Lezingen

Lezingen

Vanaf 2011 geef ik lezingen over mijn fotografie. Vanuit fotografie fora kwam er al vaak vragen of ik workshops of lezingen gaf en na een verzoek van de Fotobond om een lezing over fotografie in de schemering te geven is het van start gegaan.

Ik noem het lezingen, maar in feite is het een middenweg tussen een workshop en een lezing. Ik vertel niet alleen over mijn ervaringen maar ga stap voor stap met behulp van een uitgebreide presentatie uitleggen hoe men te werk moet gaan. De lezingen zijn dus heel praktisch opgezet in woord en beeld.

Lezingen door nandoonline

Alle lezingen zijn avondvullend, variërend van anderhalf tot meer dan twee uur. Ik probeer deze zo interactief mogelijk te geven zodat het niet alleen maar een verhaal is. Wat ik vertel is altijd in begrijpelijke taal, en vooral praktisch gericht.


Time lapse van de lezing ‘In and Out the Twilight Zone’  voor Fotoclub Zeilberg op 27 maart 2013

 

In principe zijn alle lezingen bedoeld voor fotoclubs en verenigingen. Bij voldoende interesse is het ook mogelijk om voor groepen iets te organiseren, of om lezingen te combineren met een echte workshop. Neem vooral contact op om te vragen over de mogelijkheden.

Hieronder is een overzicht van de lezingen die te boeken zijn;

 

Landschapsfotografie

Een landschap op de foto zetten kan iedereen. Een landschap is overal om ons heen, is geduldig, en is altijd anders. Maar een landschap goed op de foto zetten is iets wat veel moeilijker is. Alleen de camera richten en op “het knopje” drukken is niet voldoende om een foto te krijgen die pakt.

De lezing “Landschapsfotografie” laat zien hoe je een landschap met andere ogen kunt bekijken. Het behandeld het gebruik van brandpunten, scherptediepte en perspectief. Het ligt het tipje van de sluier op over praktisch gebruik van compositie regels en geeft een idee wat je met filters kunt bereiken.
>>> meer

 

Zonsondergang

Eén zonsondergang op de Strabrechtese Heide, anderhalf uur fotograferen op niet meer dan 200 m2. Het is een blik over mijn schouder, op een rustige avond aan de rand van een ven.

De lezing “Zonsondergang” laat zien hoe ik een zonsondergang fotografeer en wat voor resultaten ik behaald heb. Ik laat zien hoe ik naar een landschap kijk en hoe ik mijn apparatuur gebruik, niet wat betreft instellingen, maar meer de techniek van het gebruik van scherptediepte en brandpunten.  De lezing duurt anderhalf uur, even lang als de tijd die ik aan de rand van het ven heb doorgebracht.
>>> meer

 

Het licht van duizend sterren

Wanneer het licht van de dag langzaam uit de hemel verdwijnt, valt het gordijn van de nacht. Wanneer het helder is verschijnen de sterren; eerst een, dan twee, drie tot de hemel gevuld lijkt te zijn met duizenden sterren. In dat licht, met dat licht, kunnen we prachtige foto’s maken.

De lezing “Het licht van duizend sterren” neemt je stap voor stap mee in het fotograferen van nachtelijke landschappen met een indrukwekkende sterrenhemel. Het behandeld de instellingen van de camera, met tips en trukjes om goede foto’s te maken. Niet alleen foto’s van een sterrenhemel zijn mogelijk, maar ook sterrensporen, de Melkweg en vallende sterren.
>>> meer

 

Flitsfotografie met een reportage flitser

De flitser is misschien wel het meest vervloekte hulpmiddel voor de fotograaf. Wie kent ze niet? De foto’s die half overbelicht zijn, rode ogen, lelijke slagschaduwen en een vlakke oninteressante belichting? En dat alles omdat er geflitst is. Het hoeft niet zo te zijn. Bij goed gebruik van een reportage flitser kan de foto net zo mooi worden als in een studio.

De lezing “Flitsfotografie met een reportage flitser” neemt je stap voor stap mee in de wereld van flitsfotografie. Het behandeld de onvermijdelijke theorie in eenvoudige bewoordingen om te begrijpen waarom een flitsfoto eruit ziet hoe die eruit ziet. Als dat begrip is er, laat ik zien hoe die flitsfoto verandert kan worden in een foto waarin niet te zien is dat er geflitst is.
>>> meer

 

Licht vangen

Een foto maken is licht vangen. Vroeger op de lichtgevoelige emulsiefilm, tegenwoordig op de digitale sensor. We drukken op de knop en de foto’s is gemaakt. Maar hoe weet de camera wanneer er voldoende licht op de sensor is gevallen, en hoe kunnen we dat beïnvloeden als het toch niet gebeurd op de manier zoals we het graag zouden willen?

Tijdens de lezing “Licht vangen” laat ik zien hoe je de camera kunt instellen om een foto exact belicht te krijgen zoals je het zou willen. Maar dat niet alleen; wat kun je doen wanneer je tegen de grenzen van wat mogelijk is aanloopt. Hoe kun je ervoor zorgen dat de uiteindelijke foto exact is wat je ervan zou verwachten, en meer… enkelvoudige belichtingen, HDR, tonemapping en alles wat ervoor nodig is om een goed belichte foto te krijgen.
>>> meer

Binnenkort

Winter op Lofoten

In het hoge Noorden, boven de Poolcirkel, ligt de eilanden archipel Lofoten. Het is een walhalla voor fotografen, die het fantastische landschap in dag en nacht vast leggen. Ook ik ben op Lofoten geweest, in een zoektocht naar indrukwekkende landschappen onder indrukwekkende omstandigheden. Met sneeuw en ijs, wind en storm… en de Aurora borealis. Het illustere Noorderlicht.

In de lezing “Winter op Lofoten” praat ik niet over technieken, brandpunten en scherptediepte. Het is een verhaal over de reis naar Lofoten in de winter van 2017 aan de hand van foto’s, foto’s en nog meer foto’s.

 

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
- Osse Foto Club Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
trackback

[…] concertfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geef lezingen  en workshops over zijn […]

%d bloggers like this: