Menu Sluiten

Landschapsfotografie in de Auvergne

Het fotograferen van de Melkweg bij La Potence
Tijdens het fotograferen van de Melkweg bij de ruïne La Potence (foto: Hetwie)

Vorig jaar was de eerste workshop/masterclass landschapsfotografie in de Franse Auvergne, tussen Lyon en Clermont-Ferrand, om precies te zijn, midden in een prachtig natuurgebied dat nog niet echt ontdekt is.  Die workshop was zo’n succes dat een aantal deelnemers besloot om dit jaar nogmaals in te schrijven. De consequentie was duidelijk; ik moest een nieuwe zoektocht ondernemen naar nieuwe plekken om nog meer variatie in de mogelijkheden te kunnen bieden. Het weekend na Hemelvaart was een ideaal moment om op ontdekking te gaan, na een uitgebreid onderzoek thuis, om die nieuwe mogelijkheden en interessante plekken te vinden.

Een vroege ochtend eind mei, met een nieuwe warme dag in het vooruitzicht.
Een vroege ochtend eind mei, met een nieuwe warme dag in het vooruitzicht.

 

Het weekend had een strakke planning. Het was net nieuwe Maan geweest, wat bovendien de mogelijkheid zou bieden voor  enkele foto’s van de Melkweg, één van de dingen die ik tijdens de workshop aan bod wil laten komen. Dat betekende korte of gebroken nachten. Bovendien had ik een zonsopkomst in de planning, boven een van de verborgen meertjes in de buurt, en dat betekent heel erg vroeg uit de veren in deze tijd van het jaar. En overdag de verschillende plekken bezoeken die verspreidt liggen tussen de steden Polignac, La Chaise Dieu, Allègre, Arlanc, en nog enkele meer. Gaandeweg ontdekten we leuke verborgen plekken, pittoreske uitzichten en indrukwekkende landschappen. We vonden voldoende plekken om twee weken workshop te vullen, en enkele plekken die een nader onderzoek waard zijn.

Advertisements
Verborgen in een prachtig landschap ligt La Fougeraie, in de kasteelboerderij van Chateau Folgoux. Dit is de thuisbasis vanwaar we de Auvergne zullen verkennen.

 

Een nachtelijk panorama (180°) boven de ruïne La Potence in Allègre
Een nachtelijk panorama (180°) boven de ruïne La Potence in Allègre, met in de achtergrond de vulkaankegel van Mont Bar.

 

De stad Le Puy-en-Velay ligt genesteld in de heuvels van de Auvergne. Het geeft de mogelijkheid tot een dagje genieten van winkels, cultuur en een heerlijk verkoelend drankje op een van de terrasjes.
De stad Le Puy-en-Velay ligt genesteld in de heuvels van de Auvergne. Het geeft de mogelijkheid tot een dagje genieten van winkels, cultuur en een heerlijk verkoelend drankje op een van de terrasjes. Of je beklimt de vulkaanschoorsteen, voor een bezoek aan de kapel Saint Michel d’Aiguilhe, die ook een plekje op de UNESCO wereld monumentenlijst heeft gekregen.

 

Het is een hele opgave om in een paar dagen alles te zien en vinden. We hebben soms tevergeefs gezocht, soms liepen we er tegenaan. Ik heb nu nog het gevoel dat er nog veel meer unieke plekken te vinden zijn. Eén van die plekken ontdekte ik later pas, thuis, per toeval. Ten minste, ik denk dat het een heel gave plek is. Indien het mogelijk is ga ik toch nog even kijken en wie weet…

Uiteindelijk is aan de hand van alles wat we gevonden hebben, wat we ontdekten, aantroffen en zagen, een programma samengesteld om de deelnemers te delen in de geheimen van het fotograferen van landschappen, op hele inspirerende plekken. Het is een zomerprogramma geworden, waarbij de nadruk op het tweede deel van de dag en de avond zal liggen. Maar wie weet zijn er deelnemers die er een hele korte nacht voor over hebben om de zon boven de heuvels van de Auvergne te zien opkomen. Het zal geen herfstachtig landschap zijn, zoals vorig jaar en dit jaar in september, maar een zomers landschap met een heel eigen unieke karakter.

Lac du Malaguet, waar de zon haar gezicht nog niet heeft laten zien
Lac du Malaguet, waar de zon haar gezicht nog niet heeft laten zien

 

Slingerende paden en wegen die naar plekken achter de heuvel of op de horizon leiden.
Slingerende paden en wegen die naar plekken achter de heuvel of op de horizon leiden.

 

Ravin de Corboeuf, waar de schaduwen het licht aan het einde van de dag al verjaagd hebben
Ravin de Corboeuf, waar de schaduwen het licht aan het einde van de dag al verjaagd hebben

 

Saint Bonnet le Chastel, in het middag zonnetje.
Saint Bonnet le Chastel, in het middag zonnetje.

 

Orgues basaltiques et volcan de Montpeloux
Orgues basaltiques et volcan de Montpeloux

 

De Stoel van God, La Chaise Dieu, onder een indrukwekkende Melkweg
De Stoel van God, La Chaise Dieu, onder een indrukwekkende Melkweg

 

coulée de lave de Bourrianne
coulée de lave de Bourrianne

 

In de loop van juli zal er een verslag komen van deze zomerse workshop/masterclass in de Auvergne. In september is de tweede en laatste van dit jaar, waar nog enkele plaatsen vrij zijn. Inschrijven is nog mogelijk. Informatie is te vinden op de webpagina, https://www.nandoonline.com/workshops-2/natuurfotografie-in-de-auvergne-f/, of stuur een email.

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Visser
Frans Visser
4 jaren geleden

Nando, als ik naar jouw foto’s kijk moet ik oppassen dat ik niet mijn toestel aan de wilgen ga hangen en in plaats daarvan gewoon ga pim-pam-petten bij de bejaardenclub of zoiets. Je hebt me wakker geschud met je staande landschapsfoto en de overige foto’s lieten me gewoon genieten (as usual).

Chir Bours
Chir Bours
4 jaren geleden

Het blijft genieten geblazen met al die mooie foto’s.

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x