Landschappen fotograferen in de ochtendmist

Photopills helpt je plannen bij landschappen fotograferen in de mist

De herfst loopt op zijn eind, de bladeren zijn van de bomen en de temperaturen in de nacht dalen langzaam maar zeker. Dat zijn de momenten dat er in de ochtend kans is op mist. Reden genoeg om voor dag en dauw op pad te gaan. Landschappen fotograferen in de ochtendmist levert immers altijd wel mooie beelden op.

Photopills helpt je plannen bij landschappen fotograferen in de mist
De perfect plek uitzoeken voor je zonsopkomst is heel eenvoudig. Het is dan nog slechts een kwestie van wachten. Ik gebruik er de app Photopills voor.

Het is even een beetje plannen. Hoe zijn de weersvoorspellingen, waar gaan we heen, hoe laat komt de zon op, hoe ver is het rijden en lopen. Het voordeel van dit jaargetijde is, dat voor zonsopkomst op pad gaan niet eens betekent dat je er extreem vroeg voor uit je bed moet. Dus er is weinig reden om niet te gaan.

Op de Strabrechtse Heide in de ochtendmist

De keuze viel op de Strabrechtse Heide, een plek waar we al een tijdje niet meer waren geweest. Maar op de weg naar het ven dat ik uitgekozen had, kregen we al een prachtig moment voorgeschoteld. Een heerlijk gekleurde schemering met een laag mist over de heide.

Het blauwe uurtje op de Strabrechtse Heide
Het eerste licht van de dag, het blauwe uurtje, met prachtige kleuren die verzacht worden door de mist

Het is moeilijk om te beslissen wanneer verder te gaan. Het blijft mooi en fotogeniek. Dit zijn momenten waarbij je landschappen in de ochtendmist kunt blijven fotograferen. Elke seconde verandert het licht. Toch besluiten we verder te lopen, naar het ven waar we de zon willen zien opkomen. Ver is het niet, en even later sta ik tot mijn enkels in het water; de perfecte plek voor het fotograferen van de zonsopkomst.

Wachten op de zonsopkomst terwijl het licht elk moment verandert.
Het wachten op de zonsopkomst is geen straf. Elk moment verandert het licht, en het is Genieten met een hoofdletter. Er is genoeg tijd voor een panorama van de ven te maken.

Zonneharpen of toch niet?

Een zonnetje en mist, een combinatie die het mogelijk zou kunnen maken om zonneharpen te fotograferen. Maar in het aangrenzende bos wil het echter niet voldoende misten. De zon schijnt bijna ongehinderd door de bomen. Maar enkele solitaire bomen op de heide bieden wat kansen voor de mist volledig oplost. Al struinend lopen we die richting op, waar we op dat moment nog echte landschappen in de ochtendmist kunnen vinden en fotograferen.

Een reklame boodschap
Twijfelachtige zonneharpen tijdens het landschappen fotograferen op een mistige ochtend
De mist lost eigenlijk te snel op, en de zonneharpen waarop we hoopten zijn schaars. Toch levert het zonder deze zonneharpen ook mooie beelden op.

Plotseling is het over met het landschappen fotograferen in de ochtendmist

Het lijkt wel alsof het plotseling voorbij is. Als de zon eenmaal hoog genoeg boven de horizon staat, verdwijnt de mist snel, en daarmee ook een beetje de magie van een mistige ochtend in november. Het voelt als tijd om naar huis te gaan, voor een heerlijk laat ontbijtje.


De foto’s in dit blogbericht zijn allemaal gemaakt met een Nikon Z 6 II, die beschikbaar is gesteld door Cameraland.nl. Er is voor deze beelden bovendien gebruik gemaakt van het Haida M10 filtersysteem, met gebruik van een polarisatiefilter en grijsverloopfilters.

Ter informatie: in de EXIF data heb ik het camera type moeten aanpassen naar Nikon Z 6, omdat Lightroom anders het raw bestand niet kan lezen. Vandaar dat de naam Nikon Z 6 II niet vermeld staat, maar Nikon Z 6.

Met dank aan Cameraland.nl en Haida filters.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jpvd
jpvd
2 jaren geleden

Weer mooi gedaan Nando

Jolanda
3 jaren geleden

Mooi om te zien hoeveel het licht zo snel verschilt. Gebruik je hier een hard graded grijsfilter/