Hoe donker is het in Nederland?
Dat is een vraag die niet eenduidig beantwoord kan worden. In de randstad is er tenslotte veel meer lichtvervuiling dan in Friesland. Ik woon in Noord Brabant, in Helmond, waar de lichtvervuiling mijn inziens vrij aardig als gemiddeld voor Nederland kan worden beschouwd. Het kaartje van de lichtvervuiling geeft een goed beeld (bron: http://www.sterrenkunde.nl/deepsky/technieken-vb.htm)
Tussen Helmond en Deurne ligt de Brouwhuise Heide, een klein bos / heide gebied dat langzaamaan ingesloten wordt door bebouwing en industrie, maar wat een prachtig gevarieerd stukje natuur is. Middenin ligt een klein stuk heide vanwaar er een mooi uitzicht op de nachtelijke hemel is, zonder direct noemenswaardig veel last te hebben van de lichtvervuiling van Helmond en Deurne.
Het is daar donker. Dat heb ik gisteren wel gemerkt (de ‘asgrauwe’ maan kwam pas om 01:38 uur op). Maar die duisternis is schijn. Als je ogen aan het duister gewend zijn (een zaklamp / looplamp niet of niet teveel gebruiken) kun je de weg en bospaden vrij aardig herkennen. Terwijl mijn EOS 5D met fisheye aan de slag was om de opnamen voor een startrail te maken, besloot ik om met de 1Dmk3 en 17-40L een opname van mijn setup te maken. Een foto van 30 seconden op ISO3200 en f/4, èn een van 10 minuten bij ISO1600 en f/5,6. Met die foto van 10 minuten wordt het direct duidelijk dat het nooit echt donker is.
In een eerder bericht heb ik al eens aangegeven dat je de belichting in een donkere omgeving kan meten. Ik zeg ook altijd dat er wat onderbelicht moet worden om het ‘nacht-gevoel’ terug te krijgen, dat de foto anders een ‘daglicht’ foto wordt. Met deze foto van 10 minuten is dat ook wel duidelijk. Ik vraag me af wat het resultaat zal zijn indien ik op een werkelijk donkere locatie zo’n lange belichting zou maken. Helaas heb je die plekken hier in Nederland niet.
En wat is het resultaat van mijn startrail (sterrenspoor)? Ik heb 233 foto’s gemaakt van elk 10 minuten lang, èn eentje van 3 minuten voor de voorgrond. De instellingen zijn ISO1600, diafragma f/2,8 en de witbalans op 3400K. Die 233 foto’s samengevoegd geven een virtuele belichtingstijd van 38 minuten en 50 seconden. Helaas staat de vallende ster die ik voorbij de poolster zag schieten er niet op. Wat er wel op staat is een iridium flare. Wie kan ‘m vinden?
Lees hier het antwoord.
[…] de komeet al snel te laag aan de horizon om hem nog te zien. Bovendien speelt de nimmer aflatende lichtvervuiling ons parten. Gelukkig heb ik C/2011 L4 Panstarrs wel kunnen fotograferen, zoals ook in mijn twee […]
[…] heeft de iridium flare in de foto van het vorige bericht kunnen […]
[…] stond de komeet al snel te laag aan de horizon om hem te zien. Bovendien speelt de nimmer aflatende lichtvervuiling ons parten. Gelukkig heb ik C/2011 L4 Panstarrs wel kunnen fotograferen, zoals ook in mijn twee […]
plak je alle foto,over mekaar heen dan,hoe doe je dat ik heb alleen lichtroom en een oude fotoshop……….bvd…..wim
Hallo Wim,
je kunt dit in PHotoshop doen (ongeacht welke versie) of met een stand-alone programma. Kijk even op bij mijn tutorials. Daar staat precies uitgelegd hoe.
Duidelijk verhaal, mooi resultaat.
[…] heeft de iridium flare in de foto van het vorige bericht kunnen […]