Lezingen en presentaties

Lezingen en presentaties

Advertisements

Ik vertel graag over mijn fotografie. Het delen van mijn kennis is een belangrijk onderdeel daarvan, zoals op deze website ook duidelijk zal zijn. Dit delen van kennis en het vertellen over mijn fotografie kan perfect tijdens lezingen en presentaties. 

Ik noem het lezingen, maar in feite is het een middenweg tussen een workshop en een lezing; een college. Ik vertel niet alleen over mijn ervaringen maar ga stap voor stap met behulp van een uitgebreide presentatie uitleggen hoe men te werk moet gaan. De lezingen en presentaties zijn dus heel praktisch opgezet in woord en beeld, en heel onderhoudend.

Lezingen door nandoonline

Alle lezingen zijn avondvullend, variërend van anderhalf tot meer dan twee uur. Ik probeer deze zo interactief mogelijk te geven zodat het niet alleen maar een verhaal is. Wat ik vertel is altijd in begrijpelijke taal, en vooral praktisch gericht aan de hand van foto’s.

In principe zijn alle lezingen bedoeld voor fotoclubs en verenigingen. Bij voldoende interesse is het ook mogelijk om voor groepen iets te organiseren, of om lezingen te combineren met een echte workshop. Neem vooral contact op om te vragen over de mogelijkheden.

De kosten voor een lezing bedragen € 165 inclusief btw, exclusief reiskosten.

Er zijn een aantal onderwerpen waarover ik kan vertellen tijdens lezingen en presentaties. Deze staan hieronder opgesomd. Mocht er een onderwerp niet bij zitten, informeer dan naar de mogelijkheden. Wellicht kan ik daar een nieuwe lezing over samenstellen.

Landschapsfotografie

Een landschap op de foto zetten kan iedereen. Een landschap is overal om ons heen, is geduldig, en is altijd anders. Maar een landschap goed op de foto zetten is iets wat veel moeilijker is. Alleen de camera richten en op “het knopje” drukken is niet voldoende om een foto te krijgen die pakt.

De groote peel op zijn mooist
De Groote Peel op zijn mooist

De lezing “Landschapsfotografie” laat zien hoe je een landschap met andere ogen kunt bekijken. Het behandeld het gebruik van brandpunten, scherptediepte en perspectief. Het ligt het tipje van de sluier op over praktisch gebruik van compositie regels en geeft een idee wat je met filters kunt bereiken.
>>> meer informatie

Zonsondergang

Eén zonsondergang op de Strabrechtese Heide, anderhalf uur fotograferen op niet meer dan 200 m2. Het is een blik over mijn schouder, op een rustige avond aan de rand van een ven.

Een zonsondergang
Zonsondergang op de Strabrechtse Heide

De lezing “Zonsondergang” laat zien hoe ik een zonsondergang fotografeer en wat voor resultaten ik behaald heb op niet meer dan een enkele plek. Ik laat zien hoe ik naar een landschap kijk en hoe ik mijn apparatuur gebruik, niet wat betreft instellingen, maar meer de techniek van het gebruik van scherptediepte en brandpunten.

De lezing duurt twee uur, bijna even lang als de tijd die ik aan de rand van het ven heb doorgebracht.
>>> meer informatie

Advertisements

Het licht van duizend sterren

Wanneer het licht van de dag langzaam uit de hemel verdwijnt, valt het gordijn van de nacht. Wanneer het helder is verschijnen de sterren; eerst een, dan twee, drie tot de hemel gevuld lijkt te zijn met duizenden sterren. In dat licht, met dat licht, kunnen we prachtige foto’s maken.

Perseïden in 2018 Gefotografeerd tijdens het maximum en de avond vooraf aan het maximum. Let op de air glow Opnamens gestacked
Perseïden in 2018 Gefotografeerd tijdens het maximum en de avond vooraf aan het maximum. Let op de air glow Opnamens gestacked

De lezing “Het licht van duizend sterren” neemt je stap voor stap mee in het fotograferen van nachtelijke landschappen met een indrukwekkende sterrenhemel. Het behandeld de instellingen van de camera, met tips en trukjes om goede foto’s te maken. Niet alleen foto’s van een sterrenhemel zijn mogelijk, maar ook sterrensporen, de Melkweg en vallende sterren.
>>> meer informatie

Flitsfotografie met een reportage flitser

De flitser is misschien wel het meest vervloekte hulpmiddel voor de fotograaf. Wie kent ze niet? De foto’s die half overbelicht zijn, rode ogen, lelijke slagschaduwen en een vlakke oninteressante belichting? En dat alles omdat er geflitst is. Het hoeft niet zo te zijn. Bij goed gebruik van een reportage flitser kan de foto net zo mooi worden als in een studio.

fotografie met een reportage flitser
De grote flashbender geeft veel mogelijkheden om het licht te manipuleren

De lezing “Flitsfotografie met een reportage flitser” neemt je stap voor stap mee in de wereld van flitsfotografie. Het behandeld de onvermijdelijke theorie in eenvoudige bewoordingen om te begrijpen waarom een flitsfoto eruit ziet hoe die eruit ziet. Als dat begrip is er, laat ik zien hoe die flitsfoto verandert kan worden in een foto waarin niet te zien is dat er geflitst is.
>>> meer informatie

Licht vangen

Een foto maken is licht vangen. Vroeger op de lichtgevoelige emulsiefilm, tegenwoordig op de digitale sensor. We drukken op de knop en de foto’s is gemaakt. Maar hoe weet de camera wanneer er voldoende licht op de sensor is gevallen, en hoe kunnen we dat beïnvloeden als het toch niet gebeurd op de manier zoals we het graag zouden willen?

het sluitertijden wiel op de GFX van Fujifilm
Fujifilm GFX-50S

Tijdens de lezing “Licht vangen” laat ik zien hoe je de camera kunt instellen om een foto exact belicht te krijgen zoals je het zou willen. Maar dat niet alleen; wat kun je doen wanneer je tegen de grenzen van wat mogelijk is aanloopt. Hoe kun je ervoor zorgen dat de uiteindelijke foto exact is wat je ervan zou verwachten, en meer… enkelvoudige belichtingen, HDR, tonemapping en alles wat ervoor nodig is om een goed belichte foto te krijgen.
>>> meer informatie

Binnenkort

Gebruik van systeemfilters

Het gebruik van filters is iets waar veel vraag naar is. In deze lezing wil ik alle aspecten van het gebruik van filters aan bod laten komen. Heb je interesse in deze lezing, neem dan even contact op.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 maanden geleden

[…] Lezingen […]

trackback
2 jaren geleden

[…] concertfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geef lezingen  en workshops over zijn […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x