Landschapsfotografie in zwart-wit

Mykines op de Faeröer elanden

Stel je een landschap voor, met prachtige wolken, de warme kleuren van zonsopkomst of zonsondergang, mist boven de velden. Prachtig, niet? Je moet er niet aan denken dat een dergelijke foto zonder kleur zou zijn. En toch, landschapsfotografie in zwart-wit is fantastisch. In dit bericht laat ik wat van mijn werk zien.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ik vind zwart-wit landschappen fantastisch. Een mooi contrast tussen zwart en wit, met donkere partijen en lichte partijen in het beeld. Hoewel ik het ontzettend mooi vind, betrap ik mezelf er toch elke keer weer op dat vaak de kleur in de foto blijft. Het is alsof ik teveel afgeleid wordt door kleuren.

Landschapsfotografie in zwart-wit
Een bijna vergeten foto uit mijn collectie van de Faeröer eilanden.

Wat als de kleuren mooi zijn?

Een landschapsfotografie in zwart-wit betekent dat je niet langer die de mooie kleuren van een zonsopkomst of zonsondergang laat zien. Zonder die kleuren wordt het plotseling belangrijk om aandacht aan compositie en het gebruik van licht en donker te gebruiken. Het is niet langer mogelijk om achter fantastische kleuren te schuilen.

Ga je fotograferen in zwart-wit? Overweeg dan om een monochroom cameraprofiel te laden.
Lees er meer over in mijn artikel Een zwartwit kijk op de wereld

Is het zonde om die kleuren weg te halen als ze zo mooi zijn? Ja natuurlijk, en ik geloof ook niet dat je nooit meer gebruik mag maken van kleuren als je van landschapsfotografie in zwart-wit houdt. Kleur kan ook veel sfeer brengen en een fantastische uitstraling aan de foto geven. Dat weten we allemaal.

Een reklame boodschap

Is er een fantastisch moment, en zijn de kleuren van het landschap ontzettend mooi? Dan zou het gekkenwerk zijn om de kleur eruit te halen. En toch, ik zal altijd even kijken wat die kleurrijke landschapsfotografie in zwart-wit oplevert. Hoe mooi kleuren ook zijn, soms geven ze geen meerwaarde aan een foto.

landschapsfotografie in zwartwit
Had deze zonsopkomst in de Groote Peel mooie kleuren? Dat vertel ik niet, want de sfeer is op deze manier precies zoals ik die graag wil.

Een selectie van mijn landschapsfotografie in zwart-wit

Ik vind het opvallend hoe weinig ik van mijn landschapsfotografie in zwart-wit online had staan. En dat terwijl ik zoveel fantastische beelden heb, als ik zo vrij mag zijn om dat van mijn eigen foto’s te zeggen. Dus heb ik een moment genomen om me even te concentreren op het maken van zwart-wit beelden.

Lees ook mijn artikel Landschappen fotograferen in zwartwit

Ik stuur je graag door naar de galerij die ik op Flickr heb staan, zodat ik je altijd de nieuwste toevoegingen kunt zien. Dat is wel zo makkelijk. Je hoeft alleen maar op de onderstaande foto te klikken om ze te zien. Geniet van mijn landschapsfotografie in zwart-wit en ik zie je reactie op graag tegemoet. Hier onder de pagina, of op de Flickr pagina onder de foto zelf.

The trees
Klik op de foto om naar de galerij op Flickr te gaan en alle zwart-wit landschappen te bekijken.

Doe jij ook aan landschapsfotografie in zwart-wit? Of zie je liever kleuren? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik kijk uit naar je mening.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MacBigfoot
MacBigfoot
1 jaar geleden

Het heeft in ieder geval mijn interesse voor zwart-wit landschapsfotografie aangewakkerd. Mede dankzij het Flickr-album heb ik ook wat ideeën opgedaan in mijn nabije omgeving.

Wellicht is zwart-wit ook een mooie toepassing voor grijze, grauwe dagen?

MacBigfoot
MacBigfoot
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Zo bedoel ik het niet, als ik je antwoord goed begrijp:
het gaat mij niet om het redden van de foto, maar om op een dergelijke dag juist op zoek te gaan naar mooie vormen en structuren die daarom juist mooi kunnen worden weergegeven in zwart-wit.

Bart Telling
Bart Telling
1 jaar geleden

Ja ik ben ook een zwart wit fan. Wellicht een cursus zwart wit landschappen?