Levendbarende hagedis op de Stippelberg

Het zonovergoten bos van de Stippelberg

Het was vandaag een mooie en vooral zonnige dag. Voor de verandering zijn we deze keer niet naar het open heide of peel landschap gegaan, maar naar de bosrijke omgeving van de Stippelberg tussen Milheeze en de Rips.

Fel zonlicht wordt altijd afgeraden als het gaat om natuurfotografie (en niet alleen maar natuurfotografie). Donkere schaduwen, heldere lichten. Kortom: grote contrasten. In het bos geeft dit een prachtig licht en schaduwspel dat een uitdaging is om realistisch vast te leggen. De belichtingsmeter corrigeren is dan meer regel dan uitzondering.

Harde schaduwen en oogstrelende lichtbanen in een donker dennebos

We troffen een prachtig bospad tussen dicht opeengepakte dennebomen waar het mos in dikke zachte plukken op de bosgrond, maar ook op de boomstammen zat. In het zonlicht leek dit te stralen in een eigen licht. Dit zijn momenten dat je jezelf in een fantasy film waant.

Een reklame boodschap
Een magische omgeving

Het bijzondere aan deze wandeling was de ontmoeting met de Levendbarende hagedissen (Zootoca vivipara). Deze had ik nog nooit gezien, wat het natuurlijk helemaal bijzonder maakt. En ja hoor, eenmaal een gespot lijkt het hek van de dam. Tussen het gras, in het felle zonlicht hebben we er een tiental gezien.

De levendbarende hagedis in het warme zonnetje
Verborgen tussen het gras en de bladeren

Het was opvallend hoe dicht ik de dieren kon benaderen. Met wat geduld lukte het tot 15 centimeter dichtbij te komen. Deze foto’s zijn gemaakt met de 70-200 voorzien van een 25mm tussenring.

Al met al een bijzondere wandeling die vandaag is afgesloten met een maanlicht wandeling met gids door de Groote Peel. Helaas was het een bewolkte avond zonder maan. Als troost troffen we op de terugweg, op een paaltje tussen de weilanden, een prachtige kerkuil.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] het geluid van lachende kinderen en blaffende honden. Tot het moment dat juist door deze geluiden het dierenleven uit de schuilplaatsen vlucht. Even leek het een grote hond te zijn die het pad op rende, maar toen […]

trackback
11 jaren geleden

[…] Soms verlicht door het zonlicht, soms verborgen in donkere delen van het bos. In een van de mooiere plaatsen van de Stippelberg troffen we de mooie oranjekleurige Kleverige Koraalzwammetje kleverig koraalzwammetje (Calocera […]

Pictures by Gaab
12 jaren geleden

Geen fairy’s gezien…? Lijkt fantasyland wel. Erg gaaf. De laatste foto van de hagedis is een plaatje….

Gr. Gaab