In het eerste weekend van april mocht ik een mooie fotosessie doen van Iris en Eric. Als locatie had het jonge stel de Herbertusbossen uitgekozen; een prachtig stukje natuur naast het kasteel in Heeze, met prachtige beukenlanen en vriendelijke wandelpaden. Op die plek hebben we op een zondagochtend op ons gemak een aantal romantische foto’s gemaakt. Dit bericht gaat over de loveshoot van Iris en Erik – the making of…
Geschatte leestijd: 5 minuten
Tijdens deze fotosessie heb ik de kans gekregen om met een losse flitser te werken. Zo kon ik een aantal foto’s te maken met een heel unieke uitstraling. Eén daarvan was de schaduw van Iris en Eric in een paraplu. De flitser, op afstand aangestuurd via het remote systeem van de Canon Speedlite, zorgde voor de juiste schaduw. Met de tips in dit bericht over de loveshoot van Iris en Eric – the making of… kan jij dat ook bereiken.
Voor deze foto heb ik de flitser op een statief achter hen beiden gezet, om zo de juiste schaduw te krijgen. Daarbij is de afstand van de flitser heel belangrijk, omdat die afstand de grootte van de schaduw bepaald. Het is een kwestie van experimenteren om die juiste afstand te bepalen.
Maak van de dag een nacht
De foto die bij zowel Iris als Eric tot enige verbazing leidde, was de foto waarbij beiden in een nachtelijk bos leken te staan. Hoe kan je dit voor elkaar krijgen als het niet donker is? Het ging te ver om dit in detail aan het stel uit te leggen, maar het is wel interessant voor de fotograaf die dit ook wil bereiken. Vandaar dit bericht over de loveshoot van Iris en Eric – the making of…
Het idee vloeit voort uit de lezing over flitsfotografie, die ik al voor veel gegeven heb, en waarbij ik de deelnemers duidelijk maak dat de belichting van de omgeving volledig los staat van de belichting door een flitser.
De omgeving onderbelichten
Door de foto maar liefst 3 1/3 stops onder te belichten wordt de foto in het bos donker genoeg om het geheel een nachtelijk uiterlijk te geven. Met de flitser kan ik vervolgens de belichting op Iris en Eric regelen.
Flitslicht voor een mooi rimlight
Ik heb een flitser achter Iris en Erik gezet om een mooie lichtbron te maken die ze beiden los maakt van de omgeving. Ik kan niet alleen een mooie stervorm van licht tussen hun beiden in creëren, maar er ontstaat ook een rand van licht om hun beiden die zorgt dat ze los komen van de donkere achtergrond. Dit heet ook wel rimlight, of haarlicht. Deze flitser achter hen heb ik op manual gezet.
Een tweede flitslicht als hoofdlicht
Met een tweede flitser die op TTL ingesteld stond, heb ik beiden een klein beetje opgelicht om te voorkomen dat ze als silhouet te zien waren. De flitser stond schuin van voren opgesteld, met ongeveer -2 stops flitslichtcompensatie. Ik heb geen flitshulpmiddelen zoals een flashbender of softbox gebruikt.
Klaar maar nog niet helemaal
De foto had nog wel wat nabewerking nodig. Hoewel het bos ‘donker’ is geworden, bleef het lampstatief van de flitser achter Iris en Eric zichtbaar. Met de clone-brush en andere tools in Photoshop is dit echter bijzonder goed weg te poetsen. De structuur van de met bladeren overdekte bosgrond helpt daar uitstekend bij.
Deze foto’s laten goed zien hoe met een beetje kennis over de werking van de flitser, en de relatie met de belichtingsinstelling, bijzondere resultaten te behalen valt.
Met dank aan Iris en Eric voor het model staan in deze foto’s.
Dank je wel voor de duidelijke uitleg en de nieuwe ideeën 🙂 erg leuk gedaan