaardersplassen als een wit glinsterend vlekje aan de horizon te zien. Tijdens de vijf kilometer lange wandeltocht over dijk die rond Marken ligt had ik gehoopt dat het ijs ook al daar opgestapeld lag. Maar helaas; alleen bij de vuurtoren lag er een berg. Het deel van het water rondom Marken was nog grotendeels bevroren.

Het markermeer
Het bevroren Markermeer vanaf de Zeedijk

Het was druk met bezoekers, ondanks dat het maandag was. Veel mensen, veel fotografen en zelfs een cameraploeg. De beheerders (of bewoners) waakten er streng voor dat niemand op de gevaarlijke, bewegelijke berg met ijs klom.

Het fotograferen van deze hoge bergen van ijsschotsen is lastig. Zonder mensen erbij is het perspectief weg waardoor het minder indrukwekkend wordt of lijkt. De berg ijs ligt op dusdanige wijze dat de vuurtoren er niet makkelijk bij gefotografeerd kan worden, behalve van een afstand. Het ijs ligt er ook ver van de vuurtoren, wat natuurlijk een opluchting is voor de bewoners. In de eerste foto van dit blogbericht is dit allemaal goed te zien.

Een reklame boodschap
Kruiend ijs bij het Paard van Marken
Opgestapeld tot een hoogte van ongeveer vijf meter
Kruiend ijs bij het Paard van Marken
Kruiend ijs bij het Paard van Marken
Kruiend ijs bij het Paard van Marken
Kruiend ijs bij het Paard van Marken
Kruiend ijs bij het Paard van Marken

Zonlicht en glinsterend ijs

In de felle zon, met alle schitteringen in het ijs is het lastig fotograferen. Niet alleen het controleren op het scherm van de camera, maar ook vanwege het grote dynamische bereik. Toch heb ik bewust geen meerdere belichtingen gebruikt zoals ik dat vaak wel doe. Dit keer wilde ik de sfeer vastleggen door delen met opzet te overbelichten of te onderbelichten. Van dat laatste is er weinig gekomen, voornamelijk omdat het zo’n zonnig en helder weer was.

Niet alleen het kruiend ijs is mooi om te zien. Wat eigenlijk nog indrukwekkender was waren de pilaren van ijs die tegen de rietstengels aan zijn gegroeid. Eén dunne rietstengel is blijkbaar voldoende om een dikke ijspilaar te vormen.

Het riet in ijs gepakt
IJspilaren die tegen rietstengels aan gegroeid zijn

Ondanks dat het kruiend ijs tegenviel was het een heerlijke dag die natuurlijk veel te snel voorbij was. Ik had gehoopt dat er nog een mooie kleurrijke zonsondergang zou komen maar helaas trok de lucht rond de klok van vier uur helemaal dicht.

Kijk naar de hele set foto’s van het kruiend ijs
op mijn plekje op de website Flickr
Kruiend ijs door Nando Harmsen op de Flickr website

Een terugblik naar 1987

Tot slot laat ik uit puur nostalgische redenen nog een paar gescande afdrukken van dia’s zien, om een idee te hebben van hoe het er in 1987 uitzag, toen ik met mijn ouders in barre omstandigheden ben gaan kijken naar hoe het ijs tegen het Paard van Marken opgestuwd lag. Helaas heb ik geen toonbare dia gevonden met de vuurtoren erbij.

Kruiend ijs in 1987
Kruiend ijs in 1987

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ellen Meuwsen
11 jaren geleden

schitterende foto’s

Hans Koster
11 jaren geleden

Hele mooie serie geworden, Nando!

Hans van der Velden
11 jaren geleden

Wan un bult ijs!!, wel een mooi gezicht.

Willem.
Willem.
11 jaren geleden

Nando,

Het is een schitterende serie geworden!! Complimenten.