Lofoten 2017 – part 3

Dit is het derde deel van wat inmiddels een uitgebreid verslag is geworden van de reis naar Lofoten. IN de vorige delen stonden de landschappen van deze prachtige eilanden archipel centraal. Maar het noorderlicht is natuurlijk ook iets wat je hoopt te zien in de wintermaanden op Lofoten. Dit blogbericht Lofoten 2017 – part 3 staat helemaal in het teken van het noorderlicht.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Zoals al eerder ter sprake kwam, zocht ik op Lofoten naar landschappen in het licht van februari, wanneer de zon nooit ver van de horizon verwijderd is. Dan zijn de nachten lang en donker. De periode die ik gekozen had was er een zonder maanlicht. Ik hoopte op heldere nachten met een eindeloze sterrenhemel waarin misschien, of misschien niet de groene gordijnen van de Aurora Borealis zichtbaar zouden zijn.

Stormachtige dagen met veel bewolking

Wat februari voor ons in petto had waren stormachtige dagen waar de ene felle sneeuwbui de volgende opvolgde. Dat gaf bijzondere momenten want het licht was geen enkel moment hetzelfde. Zo voltrokken zich ook de nachten. Er waren indrukwekkende wolkenmassa’s die oranjerood oplichtten in het licht van de kleine dorpen en stadjes die zich tussen de bergen van Lofoten genesteld hebben.

Dit jaar was er geen maanlicht om dit kunstmatige licht te temperen. Hierdoor lag er een oranje gloed over de besneeuwde bergen die nu niet door het maanlicht getemperd werd. In die continu wisselende omstandigheden leek er een strijd gaan. Een heldere sterrenhemel wisselde in rap tempo af met dreigende wolken vol beloftes met sneeuw. Dan bleken de twee kleuren licht een strijd aan te gaan; de onwerkelijke groene schijn van het noorderlicht met de oranje tinten die door de wolken over het landschap gereflecteerd werden.

Het groene noorderlicht in strijd met het oranje licht van de beschaving. Lofoten 2017 - part 3
Het groene noorderlicht in strijd met het oranje licht van de beschaving (45mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

Maanlicht is niet zo slecht

Achteraf gezien was de keuze om een nagenoeg maanloze periode te kiezen niet de meest gunstigste. Ook Lofoten – of misschien moet ik zeggen, zelfs Lofoten – kampt met de gevolgen van menselijke beschaving. Dit zien we in de vorm van het lelijke oranje licht van natriumlampen. Maar ook op de meer afgelegen plekken, waar er minder last van lichtvervuiling was, zou het maanlicht een welkome lichtbron zijn geweest. Het verlicht het landschap zodat het voorkomt dat het een donkere massa wordt.

Al doende leert men, dus de volgende keer wil ik zeker weer maanlicht erbij. Niettemin levert de digitale camera voldoende mogelijkheden op om in deze omstandigheden, met kunstlicht en de groene aurora, het landschap zichtbaar te maken, zoals de foto’s in dit blogbericht Lofoten 2017 – part 3 laten zien.

Op het drukke strand van Skagsanden heb ik toch een plekje gevonden zonder de vele fotografen in beeld. Lofoten 2017 - part 3
Op het drukke strand van Skagsanden heb ik toch een plekje gevonden zonder de vele fotografen in beeld. (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)
Op het drukke strand van Utakleiv, waar ik ver genoeg van de parkeerplek af stond om geen last van de lampen te hebben (17mm - ISO6400 - f/4 - t=30sec)
Het altijd drukke strand van Utakleiv, waar ik ver genoeg van de parkeerplek af stond om geen last van de lampen te hebben (17mm – ISO6400 – f/4 – t=30sec)

Zoeken naar goede plekken

Het vinden van een geschikte plek om het noorderlicht te fotograferen was de grootste uitdaging. Het is zo simpel om naar de bekende stranden te gaan. Skagsanden, Uttakleiv en Haukland zijn druk bezocht. Je moet daar aansluiten aan de rij enthousiaste fotografen die er een hele nacht vertoeven. Ik krijg dan altijd het idee dat ik dezelfde foto’s als al die anderen aan het maken ben.

Hoewel we zeker ook Uttakleiv en Skagsanden bezocht hebben, probeerde ik toch wat minder populaire plekken te vinden. Dat betekende overdag op verkenning om ‘s-avonds terug te keren in de hoop dat het inderdaad een geschikte plek zou zijn.

Een reklame boodschap

Zo gebeurde het dat ik moederziel alleen op de stranden van Vik, Storsandnes en Yttersand stond. Alleen het geluid van het klikken van de camera en de branding van de Noorse Zee was te horen. En soms mijn kreten van enthousiasme als de gordijnen van het noorderlicht door de hemel dansten. Ook het gebied bij Nedredal, waar ik ‘s-middag op mijn buik in de sneeuw rotsen en bergen fotografeerde, voltrok zich het prachtig schouwspel boven de bergen.

Een animatie van het noorderlicht boven Nedredal
Een animatie van het noorderlicht boven Nedredal (24mm – ISO3200 – f/2,8 – 7 opnames van 4sec)
De aurora boven de bergen rond Nedredal, Lofoten 2017 - part 3
De aurora boven de bergen rond Nedredal (24mm – ISO3200 – f/2,8 – t=15sec)
Uitgekiende plek, met een beetje geluk dat het noorderlicht op de juiste plek komt (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=8sec), Lofoten 2017 - part 3
Een plek die ik tijdens het daglicht al gevonden had. Dan moet je een beetje geluk hebben dat het noorderlicht op de juiste plek komt (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=8sec)

Bezoek meerdere plekken

Iemand vertelde me een keer dat je niet de hele avond op een en dezelfde plek moet blijven, zeker niet wanneer er veel noorderlicht activiteit is. Het voorkomt dat je een hele avond dezelfde foto’s aan het maken bent.

Met dat advies in gedachten trok ik van plek naar plek, in de hoop mooie composities te vinden. Maar dat valt niet mee wanneer je maar tien dagen in een jaar de gelegenheid hebt. Het is dan oh zo makkelijk om toch uit te wijken naar al de bekende plekken, waar al die anderen ook staan.

Zo belandde ik dus wederom bij de stranden rondom Uttakleiv, waar het in het holst van de nacht een drukte van jewelste was. Vertrekkende auto’s die met hun koplampen de bergen beschenen en zaklampen die chaotisch de stranden van Haukland beschenen. Ik zag het al van verre en besloot te stoppen bij het strand van Vik waar een avontuurlijk korte “wandeling” in het donker door een halve meter diepe sneeuw mij bij de rotsen bracht waar het water met elke golf een weg tussendoor zocht. Hier had ik het rijk voor mij alleen, met zicht op de drukte van op Haukland.

Vanaf het verlaten strand van Vik (24mm - ISO6400 - f/2,8 - t=6sec), Lofoten 2017 - part 3
Vanaf het verlaten strand van Vik (24mm – ISO6400 – f/2,8 – t=6sec)
Een goede compositie vinden in het donker valt niet mee, maar soms lukt het aardig. Dit is een van mijn favoriete foto's van het noorderlicht (33mm - ISO6400 - f/2,8 - t=10sec), Lofoten 2017 - part 3
Een goede compositie vinden in het donker valt niet mee, maar soms lukt het aardig. Dit is een van mijn favoriete foto’s van het noorderlicht (33mm – ISO6400 – f/2,8 – t=10sec)

Koude maar heldere nachten

De avond bij Nedredal en Vik was de helderste nacht met temperaturen die tot -12 graden Celsius daalden. De voorafgaande nachten streden de wolken aan de hemel waarbij we dan weer een heldere hemel hadden, dan weer een sneeuwbui die het zicht tot nul reduceerde.

Afgezien van al het oranje licht van de beschaving leverde de afwisseling van wolken en een sterrenhemel bijzondere momenten op die geen seconde hetzelfde bleven. Als afsluiting van Lofoten 2017 – part 3 laat ik een greep zien van de mooie momenten die we op de rustige stranden van Storsandnes en Yttersand hadden.

Het strand van Yttersand (17mm - ISO6400 - f/4 - t=10sec)
Het strand van Yttersand (17mm – ISO6400 – f/4 – t=10sec)
Het strand van Yttersand (45mm - ISO6400 - f/2,8 - t=4sec)
Yttersand (45mm – ISO6400 – f/2,8 – t=4sec)
Het strand van Yttersand (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=6sec), Lofoten 2017 - part 3
Yttersand (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=6sec)
Het strand van Storsandnes (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=10sec), Lofoten 2017 - part 3
Storsandnes (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=10sec)
Het strand van Storsandnes (panorama bestaande uit 4 opnamen, elk 12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=15sec)
Storsandnes (panorama bestaande uit 4 opnamen, elk 12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)
Samen met Hetwie op het strand van Storsandnes terwijl het noorderlicht door de hemel danst (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=15sec), Lofoten 2017 - part 3
Samen met Hetwie op het strand van Storsandnes terwijl het noorderlicht door de hemel danst (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

Lees ook Lofoten 2017 – part 1 en Lofoten 2017 – part 2 voor de landschapsfoto’s die we tijdens deze reis hebben gemaakt.


Gebruikte apparatuur

  • Canon EOS 1DX met RRS L-bracket
  • TS-E 17mm f/4L
  • EF 24-70mm f/2,8L II
  • Laowa 12mm f/2,8 Zero-D
  • Gitzo GT 3542LS met RRS BH-55 balhoofd

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette Schoof
Annette Schoof
2 jaren geleden

Fantastische foto’s Nando, ik ga graag een keer mee.
Ondanks de rode gloed ziet het er toch prachtig uit. Ik had alleen niet verwacht dat er zo veel mensen woonde op de loofden dat het licht vervuiling zou geven.

trackback
7 jaren geleden

[…] heb in de afgelopen jaren heel wat weerkundige en lichteffecten gezien. Van het bijzondere noorderlicht tot de meer gewone maar altijd indrukwekkende regenbogen. Veel voorkomende zonneharpen en de vaak […]

trackback
7 jaren geleden

[…] heb de Laowa 12mm meegenomen en gebruikt op Lofoten, in de Nederlandse natuur toen Koning Winter regeerde, aan de voet van de krijtrotsen aan de […]

toos wirken
toos wirken
7 jaren geleden

Jaloersmakend mooi!! Misschien een keer een fotoreis naar Ijsland organiseren? Jij kent nu Ijsland al zo goed en kunt ons nog heel veel leren.
Top artikel met prachtige foto’s en heldere uitleg.

toos wirken
toos wirken
Antwoord aan  toos wirken
7 jaren geleden

Ik bedoel natuurlijk Noorwegen, maar Ijsland is ook een droom van me om te gaan fotograferen.

Fokje vd Kolk
Fokje vd Kolk
7 jaren geleden

Prachtige foto’s, ook de tekst is leuk en verduidelijkend.
Ik zou er zo heen willen.

Groet,
Fokje

Miek
Miek
7 jaren geleden

Nando, de tekst bij je foto’s ga ik nog doorlezen, maar ondanks dat gelige licht bij sommige foto’s, vind ik.ze toch erg mooi hoor.
Jouw favoriet is eigenlijk ook de mijne.
Zonder de andere tekort te doen.
Ben behoorlijk jaloers

Groetjes
Miek

R.Engels.
R.Engels.
7 jaren geleden

Erg fraaie foto’s,wat mij opvalt zijn de hoge iso waardes die u gebruikt . Vanaf statief fotograferen is dit naar ik dacht niet nodig ?

Met vriendelijke groet ,

R.Engels.