Lofoten 2017 – part 2

Mijn doel van ons bezoek aan Lofoten was het fotograferen van het winterse landschap. Geïnspireerd door beelden van andere bekende fotografen heb ik geprobeerd om met andere ogen naar het landschap te kijken. Less is more, en minimalisme een wens. Dit blogbericht gaat over Lofoten 2017 – part 2.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Minimalistische landschappen. Dit moest samen met uitgekiende composities de beelden opleveren die ik voor ogen had. Geen blindelings gebruik maken van zoveel mogelijk (overdreven) groothoek, om zoveel mogelijk van het landschap in beeld te brengen, maar het concentreren op wat werkelijk belangrijk is en juist dat in de foto te laten zien. De kunst van het weglaten.

De zoektocht naar eenvoud in het landschap. Puur en zonder overdaad. Lofoten 2017 - part 2
De zoektocht naar eenvoud in het landschap. Puur en zonder overdaad.
Een landschap gevangen in een sneeuwbui, waar een bomenrij de aandacht trekt. Niets meer, niets minder. Lofoten 2017 - part 2
Een landschap gevangen in een sneeuwbui, waar een bomenrij naast het meer Saltisen de aandacht trekt. Niets meer, niets minder.
Bijna verborgen onder de sneeuw, de weg van het water door een dal van detail ontbeert. Eenvoud. Lofoten 2017 - part 2
Bijna verborgen onder de sneeuw van Nedre Heimredalsvatnet (Eggum), de weg van het water door een dal van detail ontbeert. Eenvoud.
Patronen in het zand, de weg van het terugkerende water. Details van het water zijn verdwenen door de lange sluitertijd om aandacht op de patronen te vesttigen
Patronen in het zand van Skagsanden, de weg van het terugkerende water. Details van het water zijn verdwenen door de lange sluitertijd om aandacht op de patronen te vestigen
Het strand, vol met patronen van de branding, leidt de weg naar de berg op de horizon, half verborgen in de sneeuwbui die minuten later het strand bereikte
Het strand, vol met patronen van de branding op Skagsanden, leidt de weg naar de berg op de horizon, half verborgen in de sneeuwbui die minuten later het strand bereikte
Een rots, onverstoorbaar in de eeuwige beweging van het water.  Lofoten 2017 - part 2
Een rots, onverstoorbaar in de eeuwige beweging van het water bij Myrland.
Licht en schaduw, een speelplaats voor de fotograaf. En ergens, diep in dit beeld verborgen, leeft misschien de geest van Ansel Adams (zo werd me verteld)
Licht en schaduw bij de bruggen van Fredvang; een speelplaats voor de fotograaf. En ergens, diep in dit beeld verborgen, leeft misschien de geest van Ansel Adams (zo werd me verteld)

Twee weken is te kort

Twee weken is veel te kort om alle fotografische mogelijkheden te benutten en uit te buiten. Daar is zelfs een mensenleven te kort voor. Soms zag ik dingen die fantastisch waren. Maar alleen als de omstandigheden juist waren geweest. Soms zag ik dingen in de juiste omstandigheden. Die waren dan op dat moment onbereikbaar of nagenoeg onbereikbaar. Soms ontbrak het aan tijd. Het wachten op het juiste licht was daardoor niet mogelijk.

Er zijn ongekende mogelijkheden te vinden. Die gaan verder dan een standaard foto op het bekende strand waar bussen met fotografen gelost worden. Fotografen die vervolgens op een rij staan om nagenoeg dezelfde foto te maken. Hoewel we er twee weken waren, blijft het te kort. Je moet de mogelijkheden die je hebt zien te vinden in de korte spanne tijds die tot je beschikking staat.

Een reklame boodschap

Zonsopkomst en zonsondergang

Als je naar de foto’s kijkt die ik gemaakt heb, vraag je je misschien af waar de foto’s van zonsopkomst of zonsondergang zijn. Deze zijn immers de momenten die door de fotograaf magisch genoemd worden. Dan moet ik als antwoord geven dat die er vrijwel niet zijn. Ik heb ze gewoonweg niet gemaakt.

Dit komt deels omdat de dagen gevuld waren met sneeuwbuien en stormen die ander fantastisch licht en uitdagende momenten boden. Het kwam deels omdat de nachten lang waren met de pogingen om het noorderlicht te fotograferen. Het noorderlicht was weliswaar niet de belangrijkste reden voor het bezoek aan Lofoten, maar we hoopten natuurlijk op dit fantastische schouwspel aan de nachtelijke hemel.

Gelukkig werden we niet teleurgesteld. We kregen tussen de buien ,door gedurende enkele avonden een prachtig schouwspel. Maar daar is niet bestemd voor Lofoten 2017 – part 2. Daarover vertel ik in het derde deel meer.

Minimalisme, of een poging daartoe op het strand van Utakleiv. Een zoektocht in het donker naar een mooie compositie. Lofoten 2017 - part 2
Minimalisme, of een poging daartoe op het strand van Utakleiv. Het resultaat van een zoektocht in het donker naar een mooie compositie.

Zie ook Lofoten 2017 – part 1 voor meer beelden van deze reis

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
7 jaren geleden

Ben bijzonder verrast over hoe je het landschap in beeld weet te brengen. Het geeft mij in ieder geval ook een uitdaging om ook eens op een andere wijze landschappen te gaan fotograferen.
Chapeau!

Jowan
7 jaren geleden

Heel sterk Nando. Vaak terug gaan, er zit niets anders op

Annemie
Annemie
7 jaren geleden

Ongelooflijk prachtige foto’s . Ik geniet er met volle teugen van hoe jij dit alles telkens anders in beeld brengt.

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Het lukt je toch telkens weer om er iets speciaals van te maken.

Mooie foto’s van die bekende fotograaf Nando. 😉

Looking forward to part 3.

trackback
7 jaren geleden

[…] Lees ook Lofoten 2017 – part 2 […]