Landschapsfoto’s uit het archief van Nando

Door de jaren heen heb ik veel foto’s die niet of nauwelijks het daglicht gezien hebben. Soms was dat omdat andere foto’s uit die serie meer opvielen, en soms omdat je gewoon niet alles kan laten zien. Vroeger zette ik alles op Flickr, maar die tijd is voorbij. Daarom wil ik nu de gelegenheid nemen om een selectie landschapsfoto’s uit het archief van Nando laten zien.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Een mistige ochtend in de groote peel, een van de Landschapsfoto's uit het archief van Nando
Een mistige ochtend in de Groote Peel in 2018

Ik denk dat je het wel herkent, dat er foto’s blijven liggen die onontdekte juweeltjes zijn. Destijds gaf je die foto geen tweede blik, maar als je door het archief kijkt, dan kom je foto’s tegen waarvan je denkt: “waarom heb ik dit niet eerder gezien?”

Het antwoord is eigenlijk simpel; je bent in de loop der jaren gegroeid, veranderd. Er zijn nieuwe inzichten gekomen waardoor je anders naar foto’s gaat kijken. Zo vind je wel eens een juweeltje dat wachtte om ontdekt te worden.

Deze zonsondergang boven het wad is een van de Landschapsfoto's uit het archief van Nando
Een zonsondergang boven het wad. Een bijzonder moment op een bijzondere plek in 2017.

Maar er is nog een andere reden waarom je een foto herontdekt. Na al die jaren is de emotionele band met het moment, met de locatie, met de ervaringen van die dag verbroken. Emotionele binding maakt je blind voor de foto’s.

Een reklame boodschap

Ik geef het voorbeeld van een prachtige dag die bijzonder mooie landschapsfoto’s oplevert. Zie je vervolgens de mooiste regenboog die je ooit gezien hebt, dan zullen alle andere foto’s makkelijk vergeten worden.

Doe iets met de foto’s uit je archief

Het is zonde om continu foto’s te maken, om er vervolgens niets mee te doen. We delen ze op sociale media zoals Facebook, Twitter of Instagram, maar deze foto’s raken binnen een dag uit het collectief geheugen.

Een van de Landschapsfoto's uit het archief van Nando: de veluwezoom
Donkere wolken boven de Veluwezoom. Ik herinner me dat we na het leveren van een trouwalbum daar zijn gaan wandelen. Dat was in 2014.

Doe meer met je foto’s, en verzamel je mooiste beelden om ze vervolgens in een mooi fotoalbum te plaatsen. Maak er iets moois van, met teksten, gedichten, gedachten. Voorzie je foto’s van exif data, gegeven van de plek en de omstandigheden. Of maak een album dat gewoon alleen beelden bevat. Zo raken de foto’s uit je archief niet uit het oog.

Lees meer over het maken van een album op:
https://www.nandoonline.com/doe-iets-met-je-fotos-maak-een-album/

Een selectie van landschapsfoto’s uit het archief van Nando

Ik kan niet ze niet allemaal laten zien, en dat is ook niet de bedoeling. Maar een aantal wel, die minimaal 2 jaar oud zijn. Dit zijn mijn foto’s die een tijdje vergeten waren, maar nooit verloren.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties