Lofoten 2016 impressie

Sneeuwstorm in aantocht, vanuit Vatnfjorden

We waren op Lofoten in 2016 en ik wil graag een impressie geven van dit prachtige land. Deze reis, de belevingen zijn oorzaak van mijn enthousiasme van deze eilanden. Het zal duidelijk zijn dat ik verliefd ben geworden op deze plek. Sindsdien ben ik er al vaak geweest, maar het kan niet vaak genoeg zijn.

Geschatte leestijd: 9 minuten

De Lofoten eilanden beslaan maar een klein stukje van Noorwegen. Met een oppervlakte van minder dan 1300 km2 (volgens wikipedia) is het 30x zo klein als Nederland. Ter vergelijking; de provincie Zeeland is meer dan 2x zo groot en heeft 15x zoveel inwoners.

Wat Zeeland echter niet heeft en de Lofoten wel, zijn de machtige bergen die vanuit de zee oprijzen. Ze zijn misschien niet hoger dan 1200 meter, maar steken ver boven zeeniveau uit, en niet vanuit een of andere hoogvlakte. Daardoor lijken ze soms hoger te zijn dan de bergen in bergketens zoals de Alpen of de Pyreneeën.

Sneeuwstorm in aantocht, vanuit Vatnfjorden
Dark clouds, fierce snowfall. At the horizon an opening in the heavy cloudscover reminds of friendlier weather. But only for a short moment. When the heavens close and release the storm the magical light is but a memory.

Aan de Noorse Zee

Doordat de eilanden van de Lofoten aan de Noorse Zee liggen, en onder invloed van de uitlopers van de warme golfstroom uit de Atlantische Oceaan staan, kan het weer erg wisselend zijn. Ten minste, ik heb gehoord dat dit een van de redenen is.

Dit alles levert natuurlijk prachtige fotografische kansen op waarbij het weer op één dag kan omslaan van een zonnig en aangenaam naar donkere wolkenluchten en felle sneeuwstormen. Met alle grillige kustlijnen die de fjorden bieden, en de machtige bergen, is het een utopia voor de natuurfotograaf. Het is makkelijk voor te stellen dat ik voor onze reis – afgezien van het Noorderlicht – uitkeek naar heerlijke, dramatische foto’s van een ruig en ongerept landschap.

Een reklame boodschap
De kathedralen van de Lofoten, waar de stokvis te drogen hangt, in het dorp Laukvik waar we drie dagen doorgebracht hebben.
De kathedralen van de Lofoten waar de stokvis te drogen hangt, hier in het dorp Laukvik, waar we drie dagen doorgebracht hebben.

Wisselende weersomstandigheden

In de week die we op de eilanden doorbrachten hebben we zo ongeveer alle weertypen voorbij zien komen. Hagel, sneeuw, regen, zon, wolken, storm, noem maar op. Omdat dit het eerste bezoek aan de eilanden was – geloof me als ik zeg dat ik nog vaak terug wil – was het even zoeken en uitvissen waar en wat mogelijk was.

Een wandeling over het met sneeuw bedekte landschap is niet verstandig zonder sneeuwschoenen, en een goede kennis van de wandelroutes is essentieel voor de veiligheid. Maar ook de leuke dorpjes die aan de fjorden liggen, met de fel rode rorbuer vissershuisjes moet je weten te vinden. Dit is Lofoten 2016 en mijn impressie van het land.

Lofoten 2016 impressie
Donkere wolken en onophoudelijke regen op de rotsige stranden van Lofoten geeft een bijzonder beeld.

Foto’s van de Lofoten zijn er op internet genoeg te vinden, soms compleet met informatie over de locaties. Maar het geeft niets meer dan een idee waar je moet zijn. We hebben absoluut niet alles kunnen zien in de week die we er waren. Dat is ook onmogelijk en nooit de bedoeling geweest. Onder andere het Zuiden van de Lofoten hebben we overgeslagen. Dat kan (of moet) de volgende keer.

Een ontdekkingsreis

Ondanks dat we maar een klein deel van Lofoten in 2016 gezien hebben gaf dit al een prachtige impressie. Misschien kan het beter een soort verkenningsreis genoemd worden, als voorbereiding van toekomstige bezoeken aan deze eilanden. Wat misschien wel de meeste indruk heeft achtergelaten zijn de ongetemde landschappen en het geweld van woeste weersomstandigheden. Het maakt niet uit of het de sneeuwbuien zijn waarin ik gefotografeerd heb, of de onophoudelijke regenbuien die ons soms teisterden.

Overvallen door een fikse sneeuwstorm bij de vuurtoren van Laukvik. Een grijze wereld met minimaal zicht. Bergen zijn verdwenen en de zee lijkt uit het niets te ontstaan. Tien minuten later is het voorbij en breekt de bewolking weer.
Overvallen door een fikse sneeuwstorm bij de vuurtoren van Laukvik. Een grijze wereld met minimaal zicht.  Tien minuten later is het voorbij en breekt de bewolking weer open.

Het is eenvoudig om te blijven schrijven over de reis en ervaringen op de Lofoten, maar het gaat uiteindelijk om de foto’s die ik gemaakt heb. De foto’s van het Noorderlicht heb ik in een vorig blogbericht laten zien. In dit bericht laat ik een impressie zien van wat we gezien hebben. Het is maar een kleine selectie beelden, want het is een land waar je aan het fotograferen kunt blijven. Je raakt er nooit uitgekeken en op elke hoek van de weg ontdek je nieuwe fantastische vergezichten. Neem zeker ook een kijkje op de blogberichten van Hetwie, waar ze vertelt over onze reis:

In de winter komt de zon nooit ver boven de bergen uit. Dit levert altijd warm en fijn licht op, alsof het de hele dag het gouden uurtje is. Waar je ook kijkt, water voor prachtige reflecties is er altijd aanwezig
In de winter komt de zon nooit ver boven de bergen uit. Dit levert altijd warm en fijn licht op, alsof het de hele dag in het gouden uurtje gehuld is. Waar je ook kijkt, water voor prachtige reflecties is er altijd aanwezig.

Een kleine gallerij van foto’s

Lofoten 2016 impressie
Sommige fjorden vallen deels droog bij laag water. De patronen die door het water zijn achtergelaten leveren een mooie voorgrond op.
Lofoten 2016 impressie
Dreigende, winterse omstandigheden. Het is adembenemend.
Lofoten 2016 impressie
Dit is het licht waar je op wacht, als de zon toch even tussen de wolken door schijnt.
Lofoten 2016 impressie
Het woeste van de Lofoten, gevangen in één beeld, waar de branding de rotsen teistert en de sneeuwstorm het land in de greep houdt.
Lofoten 2016 impressie
Het rustige vriendelijke winterweer na een dag vol sneeuwstormen. Alles is vredig en wit. Het is moeilijk voor te stellen dat het minder dan een dag geleden het toneel was van woeste weersomstandigheden.
Lofoten 2016 impressie
De meren tussen de bergen zijn bij het rustige winterweer bijna perfecte spiegels.
Lofoten 2016 impressie
Hoewel ze niet hoog zijn, blijven het indrukwekkende bergen
Lofoten 2016 impressie
Bergen doemen op in de donkere regenwolken die onophoudelijk vanuit zee het land op drijven. Niet bepaald de omstandigheden die je zou wensen, maar het is onvergetelijk.
Lofoten 2016 impressie
Zelfs tijdens regenachtig weer is het landschap adembenemend.
Lofoten 2016 impressie
Ongerepte natuur tot aan de horizon.

Meer foto’s op Flick-r

Dit bericht van Lofoten 2016 geeft slechts een korte impressie op. Veel van mijn foto’s zijn verschenen of zullen verschijnen in het flick-r album Lofoten, dat ik speciaal daarvoor aangemaakt heb. Ik kan hier niet alle foto’s laten zien, dus hou ik het bij een selectie die mij zelf bijzonder aanspreken. Mocht je ook op de Lofoten zijn geweest, en weet je een plek die de moeite waard is, laat dit dan even weten middels een reactie op dit blogbericht. Dan weet ik waar we de volgende keer een kijkje moet gaan nemen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] een fantastische reis naar Lofoten in 2016 hebben we dit jaar opnieuw de eilanden aangedaan. Een reis van 12 dagen langs de prachtige plekken, […]

trackback
7 jaren geleden

[…] voor onze reis naar de Lofoten in februari kocht ik een Fuji X100t meetzoeker camera. Een kleine camera met grootse prestaties en […]

Willem.
Willem.
8 jaren geleden

Het maakt jou echt niet uit wat of onder welke omstandigheden je foto’s maakt, het resultaat mag er altijd zijn.

PhotoDante, Philip
8 jaren geleden

Heerlijk om je foto’s te zien en je verslag te lezen.
Als tiener ben ik een aantal keer in Noorwegen geweest, een schitterend en adembenemend land.

Wij hebben er als Nederlanders en Belgen geen idee van hoe groot Noorwegen is tot je er geweest bent.
Een echte aanrader!

ans heisen
ans heisen
8 jaren geleden

wow!! om jaloers op te zijn.
prachtige foto’s
je gaat me veel leren in frankrijk!

daan
8 jaren geleden

Ik kan alles beamen wat je hebt geschreven. Het landschap, het veranderlijke weer, de oprijzende bergen uit de zee. Volgende keer helemaal naar het zuiden. Ook de moeite waard.

Hillechien
8 jaren geleden

Wat een pracht landschap. Jij hebt het door middel van je schitterende foto’s heel mooi aan ons weergegeven.

johan meulensteen
johan meulensteen
8 jaren geleden

Subliem Nando. Weer een bewijs dat alle weersomstandigheden ideaal kunnen zijn om fotografisch vastgelegd te worden. Een reis die je niet snel zult vergeten, lijkt me.

Arthur Mol
8 jaren geleden

Wow… Ik wist dat het er erg mooi zou moeten zijn.. Maar zo mooi? Geweldig, de drang om er ook naar toe te gaan is verdubbeld!