Lange sluitertijden

Het is ontzettend fijn om met mijn fotografie bezig te zijn. Het maakt niet uit of het om een aantal trouwreportages gaat, over workshops, het opbouwen van een expositie, of andere fotografie opdrachten. Soms is het ook nodig om er even voor jezelf op uit te trekken. Om even de natuur in te gaan en te genieten van de rust en het landschap. Hoe gaat dat beter dan het fotograferen met lange sluitertijden.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Eindelijk heb ik even de tijd genomen om tussen het werk en het avondeten naar de Strabrechtse Heide te gaan voor een zonsondergang en schemering. De wolkenpartijen waren prachtig en gelukkig stelde de avond me niet teleur. De zonsondergang heb ik echter de rug toegekeerd want wat ik wilde fotograferen met de Big Stopper. Dat leverde een paar leuke tijdopnamen op van het Starven tijdens de avondschemering.

Lange sluitertijden bij het Starven in de avondschemering
17mm – f/16 – ISO100 – t=420sec
Lange sluitertijden bij het Starven in de avondschemering
17mm – f/16 – ISO100 – t-420sec

Lange sluitertijden kost tijd

Ik zeg bewust een paar foto’s, want het kost eenmaal veel tijd om met lange sluitertijden te werken. De bovenstaande foto’s, die vlak na elkaar zijn gemaakt, hebben elk 7 minuten belichtingstijd. Het laat de beweging van de wolken in de lucht mooi zien, vermengd met de kleuren van de avondschemering, die overigens niet zo dramatisch was als ik gehoopt had – maar ik mag niet klagen.

Behind the scenes lange sluitertijden
Wachten tot de opname gemaakt is… even geduld dus

Werken met de Big Stopper

Bij gebruik van de Big Stopper, het fameuze 10 stops grijsfilter, kan de belichtingsmeter met een spiegelreflex camera niet direct gebruikt worden. Niet alleen worden al snel belichtingstijden bereikt die langer zijn dan de camera in de automatische stand aankan, de belichtingsmeter ook kan helemaal niet overweg met dit ogenschijnlijk ondoorzichtige filter.

Daarom is het noodzakelijk om eerst de belichting te meten en daarna die belichtingstijd met 10 stops te verlengen. Dit leverde in mijn geval lange sluitertijden op van iets meer dan 3 minuten. Omdat het langzaam steeds donkerder werd (daar is het ten slotte avondschemering voor) was het noodzakelijk om daar rekening mee te houden.

Ik heb ervoor gekozen om 1 stop langer te belichten dan ik aan de hand van de belichtingsmeter berekend had, en heb dat uiteindelijk afgerond op 7 minuten. En dan is het wachten tot de belichtingstijd voorbij is om te zien wat het resultaat is.

Weerspiegelde lucht
De lucht weerspiegeld in het water waar de camera zijn tijdopname aan het afronden is

Je kunt kiezen tussen ronde filters of een filtersysteem.
Ik help je kiezen als je niet goed weet welke het meest voor jou geschikt zijn.
Lees mijn blogbericht of de keuze tussen Ronde filters of een filtersysteem

Een reklame boodschap

Het probleem van witbalans bij de Big Stopper

Er is nog een probleem met de Big Stopper. En dat is natuurlijk de kleurverschuiving die optreedt bij het gebruik van het filter. Een foto die met een Big Stopper is gemaakt is blauw wanneer je de witbalans op daglicht hebt staan. De foto zal altijd blauw worden.

Speciaal voor de Big Stopper zet ik de witbalans op 10.000K in plaats van wat ik standaard doe, zodat het beeld op het scherm van de camera enigszins normaal van kleur lijkt. Dat maakt het beoordelen van de foto op dat scherm iets makkelijk, maar deze witbalans is nooit helemaal correct. Daarom probeer ik altijd een extra foto te maken met een grijskaart.

De witbalans is met één enkele klik gecorrigeerd in een RAW editor
De witbalans is met één enkele klik gecorrigeerd in een RAW editor (f/4 – ISO800 – t=16sec)

Wil je meer lezen over het werken met de Big Stopper en een grijskaart?
Lees dan het blogbericht De grijskaart en de Big Stopper

Naarmate de avond ouder wordt verdwijnt het licht. Uiteindelijk wordt het tè donker om met de Big Stopper te fotograferen – tenzij je belichtingstijden van een half uur of langer acceptabel vindt. Als de schemering invalt kun je ook zonder Big stopper met lange sluitertijden fotograferen. Voor de onderstaande foto heb ik de Big Stopper vervangen voor een 0,9ND filter (3 stops). Dit filter was voldoende om toch nog een belichtingstijd van maar liefst 5 minuten te bereiken. 

Lange sluitertijden bij het Starven in de avondschemering
17mm – f/22 – ISO50 – t=300sec

Kies voor lange sluitertijden zonder kleurzweem

Hou je ervan om met lange sluitertijden te fotograferen? Heb jij nog een Lee Big Stopper? Overweeg dan om te upgraden naar een grijsfilter dat geen last heeft van die kleurzweem. Ik gebruik de Haida Red Diamond filters naar tevredenheid. Mocht je deze overwegen, kijk dan op de website van de Nederlandse importeur van Haida waar ik speciale sets heb samengesteld. je kunt uiteraard ook voor losse filters kiezen.

Lees ook mijn review over het Haida M10 filtersysteem
Review van het Haida M10 filtersysteem


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geert de Brabander
9 jaren geleden

Leuk artikel.

Paul Alink
Paul Alink
9 jaren geleden

Mooie serie Nando, met lange tijden fotograferen ben ik sinds kort ook wat aan het experimenteren.
Maar zo mooi lukt me nog niet.
Deze tips die je geeft kan ik goed gebruiken.
Bedankt voor het delen met ons.
Paul