Het was een vroege ochtend in april 2023 toen ik bij de Oisterwijkse Vennen stond. Van alle dagen startte deze toevallig een zonnige, onbewolkte dag. Bovendien hing er al vroeg een lichte nevel boven het bekendste, meest gefotografeerde ven. Ik had deze ochtend geen filters bij me. Dus werd het een landschap fotograferen zonder grijsverloopfilter.
Geschatte leestijd: 5 minuten
De voorafgaande dagen waren bewolkt met wat regen, de dagen erna bleken ook met bewolking geplaagd te zijn. Juist de ochtend dat we voor dag en dauw naar de Oisterwijkse Vennen gingen bleek een fantastische ochtend te zijn. Een heldere hemel, en mist boven het Voorste Goorven.
We waren licht bepakt. Ik had de nieuwe Canon EOS R8 bij me, ter beschikking gesteld door Canon Nederland voor een review. Filters had ik niet meegenomen. Dat zou dus landschap fotograferen zonder grijsverloopfilter.
Een drukbezocht plekje
Het Voortse Goorven is volgens mij een van de meest gefotografeerde plekken in Nederland. En dat is niet voor niets, want het is inderdaad een prachtige en fotogenieke locatie. Toch bleek er niemand te zijn toen we er in de vroege ochtendschemering stonden. Pas een half kwartier voor zonsopkomst verschenen de eerste andere fotografen.
Het landschap fotograferen zonder grijsverloopfilter
Ik vind het fotograferen van een landschap met grijsfilters en grijsverloopfilters altijd leuk om te doen. Toch is het soms beter om dit niet te doen. Dit was zo’n moment om geen filters te gebruiken, om twee redenen.
Een grijsfilter was geen goede keuze omdat dit de nevel tot een waas zou veranderen. Juist de kortere sluitertijd liet de patronen in de nevel zien. Bovendien was het windstil, het water was zonder rimpels. Maar ook de vogels in het ven zouden niet langer zichtbaar zijn met de lange sluitertijden door een grijsfilter.
Een grijsverloopfilter is ook geen goede keuze in deze situatie. Wanneer je zoveel water in beeld hebt zou een grijsverloopfilter alleen de lucht donker maken, en de reflectie in het water niet. Bekijk de bovenstaande foto, en zie hoe de helderheid in het beeldvlak netjes in balans is. Met een grijsverloopfilter zou de bovenkant veel te donker worden. Dat heb ik (digitaal) gesimuleerd in de onderstaande foto.
Een landschap met vogels
Het mooie van deze plek aan het Voorste Goorven is de aanwezigheid van vogels. Eenden, ganzen en reigers maken het landschap levendig. Het is niet langer een stilleven, maar een landschap vol leven. Des te meer een reden om een landschap te fotograferen zonder grijsfilters of grijsverloopfilters.
Om de vogels op een mooie manier in je compositie te krijgen is het een kwestie van geduld hebben, en een klein beetje geluk. Het grote voordeel van het wachten op het juiste moment is de tijd die je hebt om van een ochtend zoals dit te genieten. In dat geval kom je niet alleen thuis met mooie foto’s, maar ook met mooie herinneringen.
Filters voor landschapsfotografie of toch niet?
Het is heel leuk om filters te gebruiken voor je fotografie. Ga je echter een landschap fotograferen dat niet om grijsfilters of grijsverloopfilters vraagt, doe dat dan niet. Het is nooit een verplichting om ze te gebruiken. Pak ze alleen uit je tas wanneer het nodig is.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de Canon EOS R8 met RF 15-30mm f/4,5-6,3 IS STM. Je kunt de volledige review die ik geschreven heb vinden op de website van Photofacts
.
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Mooie sfeerbeelden . Maar als je geen filters gebruikt (ik heb ze nog niet) hoe krijg je ze dan zo prachtig en wat zijn dan je instellingen?
Zoals je ziet is de belichting heel egaal over de foto. Het enige is, dat reflecties in water donkerder zijn dan wat er gereflecteerd wordt. Dat kan gecorrigeerd worden in de nabewerking door de lucht een tikkeltje donkerder te maken, of de reflectie een tikkeltje lichter.