Landschapsfotografie in de Auvergne

In 2016 was de eerste masterclass landschapsfotografie in de Franse Auvergne. Dit gebied dat tussen Lyon en Clermont-Ferrand ligt is een prachtig natuurgebied dat nog niet echt ontdekt is.  De workshop was zo’n succes dat een aantal deelnemers besloot om zich nogmaals in te schrijven. Dit betekende dat ik een nieuwe zoektocht moest ondernemen om nieuwe plekken te ontdekken, om zo nog meer variatie te kunnen bieden.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het fotograferen van de Melkweg bij La Potence
Tijdens het fotograferen van de Melkweg bij de ruïne La Potence (foto: Hetwie)

Het weekend na Hemelvaart was een ideaal moment om op ontdekking te gaan. We hadden onze voorbereidingen thuis al gedaan, zodat we heel gericht konden gaan zoeken naar nieuwe en vooral interessante plekken voor landschapsfotografie in de Auvergne

Landschapsfotografie in de Auvergne
Een vroege ochtend eind mei, met een nieuwe warme dag in het vooruitzicht.

Een druk weekend

Het weekend had een strakke planning. Het was net nieuwe Maan geweest, wat bovendien de mogelijkheid zou bieden voor enkele foto’s van de Melkweg, één van de dingen die ik tijdens de workshop aan bod wilde laten komen.

Dit betekende korte of gebroken nachten. Bovendien had ik een zonsopkomst in de planning, boven een van de verborgen meertjes in de buurt. Het betekent heel erg vroeg uit de veren in deze tijd van het jaar.

Overdag wilden we de verschillende plekken bezoeken die verspreid liggen tussen de dorpen Polignac, La Chaise Dieu, Allègre en Arlanc. Gaandeweg ontdekten we andere leuke verborgen plekken, pittoreske uitzichten en indrukwekkende landschappen.

Een reklame boodschap
Landschapsfotografie in de Auvergne
Verborgen in een prachtig landschap ligt La Fougeraie, in de kasteelboerderij van Chateau Folgoux. Dit is de thuisbasis vanwaar we de Auvergne zullen verkennen.
Een nachtelijk panorama (180°) boven de ruïne La Potence in Allègre
Een nachtelijk panorama (180°) boven de ruïne La Potence in Allègre, met in de achtergrond de vulkaankegel van Mont Bar.
Landschapsfotografie in de Auvergne
De stad Le Puy-en-Velay ligt genesteld in de heuvels van de Auvergne. Het geeft de mogelijkheid tot een dagje genieten van winkels, cultuur en een heerlijk verkoelend drankje op een van de terrasjes. Of je beklimt de vulkaanschoorsteen, voor een bezoek aan de kapel Saint Michel d’Aiguilhe, die ook een plekje op de UNESCO wereld monumentenlijst heeft gekregen.

Het is een hele opgave om in een paar dagen zoveel mogelijk te zien en vinden. We hebben soms tevergeefs gezocht, soms liepen we er tegenaan. Ik heb nu nog het gevoel dat er nog veel meer unieke plekken te vinden zijn. Eén van die plekken ontdekte ik later pas, thuis, per toeval.

Nieuwe plekken, een nieuw programma

Uiteindelijk is er na al onze ontdekkingen een nieuwe programma samengesteld om de deelnemers te laten delen in de geheimen van het fotograferen van landschappen, op hele inspirerende plekken. Het is een zomerprogramma geworden, waarbij de nadruk op het tweede deel van de dag en de avond zal liggen.

Wie weet zijn er deelnemers die er een hele korte nacht voor over hebben om de zon boven de heuvels van de Auvergne te zien opkomen. Het zal geen herfstachtig landschap zijn, zoals in 2016 en 2017, maar een zomers landschap met een heel eigen unieke karakter.

Landschapsfotografie in de Auvergne
Lac du Malaguet, waar de zon haar gezicht nog niet heeft laten zien
Landschapsfotografie in de Auvergne
Slingerende paden en wegen die naar plekken achter de heuvel of op de horizon leiden.
Landschapsfotografie in de Auvergne
Ravin de Corboeuf, waar de schaduwen het licht aan het einde van de dag al verjaagd hebben
Landschapsfotografie in de Auvergne
Saint Bonnet le Chastel, in het middag zonnetje.
Landschapsfotografie in de Auvergne
Orgues basaltiques et volcan de Montpeloux
De Stoel van God, La Chaise Dieu, onder een indrukwekkende Melkweg
De Stoel van God, La Chaise Dieu, onder een indrukwekkende Melkweg
Landschapsfotografie in de Auvergne
coulée de lave de Bourrianne

De masterclass landschapsfotografie in de Auvergne is in 2022 vervangen door een nieuwe masterclass. Dit keer in het prachtige gebied van de Tarn, in Frankrijk. Wederom in samenwerking met Rob en Corine, die de innerlijke mens zullen verzorgen. Hou de website in het oog voor de details en de mogelijkheden tot inschrijven.

Lees ook mijn eerste blog over de voorbereidingen van deze nieuwe masterclass.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Visser
Frans Visser
6 jaren geleden

Nando, als ik naar jouw foto’s kijk moet ik oppassen dat ik niet mijn toestel aan de wilgen ga hangen en in plaats daarvan gewoon ga pim-pam-petten bij de bejaardenclub of zoiets. Je hebt me wakker geschud met je staande landschapsfoto en de overige foto’s lieten me gewoon genieten (as usual).

Chir Bours
Chir Bours
6 jaren geleden

Het blijft genieten geblazen met al die mooie foto’s.