Lente tijdens winter op Lofoten

Het noorderlicht boven de bergen van Flakstad

Dit jaar ging leidde ik twee fotografen rond over Lofoten in Noorwegen. Het was de warmste week in maart die ik meegemaakt had, en plaatselijke bewoners deelden die mening. Het was bijna lente tijdens de reis die ik winter op Lofoten noem.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Ik had deze temperatuur in maart nog niet meegemaakt. Nu heb ik weinig recht van spreken, aangezien ik slechts één, hooguit twee weken per jaar op de eilanden doorbreng. Echter, een plaatselijke bewoner vertelde het me ook; hij had het nog nooit meegemaakt. Deze lente tijdens de winter op Lofoten betekende dat er geen of nauwelijks sneeuw lag.

Uitzicht vanuit Svolvær
Het uitzicht vanuit Svolvær met een vuurtoren in prachtig licht.

De lente tijdens de winter op Lofoten was relatief, natuurlijk. Een jas was nodig, en soms ook een muts en handschoenen. Maar er stond nauwelijks wind waardoor de temperaturen die net boven het vriespunt lagen niet koud aanvoelden. Bovendien maakte het zonnetje van het fotograferen op de stranden een aangename bezigheid.

Geen sneeuw maar toch fotogeniek

Sneeuw of geen sneeuw, de eilanden en de intieme stranden blijven fotogeniek. Het landschap is niet anders, alleen de omstandigheden. Het kan in eerste instantie wel teleurstellend zijn omdat je verwachtingen hebt. Het is belangrijk om je daar niet door te laten leiden, en dat deden de fotografen die ik begeleidde gelukkig niet. Heel simpel gezegd: het was genieten.

magisch licht
Ook zonder sneeuw is het landschap fantastisch.

In de mist

Eén van de hoogtepunten gedurende de lente tijdens deze winter op Lofoten was de ochtend met laaghangende bewolking en mist. Het plan om een zonsopkomst te fotograferen vanaf één van de stranden lieten we varen. De mistige omstandigheden waren te mooi om te negeren. De wolken rolden over de berghellingen en op één plek wist de er zon prachtig licht doorheen te schijnen.

Een reklame boodschap
Lente tijdens winter op Lofoten
Het ochtendlicht weet nog even door de mist heen te breken.

Op een andere plek doemde de verre bergtoppen boven de mist uit, met op de voorgrond een van de karakteristieke rode gebouwen. Op Skagsanden dreef een wolk midden voor de bekende berg en vanaf Fredvang zagen we de mist over de bergen en heuvels het fjord instromen. En we hadden het geluk om een mistboog te fotograferen.

Het noorderlicht

Ook bij deze lente tijdens de winter op Lofoten hoopten we het noorderlicht te fotograferen. Dat was al op de eerste avond tijdens de reis naar het hotel in Svolvær mogelijk. We zijn onderweg op twee mooie plekken gestopt om het fantastische schouwspel te fotograferen. Na het inchecken zijn we direct weer op pad gegaan en hebben tot twee uur ‘s-nachts gefotografeerd.

lente tijden winter op lofoten
Een indrukwekkende aurora borealis rondom het strand van Storsandnes.

Dat was niet alles. De volgende nacht was het opnieuw raak. We hebben diverse plekken bezocht om de dansende gordijnen van de aurora te fotograferen. Uiteindelijk volgde een derde avond waarbij we ver weg van de menigte op het strand van Skagsanden stonden en genoten van één van de mooiste lichtshows die moeder natuur biedt

Een video impressie

Ik heb gedurende deze reis, die met recht lente tijdens winter op Lofoten genoemd mag worden, veel time-lapse opnamen gemaakt. Zowel van de wolken en mist die over de bergen trok als het noorderlicht. Dat heb ik met de filmbeelden van de drone samengevoegd tot een film. Het geeft een perfecte impressie van deze fantastische reis. Bekijk de film vooral full screen met het geluid erbij voor de beste ervaring.

Lofoten 2024 – after the winter

Ga mee naar Lofoten in 2025

Ik ga in 2025 wederom een fotoreis naar Lofoten begeleiden. Deze reizen worden georganiseerd via Nature Talks. Ik neem je, samen met een kleine groep gelijkgestemden, mee naar de mooiste plekken op deze eilanden. Het voordeel van een kleine groep is de flexibiliteit die we hebben, wat deze reis uniek maakt. Heb je interesse? Kijk op de website van Nature Talks en geef je op.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marga Elberse
Marga Elberse
1 maand geleden

Dag Nando,
De video “Lofoten 2024 after the winter”, wat een mooie weergave met mooie muziek. Feest der herkenning van de Lofoten reis in 2018.
Mooie sfeer impressies, een genot om naar te kijken en te luisteren.