Ik vertel graag over mijn fotografie. Het delen van mijn kennis is een belangrijk onderdeel daarvan, zoals op deze website ook duidelijk zal zijn. Dit delen van kennis en het vertellen over mijn fotografie kan perfect tijdens lezingen en presentaties. 

Ik noem het lezingen en presentaties, maar in feite is het een middenweg tussen een workshop en een lezing; een college. Ik vertel niet alleen over mijn ervaringen maar ga stap voor stap met behulp van een uitgebreide presentatie uitleggen hoe je te werk kunt gaan met het onderwerp waarvoor je gekozen hebt. De lezingen en presentaties zijn dus heel praktisch opgezet in woord en beeld, en heel onderhoudend.

presentatie voor een fotoclub
College over het gebruik van filters in fotografie

Alle lezingen zijn avondvullend, variërend van anderhalf tot meer dan twee uur. Ik probeer deze zo interactief mogelijk te geven zodat het niet alleen maar een verhaal is. Wat ik vertel is altijd in begrijpelijke taal, en vooral praktisch gericht aan de hand van foto’s.

In principe zijn alle lezingen bedoeld voor fotoclubs en verenigingen. Bij voldoende interesse is het ook mogelijk om voor groepen iets te organiseren, of om lezingen te combineren met een echte workshop. Neem vooral contact op om te vragen over de mogelijkheden.

De investering voor een lezing en presentatie op locatie bedraagt
€ 195 inclusief btw, exclusief reiskosten.

De kosten voor een online lezing en presentatie bedraagt momenteel
€ 155 inclusief btw.

Er zijn een aantal onderwerpen waarover ik kan vertellen tijdens lezingen en presentaties. Deze staan hieronder opgesomd. Mocht er een onderwerp niet bij zitten, informeer dan naar de mogelijkheden. Wellicht kan ik daar een nieuwe lezing over samenstellen.

De Zes Pijlers in Landschapsfotografie

Een landschap op de foto zetten kan iedereen. Een landschap is overal om ons heen, is geduldig, en is altijd anders. Maar een landschap goed op de foto zetten is iets wat veel moeilijker is. Alleen de camera richten en op “het knopje” drukken is niet voldoende om een foto te krijgen die pakt.

Hoe leg je het landschap op de mooist mogelijke manier vast?

De lezing “De Zes Pijlers in Landschapsfotografie” laat zien hoe je een landschap met andere ogen kunt bekijken. Het behandeld het gebruik van brandpunten, scherptediepte, perspectief, en laat een praktisch gebruik van compositieregels zien.
>>> meer informatie

Compositie in Landschapsfotografie

Het maken van een goede compositie is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel regels, en welke moet je nu gebruiken voor de mooiste foto? Het antwoord is niet eenvoudig, maar met enkele goede handvatten en een juiste gedachtengang lukt dat zeker.

Regel van derden
De regel van derden is slechts een van de mogelijkheden voor een goede compositie in landschapsfotografie

In de lezing “Compositie in Landschapsfotografie” leer je hoe je een landschapsfoto opbouwt en waar de valkuilen liggen. Let op plaatsing van het onderwerp, lijnen en de manier hoe je door de foto kijkt.
>>> meer informatie

Het licht van duizend sterren

Wanneer het licht van de dag langzaam uit de hemel verdwijnt, valt het gordijn van de nacht. Wanneer het helder is verschijnen de sterren; eerst een, dan twee, drie tot de hemel gevuld lijkt te zijn met duizenden sterren. In dat licht, met dat licht, kunnen we prachtige foto’s maken.

Nachtfotografie
Nachtfotografie komt aan bod tijdens Het Licht van Duizend Sterren

De lezing “Het licht van duizend sterren” neemt je stap voor stap mee in het fotograferen van nachtelijke landschappen met een indrukwekkende sterrenhemel. Het behandeld de instellingen van de camera, met tips en trukjes om goede foto’s te maken. Niet alleen foto’s van een sterrenhemel zijn mogelijk, maar ook sterrensporen, de Melkweg en vallende sterren.
>>> meer informatie

Flitsfotografie met een Reportage Flitser

De flitser is misschien wel het meest vervloekte hulpmiddel voor de fotograaf. Wie kent ze niet? De foto’s die half overbelicht zijn, rode ogen, lelijke slagschaduwen en een vlakke oninteressante belichting? En dat alles omdat er geflitst is. Het hoeft niet zo te zijn. Bij goed gebruik van een reportage flitser kan de foto net zo mooi worden als in een studio.

Lezingen en presentaties over fotograferen met een reportageflitser
Leer fotograferen met de reportageflitser

De lezing “Flitsfotografie met een reportage flitser” neemt je stap voor stap mee in de wereld van flitsfotografie. Het behandeld de onvermijdelijke theorie in eenvoudige bewoordingen om te begrijpen waarom een flitsfoto eruit ziet hoe die eruit ziet. Als dat begrip is er, laat ik zien hoe die flitsfoto verandert kan worden in een foto waarin niet te zien is dat er geflitst is.
>>> meer informatie

Licht Vangen

Een foto maken is licht vangen. Vroeger op de lichtgevoelige emulsiefilm, tegenwoordig op de digitale sensor. We drukken op de knop en de foto’s is gemaakt. Maar hoe weet de camera wanneer er voldoende licht op de sensor is gevallen, en hoe kunnen we dat beïnvloeden als het toch niet gebeurd op de manier zoals we het graag zouden willen?

Lezingen en presentaties over belichtingen
Alles over belichting in de lezing Licht Vangen

Tijdens de lezing “Licht vangen” laat ik zien hoe je de camera kunt instellen om een foto exact belicht te krijgen zoals je het zou willen. Maar dat niet alleen; wat kun je doen wanneer je tegen de grenzen van wat mogelijk is aanloopt. Hoe kun je ervoor zorgen dat de uiteindelijke foto exact is wat je ervan zou verwachten, en meer… enkelvoudige belichtingen, HDR, tonemapping en alles wat ervoor nodig is om een goed belichte foto te krijgen.
>>> meer informatie

Fotograferen met Systeemfilters

Vooral voor landschapsfotografen is het gebruik van systeemfilters heel erg populair. Je heb allerlei verschillende filters ter beschikking, elk voor een eigen doel. Grijsfilters, grijsverloopfilters, polarisatiefilters en nachtfilters kun je gebruiken op elk objectief dat je in bezit hebt door middel van een houder.

Haida systeemfilters, een van de lezingen en presentaties
De filters waarover ik uitleg in de lezing Fotograferen met systeemfilters.

De lezing fotograferen met systeemfilters behandeld de meest populaire filters op een heel open en duidelijke manier. Hoe ze werken, hoe je ze gebruikt en waarom je ze moet gebruiken. De lezing is informatief met veel beeldmateriaal, dat speciaal voor deze lezing is gemaakt en verzameld.
>>> meer informatie

Wat nog in de planning staat

Er staat een presentatie in de planning voor zwart-wit fotografie. Deze is nog niet beschikbaar, maar hier wordt aan gewerkt. Heb je hier interesse in, hou deze pagina in het oog.

Heb je interesse in andere onderwerpen die niet in deze lijst staan? Neem dan contact op. Indien mijn kennis groot genoeg is om er iets over te vertellen is een presentatie misschien mogelijk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] Lezingen […]

trackback
5 jaren geleden

[…] concertfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geef lezingen  en workshops over zijn […]