Landschappen op Ameland

landschappen op ameland

Voor landschappen kun je perfect op Ameland terecht. Uitgestrekte stranden, prachtige duinen, kwelders en natuurlijk het Wad. Ik heb maar een fractie gezien van wat je kunt zien. Zelfs dat levert al een pracht aan sfeervolle landschapsbeelden op. Dit is een impressie van het derde weekend dat ik voor Fotografie-reizen.nl op Ameland was.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het was weer een fantastisch weekend op Ameland. Het waren dagen met veel zon en wederom een chronisch gebrek aan wolken. Om een toeristisch bezoek aan het eiland te brengen is dat ideaal, hoewel het erg hard en kil waaide. Voor de fotograaf is dit minder ideaal, want die blauwe lucht is vooral overdag niet erg fotogeniek.

Landschappen op Ameland
Het strand onder een staalblauwe lucht. Het kan lastig zijn om hier iets indrukwekkends te fotograferen. Je ziet in ieder geval wel de sporen van het zand dat door de harde wind opgejaagd is.

Harde wind, veel zand, prachtige duinen

Het uitgestrekte strand onder een onbewolkte lucht is al snel saai voor een fotograaf. We willen vaak een prachtige wolkenlucht. Toch zorgde de harde wind voor mooie patronen op het strand dat toch een zekere aantrekkingskracht had. Je moest alleen goed kijken naar lijnen en patronen.

landschappen van ameland
Door de harde wind waren er veel zandsculpturen. Met tegenlicht kan dit mooie beelden opleveren.

De zandsculpturen die door de wind ontstaan kunnen prachtige vormen opleveren. Je moet wel goed kijken, en voorkomen dat je er voetstappen in achterlaat. Met tegenlicht krijg je een mooie diepte. Neem je de zon ook nog in beeld, dan kan die midden-op-de-dag foto toch een bijzondere sfeer uitademen.

Ook in de duinen zelf kun je spelen met het licht en de schaduwen. Juist door de hellingen in de duinen worden de schaduwen van het helmgras lang, net zoals dat rond zonsopkomst of zonsondergang gebeurd. Juist het harde contrast, al dan niet met de zon in beeld, levert dat ook bijzondere beelden van de landschappen op Ameland op.

Een reklame boodschap
Midden op de dag
Midden op de dag vind je in het duinlandschap lange schaduwen. De wind zorgt voor de ribbels in het zand.

Zonsopkomst en zonsondergang op Ameland

Hoe mooi het daglicht kan zijn voor de landschappen op Ameland, het wordt pas echt magisch wanneer je in het gouden uurtje fotografeert. Zelfs met een wolkeloze lucht gaf het warme licht een heerlijke sfeer. Alleen tijdens de zondagochtend kregen we voor de afwisseling een paar wolken bij zonsopkomst.

landschappen op ameland
De wind zorgde voor de duinen, het licht van het gouden uurtje deed de rest. Zou jij op het bankje willen zitten om te genieten van de landschappen op Ameland? Ik wel…

Het bijzondere aan de landschappen die ik tijdens de ochtenden en avonden op Ameland heb gemaakt, zijn toch wel de duinen die door de harde wind ontstonden. En de patronen van het zand dat in stralen over het vlakke strand joeg. Maar ook de golven van de branding, hoe gemoedelijk ook, waren een lust om te fotograferen.

zand op het strand
De stralen van het zand dat over het strand gejaagd wordt door de harde wind.

Na het weekend landschappen fotograferen op Ameland was het statief wederom aan een schoonmaakbeurt toe. Hoewel je de camera en objectieven prima met een zachte kwast kunt vrijmaken van zand, kan het statief iets meer aandacht gebruiken. Weet je niet hoe? Kijk dan in mijn blogbericht over het schoonmaken van een statief.

Galerij landschappen op Ameland

Het was een geslaagd weekend, met een fijne groep deelnemers. Dank je wel voor het enthousiasme en de gezelligheid.

De groep
Het waaide hard, dit weekend. Maar kan kon de deelnemers niet weerhouden van het fotograferen.

Wil jij een van deze foto’s aan de muur? Dat kan via Werkaandemuur

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties