Levitatie

Levitatie is een uitdagend thema voor een foto sessie. Een populair thema ook, gezien de hoeveelheid foto’s die her en der op internet verschijnen. Het leek mij ook erg leuk om dit eens te doen en ik wist meteen al waar ik dit wilde doen. Wendy wilde daarvoor graag model staan.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Levitatie; afkomstig uit het Latijn Levare, wat opheffen betekent. Loskomen van de zwaartekracht.

Het is leuk om op de herfstachtige zondag die we uitgekozen hadden de wandelaars wonderlijk te zien kijken. En dat niet voor niets als je met fotokoffers, statieven, tassen en een grote trap het bos in loopt. Ze kijken nog vreemder wanneer ze het model hoog op de trap zien staan, stevig vastgehouden door mijn assistent om te voorkomen dat er een valpartij plaats vindt.

Hulp van extra verlichting

Vermoedelijk kunnen weinigen zich een beeld vormen van wat het eindresultaat moet worden. Ik had zelf dat beeld van de levitatie perfect voor ogen, maar het vergde een goede planning om het voor elkaar te krijgen. Met hulp van de prachtige Profoto B1 en B2 flitsers, en de High Speed Sync (HHS) mogelijkheden daarvan, was de verlichting geen probleem. De dramatische wolkenlucht, die vlak na een milde regenbui de lucht vulde, paste er perfect bij.

Camera stevig op statief en compositie gemaakt. Dan een aantal beelden met verschillende belichtingen om straks alles perfect samen te kunnen voegen.
Camera stevig op statief en de compositie gemaakt. Dan een aantal beelden met verschillende belichtingen om straks alles perfect samen te kunnen voegen. Pas als dat gedaan is komt het model in beeld.
Levitatie
Behind the scenes. Trap geplaatst, lampen geplaatst, belichting bepaald en dan kan er weer gefotografeerd worden.
Levitatie
Poseren in een dunne jurk, terwijl een kille wind die over de heuvel waait. Eenmaal de compositie en licht goed, kan het fotograferen in deze situaties snel gaan.

Eerst de basis foto voor de levitatie begint

Met de basis foto’s gemaakt is er alle tijd om rustig alles op de plek te zetten, met als enige belangrijke voorwaarde dat de camera op het statief niet meer verplaatst wordt. Trap, lampen, model… alles krijgt een plek.

Een reklame boodschap

Te lang wachten is ook niet goed, want de wolken bewegen waardoor de lucht een continu veranderend landschap is. Met hulp van Photoshop en de foto’s uit de uiteindelijke selectie is het eenvoudig om de lampen, de trap en mijn assistent uit het beeld te halen.

Levitatie
Zwevend, hoog boven de grond, als een engel. Werkelijkheid of trucage?

Wil je meer weten over het werken met lagen en maskers in Photoshop?
Kijk dan naar mijn video tutorial
Werken met lagen en maskers in Photoshop

Een tweede locatie voor levitatie

Nadat deze locatie gereed was, waar een kille wind over de heuvel iedereen tot op  het bot verkleumde, hebben we de luwte van het bos opgezocht waar we bovendien nog verrast werden door een twijfelachtig herfstzonnetje.

Daar was het een herhaling van stappen; plaats zoeken en een goede compositie bepalen. Daarna de basis foto’s maken en vervolgens de camera ongewijzigd laten staan terwijl de trap, lampen en het model geplaatst werden voor de levitatie.

Hoewel de trap hoger was, bleek het niet verstandig om nog hoger te gaan staan.
Hoewel de trap hoger was, bleek het niet verstandig om nog hoger te gaan staan.
Een basisbeeld en een van de beelden van Wendy. Omdat alles perfect uitgelijnd is, is samenvoegen een peulenschil.
Een basisbeeld en een van de beelden van Wendy. Omdat alles perfect uitgelijnd is, is samenvoegen een peulenschil.
Levitatie
Het eindresultaat

Met dank aan Wendy voor het trotseren van weer en wind en de gevaren van werken op grote hoogte. Het is maar goed dat je kon leviteren. Ook mijn dank aan Aillas die wel even assistent wilde zijn.


Gebruikte apparatuur

  • Canon EOS 5D mark III
  • EF 35mm f/1,4L II
  • TS-E 24mm f/3,5L II
  • Profoto B1 en B2
  • Profoto Air remote TTL-C
  • Gitzo GT 3542LS met RRS BH-55balhoofd
  • Manfrotto 1052BAC lightstands
  • … en een grote veel te zware ladder

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 jaren geleden

[…] stond al een tijd in de planning; een nieuwe fotosessie met Wendy waarbij ballet nu het thema zou zijn. Het liefst in een oude fabriekshal, of gaanderij, of iets wat […]

Miek
Miek
7 jaren geleden

Dit is weer eens iets heel anders Nando.
Leuk dus. En mooi uitgevoerd.
Je model is stoer om zo de kou te trotseren.

Jack
Jack
7 jaren geleden

Gaaf, ziet er prachtig uit.
Jack