Menu Sluiten

Lichtkringen fotograferen

Wie heeft er ‘s-avonds eens door een kale boomkruin naar een straatlantaarn gekeken?

Nu, in de winter, als er niet langer bladeren aan de bomen hangen, is er de tijd voor. Met dat tegenlicht ontstaan namelijk lichtkringen in de takken en twijgen van bomen, zeker wanneer je precies in de schaduw van de stam staat. Overdag kan dat ook met de zon zoals ik afgelopen zaterdag in de Oisterwijkse bossen en vennen heb gefotografeerd.

Advertisements

Zoals in de foto te zien is lijken de takken in cirkels rond de lichtbron gedraaid te zijn. Het lijkt soms net spinnenrag: een bijzonder effect dat niets meer is dan gezichtsbedrog.

Dit verschijnsel heb ik nog vaker gezien in de enorme hoeveelheden gras, die op de Groote Peel te vinden is. Bij laagstaande zon schijnt deze door het gras heen en laat prachtige cirkelvormen ontstaan. Het blijkt dat hoe verder de lichtbron is, hoe sterker het effect is.

Dit effect ken ik al lang en ik herinner me dat ik er ooit iets over gelezen heb, waarschijnlijk in een oud fotoboek uit een tijd toen digitaal nog niet bestond. Ik meen me ook te herinneren dat het effect een naam heeft, maar deze heb ik niet kunnen vinden. Het dichtste wat erbij in de buurt komt is de naam of term lichtkring, wat nogal algemeen is.

Advertisements

Hoe ontstaat zo’n lichtkring eigenlijk?
Dat heb ik wel kunnen vinden. Op de website van Marcel Minnaert is alles te vinden over lichteffecten in de natuur (De natuurkunde van het vrije veld). Het verschijnsel lichtkring is een van de vele lichteffecten die we om ons heen kunnen waarnemen. Dit verhaal over lichtkringen is vrij lastig te volgen, maar als ik het goed begrijp reflecteert licht hier en daar op de takjes en twijgjes (of het gras). Afhankelijk van de ruimtelijke positie (AB of CD in de onderstaande tekening) van deze takjes zullen het lijntjes van verschillende lengte zijn die zowel onder, boven, links en rechts loodrecht op de lichtbron staan.

Op de website staat het nauwkeuriger uitgelegd dan ik het hier kan verwoorden, compleet met dit soort schematische tekeningen.

Het begrijpen van dit effect is niet echt noodzakelijk. Het bestaan van het effect is voor de fotograaf in principe alles wat telt, en dat we daar mooie foto’s van kunnen maken. In de bovenstaande foto’s is te zien hoe we dit lichteffect in de foto kunnen vangen.

Let dus op als je een volgende keer ‘s-avonds buiten bent bij struiken en bomen in het licht van straatlantaarns of de maan, of zelfs overdag bij een laagstaande de zon en gras. Probeer deze leuke lichtkringen ook eens op de foto te krijgen. Let wel goed op de belichting en op mogelijke flares aangezien er met tegenlicht gewerkt wordt.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ankie Rusticus
8 jaren geleden

Super mooi gedaan!!!
Wou dat ik het zo mooi kan.
Ik heb vaak last van Flare..maar ik heb gelezen hoe ik dat kan voorkomen. Vinger er voor 🙂
Thxs voor je leuke info en tips!!!

Groetjes Ankie

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x