Water is altijd in beweging – nou ja, bijna altijd. Het is leuk om iets met die beweging in een foto te doen. Zo ook op de de stranden van Lofoten waar ik tijdens de fotoreis met mijn groep fotografen ben geweest. In dit artikel vertel ik over het fotograferen op Lofoten: spelen met water in beweging.
Geschatte leestijd: 6 minuten
Het spel van de branding tussen de rotspartijen op Uttakleiv, Skagsanden, Myrland en Unstad was soms een ware uitdaging. De opkomende vloed speelde tussen de losse stenen en over rotspartijen, steeds verder oprukkend. Tot de plek waar je even tevoren veilig dacht te staan overspoeld werd door het onstuitbare water.
Het strand, het continu bewegende water en de (deels) besneeuwde bergtoppen op Lofoten is een heel dankbaar onderwerp om te fotograferen. Je kunt er prachtig spelen met water in beweging, met bergen in achtergrond. Dan komt de vraag… welke sluitertijd moet je kiezen?
Een 10 stops filter is niet altijd de beste keuze
Lange sluitertijden met een 10 stops ND filter, of zelfs een 15 stops ND filter zorgen vaak voor een extreem lange sluitertijd. Het resultaat is een strakke wateroppervlakte, ontdaan van enige beweging. De branding zal verdwenen zijn, waardoor het beeld rustig en sereen kan worden, en soms zelfs abstract bij uitgekiende compositie.
Voor dit soort foto’s kan een sluitertijd van 30 seconden al te weinig zijn, zeker wanneer er gekozen wordt voor groothoek en ultragroothoek. Liever nog is een sluitertijd van vele minuten wenselijk om dit effect te krijgen en te maximaliseren.
Het nadeel aan dit soort foto’s is het verdwijnen van alle beweging in het water, de kracht van de golven en het woeste geweld van de branding. Om dat te laten zien is het beter om het extreme 10 stops en 15 stops grijsfilter in de tas te laten. Als de beweging in de foto zichtbaar moet worden kan zelfs een 3 stops grijsfilter al een te lange sluitertijd geven.
Kies de ideale sluitertijd voor het spelen met water in beweging
Ga je spelen met water in beweging, dan is het nodig om de ideale sluitertijd te kiezen. Welke sluitertijd dat moet zijn hangt helemaal af van de snelheid van het water, maar ook de gekozen brandpuntsafstand en hoe ver je van het water af staat. Probeer in te schatten hoe het water door je foto beweegt en maak een aantal foto’s met verschillende sluitertijden om de gewenste hoeveelheid beweging in beeld te krijgen. Je zult zien dat aan zee, met een branding die rond je voeten spoelt, de sluitertijd vaak niet veel langer dan 1 of 2 seconden hoeft te zijn.
Lees ook mijn artikel over het kiezen van het juist ND filter in het artikel
Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?
Je moet je nooit verplicht voelen om een grijsfilter aan zee (of waar dan ook) te gebruiken. Fotograferen met een grijsfilter mag niet het doel zijn, maar slechts een middel om de gewenste foto te verkrijgen.
Wat heeft jouw voorkeur?
Waar gaat jouw voorkeur naar uit als je gaat spelen met water in beweging? De lange sluitertijden met een egale watervlakte, of de wilde golven en bewegingen van het water? Ik ben heel benieuwd: vertel het in een reactie onder dit bericht.
Gebruikte apparatuur
- Canon EOS 5D mark IV
- EF 16-35mm f/2,8L III
- EF 24-70mm f/2,8L II
- Gitzo GT3542LS met RRS BH55 balhoofd
- Lee Big Stopper en Landscape Polariser
- Lee 0,6GND soft
Prachtige foto’s ook op locaties waar we zelf zijn geweest robur Hamnoy prachtig gebied al moet ik eerlijk zeggen d helft nog niet te hebben gezien. Maar ook de duidelijke en leerzame uitleg
Dank je wel voor je reactie, Wim
Prachtige foto’s. En zeker leerzaam. Waarschijnlijk ga ik deze zomer naar dat prachtige gebied.
Dank je voor je reactie. Veel plezier deze zomer; dat wordt genieten
Bedankt Nando voor het delen van je kennis en ervaring. Prachtige foto’s!
Groet, Dick
Dank je wel, Dick.
schitterende (leerzama) serie.
Dank je wel Paul
Leuk stukje tekst over de ND filters Nando en begeleid met mooie foto’s.
Dank je Arnold
Dag Nando,
Je hebt hier weer een super serie geplaatst.
Prachtig ook de verschillen die je laat zien met lange en minder lange sluitertijden. En de brandpunten die je hebt gebruikt waardoor ook verschillende effecten.
Allemaal even mooi wat mij betreft.
Groet,
Mieke