Dit is het derde deel van wat inmiddels een uitgebreid verslag is geworden van de reis naar Lofoten. IN de vorige delen stonden de landschappen van deze prachtige eilanden archipel centraal. Maar het noorderlicht is natuurlijk ook iets wat je hoopt te zien in de wintermaanden op Lofoten. Dit blogbericht Lofoten 2017 – part 3 staat helemaal in het teken van het noorderlicht.
Geschatte leestijd: 8 minuten
Zoals al eerder ter sprake kwam, zocht ik op Lofoten naar landschappen in het licht van februari, wanneer de zon nooit ver van de horizon verwijderd is. Dan zijn de nachten lang en donker. De periode die ik gekozen had was er een zonder maanlicht. Ik hoopte op heldere nachten met een eindeloze sterrenhemel waarin misschien, of misschien niet de groene gordijnen van de Aurora Borealis zichtbaar zouden zijn.
Stormachtige dagen met veel bewolking
Wat februari voor ons in petto had waren stormachtige dagen waar de ene felle sneeuwbui de volgende opvolgde. Dat gaf bijzondere momenten want het licht was geen enkel moment hetzelfde. Zo voltrokken zich ook de nachten. Er waren indrukwekkende wolkenmassa’s die oranjerood oplichtten in het licht van de kleine dorpen en stadjes die zich tussen de bergen van Lofoten genesteld hebben.
Dit jaar was er geen maanlicht om dit kunstmatige licht te temperen. Hierdoor lag er een oranje gloed over de besneeuwde bergen die nu niet door het maanlicht getemperd werd. In die continu wisselende omstandigheden leek er een strijd gaan. Een heldere sterrenhemel wisselde in rap tempo af met dreigende wolken vol beloftes met sneeuw. Dan bleken de twee kleuren licht een strijd aan te gaan; de onwerkelijke groene schijn van het noorderlicht met de oranje tinten die door de wolken over het landschap gereflecteerd werden.
Maanlicht is niet zo slecht
Achteraf gezien was de keuze om een nagenoeg maanloze periode te kiezen niet de meest gunstigste. Ook Lofoten – of misschien moet ik zeggen, zelfs Lofoten – kampt met de gevolgen van menselijke beschaving. Dit zien we in de vorm van het lelijke oranje licht van natriumlampen. Maar ook op de meer afgelegen plekken, waar er minder last van lichtvervuiling was, zou het maanlicht een welkome lichtbron zijn geweest. Het verlicht het landschap zodat het voorkomt dat het een donkere massa wordt.
Al doende leert men, dus de volgende keer wil ik zeker weer maanlicht erbij. Niettemin levert de digitale camera voldoende mogelijkheden op om in deze omstandigheden, met kunstlicht en de groene aurora, het landschap zichtbaar te maken, zoals de foto’s in dit blogbericht Lofoten 2017 – part 3 laten zien.
Zoeken naar goede plekken
Het vinden van een geschikte plek om het noorderlicht te fotograferen was de grootste uitdaging. Het is zo simpel om naar de bekende stranden te gaan. Skagsanden, Uttakleiv en Haukland zijn druk bezocht. Je moet daar aansluiten aan de rij enthousiaste fotografen die er een hele nacht vertoeven. Ik krijg dan altijd het idee dat ik dezelfde foto’s als al die anderen aan het maken ben.
Hoewel we zeker ook Uttakleiv en Skagsanden bezocht hebben, probeerde ik toch wat minder populaire plekken te vinden. Dat betekende overdag op verkenning om ‘s-avonds terug te keren in de hoop dat het inderdaad een geschikte plek zou zijn.
Zo gebeurde het dat ik moederziel alleen op de stranden van Vik, Storsandnes en Yttersand stond. Alleen het geluid van het klikken van de camera en de branding van de Noorse Zee was te horen. En soms mijn kreten van enthousiasme als de gordijnen van het noorderlicht door de hemel dansten. Ook het gebied bij Nedredal, waar ik ‘s-middag op mijn buik in de sneeuw rotsen en bergen fotografeerde, voltrok zich het prachtig schouwspel boven de bergen.
Bezoek meerdere plekken
Iemand vertelde me een keer dat je niet de hele avond op een en dezelfde plek moet blijven, zeker niet wanneer er veel noorderlicht activiteit is. Het voorkomt dat je een hele avond dezelfde foto’s aan het maken bent.
Met dat advies in gedachten trok ik van plek naar plek, in de hoop mooie composities te vinden. Maar dat valt niet mee wanneer je maar tien dagen in een jaar de gelegenheid hebt. Het is dan oh zo makkelijk om toch uit te wijken naar al de bekende plekken, waar al die anderen ook staan.
Zo belandde ik dus wederom bij de stranden rondom Uttakleiv, waar het in het holst van de nacht een drukte van jewelste was. Vertrekkende auto’s die met hun koplampen de bergen beschenen en zaklampen die chaotisch de stranden van Haukland beschenen. Ik zag het al van verre en besloot te stoppen bij het strand van Vik waar een avontuurlijk korte “wandeling” in het donker door een halve meter diepe sneeuw mij bij de rotsen bracht waar het water met elke golf een weg tussendoor zocht. Hier had ik het rijk voor mij alleen, met zicht op de drukte van op Haukland.
Koude maar heldere nachten
De avond bij Nedredal en Vik was de helderste nacht met temperaturen die tot -12 graden Celsius daalden. De voorafgaande nachten streden de wolken aan de hemel waarbij we dan weer een heldere hemel hadden, dan weer een sneeuwbui die het zicht tot nul reduceerde.
Afgezien van al het oranje licht van de beschaving leverde de afwisseling van wolken en een sterrenhemel bijzondere momenten op die geen seconde hetzelfde bleven. Als afsluiting van Lofoten 2017 – part 3 laat ik een greep zien van de mooie momenten die we op de rustige stranden van Storsandnes en Yttersand hadden.
Lees ook Lofoten 2017 – part 1 en Lofoten 2017 – part 2 voor de landschapsfoto’s die we tijdens deze reis hebben gemaakt.
Gebruikte apparatuur
- Canon EOS 1DX met RRS L-bracket
- TS-E 17mm f/4L
- EF 24-70mm f/2,8L II
- Laowa 12mm f/2,8 Zero-D
- Gitzo GT 3542LS met RRS BH-55 balhoofd
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Fantastische foto’s Nando, ik ga graag een keer mee.
Ondanks de rode gloed ziet het er toch prachtig uit. Ik had alleen niet verwacht dat er zo veel mensen woonde op de loofden dat het licht vervuiling zou geven.
Dank je voor je reactie, Annette.
De lichtvervuiling is niet zo groot, maar als er een dik wolkendek laag hangt, reflecteert dat natuurlijk alles wat er is.
[…] heb in de afgelopen jaren heel wat weerkundige en lichteffecten gezien. Van het bijzondere noorderlicht tot de meer gewone maar altijd indrukwekkende regenbogen. Veel voorkomende zonneharpen en de vaak […]
[…] heb de Laowa 12mm meegenomen en gebruikt op Lofoten, in de Nederlandse natuur toen Koning Winter regeerde, aan de voet van de krijtrotsen aan de […]
Jaloersmakend mooi!! Misschien een keer een fotoreis naar Ijsland organiseren? Jij kent nu Ijsland al zo goed en kunt ons nog heel veel leren.
Top artikel met prachtige foto’s en heldere uitleg.
Ik bedoel natuurlijk Noorwegen, maar Ijsland is ook een droom van me om te gaan fotograferen.
Ik had het al door dat je het verkeerde land opschreef. Inderdaad, IJsland staat ook op mijn wensenlijstje.
Naar Noorwegen reizen en fotograferen is toch heel anders dan als leider van een groep fotografen er naar toe te gaan. Maar ook dat lijkt me leuk.
Prachtige foto’s, ook de tekst is leuk en verduidelijkend.
Ik zou er zo heen willen.
Groet,
Fokje
Dank je voor de reactie. Je bent niet de enige die er zo heen zou willen. Ik wil ook weer terug.
Nando, de tekst bij je foto’s ga ik nog doorlezen, maar ondanks dat gelige licht bij sommige foto’s, vind ik.ze toch erg mooi hoor.
Jouw favoriet is eigenlijk ook de mijne.
Zonder de andere tekort te doen.
Ben behoorlijk jaloers
Groetjes
Miek
Je mag ze zo vaak bekijken als je wilt hoor 😉
Dank je voor je reactie Miek.
Erg fraaie foto’s,wat mij opvalt zijn de hoge iso waardes die u gebruikt . Vanaf statief fotograferen is dit naar ik dacht niet nodig ?
Met vriendelijke groet ,
R.Engels.
Ik heb een hoge ISO waarde gekozen om in het donker voldoende licht vast te kunnen leggen. Zonder de hoge ISO waarde lukt het niet om het noorderlicht in de foto zichtbaar te krijgen, en er zijn dan ook geen sterren zichtbaar op de foto.