Menu Sluiten

Lofoten 2017 – part 3

Dit is het derde deel van wat inmiddels een uitgebreid verslag is geworden van de reis naar Lofoten.

Zoals al eerder ter sprake kwam zocht ik op Lofoten naar landschappen in het dramatische licht van februari, wanneer de zon nooit ver van de horizon verwijderd is en de nachten lang en donker zijn. De periode die ik gekozen had was er een zonder maanlicht met de gedachte aan een eindeloze sterrenhemel waarin misschien of misschien niet de groene gordijnen van de Aurora Borealis zichtbaar zouden zijn.

Advertisements

Wat februari voor ons in petto had waren stormachtige dagen waar de ene felle sneeuwbui de volgende opvolgde en het licht geen enkel moment hetzelfde was. Zo voltrokken zich ook de nachten, met indrukwekkende wolkenmassa’s die oranjerood oplichtten in het licht van de kleine dorpen en stadjes die zich tussen de bergen van Lofoten genesteld hebben. Dit jaar was er geen maanlicht om dit kunstmatige licht te temperen, om de oranje gloed die over de besneeuwde bergen lag te maskeren. In die continu wisselende lucht waar heldere sterrenhemels zich in rap tempo afwisselden met wolken vol beloftes met sneeuw, bleken de twee kleuren licht een strijd aan te gaan; de onwerkelijke groene schijn van het noorderlicht met de oranje tinten die door de wolken over het landschap gereflecteerd werden.

Het groene noorderlicht in strijd met het oranje licht van de beschaving
Het groene noorderlicht in strijd met het oranje licht van de beschaving (45mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

Achteraf gezien was de keuze om een nagenoeg maanloze periode te kiezen niet de meest gunstigste. Ook Lofoten – of misschien moet ik zeggen, zelfs Lofoten – kampt met de gevolgen van menselijke beschaving in de vorm van het lelijke oranje licht van natriumlampen die de duisternis verjaagt. Maar ook op de meer afgelegen plekken, waar er minder last van lichtvervuiling was, zou het maanlicht een welkome lichtbron zijn geweest die het landschap verlicht en voorkomt dat het een donkere massa wordt. Al doende leert men, dus de volgende keer wil ik zeker weer maanlicht erbij. Niettemin levert de digitale camera voldoende mogelijkheden op om in deze omstandigheden, met kunstlicht en de groene aurora, het landschap zichtbaar te maken.

Op het drukke strand van Skagsanden heb ik toch een plekje gevonden zonder de vele fotografen in beeld.
Op het drukke strand van Skagsanden heb ik toch een plekje gevonden zonder de vele fotografen in beeld. (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

 

Op het drukke strand van Utakleiv, waar ik ver genoeg van de parkeerplek af stond om geen last van de lampen te hebben (17mm - ISO6400 - f/4 - t=30sec)
Het altijd drukke strand van Utakleiv, waar ik ver genoeg van de parkeerplek af stond om geen last van de lampen te hebben (17mm – ISO6400 – f/4 – t=30sec)

Een geschikte plek vinden om het noorderlicht te fotograferen was de grootste uitdaging. Het is zo simpel om naar de bekende stranden zoals die van Skagsanden, Utakleiv en Haukland te gaan, om vervolgens aan te sluiten in de rij enthousiaste fotografen. Ik krijg dan altijd het idee dat ik dezelfde foto’s aan het maken ben als al die anderen.

Hoewel we zeker ook Utakleiv en Skagsanden bezocht hebben, probeerde ik toch wat minder populaire plekken te vinden, plekken die misschien juist aantrekkelijker zouden zijn omdat je daar niet in de rij hoefde te staan. Dat betekende overdag op verkenning om ‘s-avonds terug te keren in de hoop dat het inderdaad een geschikte plek zou zijn. Zo gebeurde het dat ik moederziel alleen op de stranden van Vik, Storsandnes en Yttersand stond, met alleen het klikken van de camera en de branding van de Noorse Zee… en mijn kreten van enthousiasme als de gordijnen van het noorderlicht tussen de wolken door de hemel dansten. Maar ook het gebied bij Nedredal, waar ik ‘s-middag op mijn buik in de sneeuw rotsen en bergen fotografeerde, voltrok zich het prachtig schouwspel boven de bergen.

Een animatie van het noorderlicht boven Nedredal
Een animatie van het noorderlicht boven Nedredal (24mm – ISO3200 – f/2,8 – 7 opnames van 4sec)

 

De aurora boven de bergen rond Nedredal
De aurora boven de bergen rond Nedredal (24mm – ISO3200 – f/2,8 – t=15sec)

 

Uitgekiende plek, met een beetje geluk dat het noorderlicht op de juiste plek komt (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=8sec)
Een plek die ik tijdens het daglicht al gevonden had. Dan moet je een beetje geluk hebben dat het noorderlicht op de juiste plek komt (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=8sec)

 

Iemand vertelde me een keer dat je niet de hele avond op een en dezelfde plek moet blijven, zeker niet wanneer er veel noorderlicht activiteit is. Het voorkomt dat je een hele avond dezelfde foto’s aan het maken bent.

Met dat advies in gedachten trok ik van plek naar plek, in de hoop mooie composities te vinden. Maar dat valt niet mee wanneer je maar tien dagen in een jaar de gelegenheid hebt. Het is dan oh zo makkelijk om toch uit te wijken naar al de bekende plekken, waar al die anderen ook staan. Zo belandde ik dus wederom bij de stranden rondom Utakleiv, waar het in het holst van de nacht een drukte van jewelste was. Vertrekkende auto’s die met hun koplampen de bergen beschenen en zaklampen die chaotisch de stranden van Haukland beschenen. Ik zag het al van verre en besloot te stoppen bij het strand van Vik waar een avontuurlijk korte “wandeling” in het donker door een halve meter diepe sneeuw mij bij de rotsen bracht waar het water met elke golf een weg tussendoor zocht. Hier had ik het rijk voor mij alleen, met zicht op de drukte van op Haukland.

Vanaf het verlaten strand van Vik (24mm - ISO6400 - f/2,8 - t=6sec)
Vanaf het verlaten strand van Vik (24mm – ISO6400 – f/2,8 – t=6sec)

 

Een goede compositie vinden in het donker valt niet mee, maar soms lukt het aardig. Dit is een van mijn favoriete foto's van het noorderlicht (33mm - ISO6400 - f/2,8 - t=10sec)
Een goede compositie vinden in het donker valt niet mee, maar soms lukt het aardig. Dit is een van mijn favoriete foto’s van het noorderlicht (33mm – ISO6400 – f/2,8 – t=10sec)

 

De avond bij Nedredal en Vik was de helderste nacht met temperaturen die tot -12 graden Celsius daalden. De voorafgaande nachten streden de wolken aan de hemel waarbij we dan weer een heldere hemel hadden, dan weer een sneeuwbui die het zicht tot nul reduceerde. Afgezien van al het oranje licht van de beschaving leverde de afwisseling van wolken en een sterrenhemel bijzondere momenten op die geen seconde hetzelfde bleven. Als afsluiting van dit derde deel over de reis naar de Lofoten laat ik een greep zien van de mooie momenten die we op de rustige stranden van Storsandnes en Yttersand hadden.

Het strand van Yttersand (17mm - ISO6400 - f/4 - t=10sec)
Het strand van Yttersand (17mm – ISO6400 – f/4 – t=10sec)

 

Het strand van Yttersand (45mm - ISO6400 - f/2,8 - t=4sec)
Het strand van Yttersand (45mm – ISO6400 – f/2,8 – t=4sec)

 

Het strand van Yttersand (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=6sec)
Het strand van Yttersand (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=6sec)

 

Het strand van Storsandnes (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=10sec)
Het strand van Storsandnes (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=10sec)

 

Het strand van Storsandnes (panorama bestaande uit 4 opnamen, elk 12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=15sec)
Het strand van Storsandnes (panorama bestaande uit 4 opnamen, elk 12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

 

Samen met Hetwie op het strand van Storsandnes terwijl het noorderlicht door de hemel danst (12mm - ISO6400 - f/2,8 - t=15sec)
Samen met Hetwie op het strand van Storsandnes terwijl het noorderlicht door de hemel danst (12mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

 

Lees ook Lofoten 2017 – part 1

en Lofoten 2017 – part 2


Gebruikte apparatuur

  • Canon EOS 1DX met RRS L-bracket
  • Canon TS-E 17mm f/4L
  • Canon EF 24-70mm f/2,8L II
  • Laowa 12mm f/2,8 Zero-D
  • Gitzo GT 3542LS met RRS BH-55 balhoofd

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] heb in de afgelopen jaren heel wat weerkundige en lichteffecten gezien. Van het bijzondere noorderlicht tot de meer gewone maar altijd indrukwekkende regenbogen. Veel voorkomende zonneharpen en de vaak […]

trackback
4 jaren geleden

[…] heb de Laowa 12mm meegenomen en gebruikt op Lofoten, in de Nederlandse natuur toen Koning Winter regeerde, aan de voet van de krijtrotsen aan de […]

toos wirken
toos wirken
4 jaren geleden

Jaloersmakend mooi!! Misschien een keer een fotoreis naar Ijsland organiseren? Jij kent nu Ijsland al zo goed en kunt ons nog heel veel leren.
Top artikel met prachtige foto’s en heldere uitleg.

toos wirken
toos wirken
Antwoord aan  toos wirken
4 jaren geleden

Ik bedoel natuurlijk Noorwegen, maar Ijsland is ook een droom van me om te gaan fotograferen.

Fokje vd Kolk
4 jaren geleden

Prachtige foto’s, ook de tekst is leuk en verduidelijkend.
Ik zou er zo heen willen.

Groet,
Fokje

Miek
Miek
4 jaren geleden

Nando, de tekst bij je foto’s ga ik nog doorlezen, maar ondanks dat gelige licht bij sommige foto’s, vind ik.ze toch erg mooi hoor.
Jouw favoriet is eigenlijk ook de mijne.
Zonder de andere tekort te doen.
Ben behoorlijk jaloers

Groetjes
Miek

R.Engels.
R.Engels.
4 jaren geleden

Erg fraaie foto’s,wat mij opvalt zijn de hoge iso waardes die u gebruikt . Vanaf statief fotograferen is dit naar ik dacht niet nodig ?

Met vriendelijke groet ,

R.Engels.

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x