Loveshoot van Iris en Eric – The making of…

loveshoot eric en iris

In het eerste weekend van april mocht ik een mooie fotosessie doen van Iris en Eric. Als locatie had het jonge stel de Herbertusbossen uitgekozen; een prachtig stukje natuur naast het kasteel in Heeze, met prachtige beukenlanen en vriendelijke wandelpaden. Op die plek hebben we op een zondagochtend op ons gemak een aantal romantische foto’s gemaakt. Dit bericht gaat over de loveshoot van Iris en Erik – the making of…

Geschatte leestijd: 5 minuten

loveshoot van Iris en Eric - the making of...
Loveshoot van Iris en Eric, een gezellige fotosessie met mooie resultaten. Er was geen regen, dus daarom gebruikten we de paraplu maar op een andere manier, in combinatie met een flitser

Tijdens deze fotosessie heb ik de kans gekregen om met een losse flitser te werken. Zo kon ik een aantal foto’s te maken met een heel unieke uitstraling. Eén daarvan was de schaduw van Iris en Eric in een paraplu. De flitser, op afstand aangestuurd via het remote systeem van de Canon Speedlite, zorgde voor de juiste schaduw. Met de tips in dit bericht over de loveshoot van Iris en Eric – the making of… kan jij dat ook bereiken.

Voor deze foto heb ik de flitser op een statief achter hen beiden gezet, om zo de juiste schaduw te krijgen. Daarbij is de afstand van de flitser heel belangrijk, omdat die afstand de grootte van de schaduw bepaald. Het is een kwestie van experimenteren om die juiste afstand te bepalen.

Maak van de dag een nacht

De foto die bij zowel Iris als Eric tot enige verbazing leidde, was de foto waarbij beiden in een nachtelijk bos leken te staan. Hoe kan je dit voor elkaar krijgen als het niet donker is? Het ging te ver om dit in detail aan het stel uit te leggen, maar het is wel interessant voor de fotograaf die dit ook wil bereiken. Vandaar dit bericht over de loveshoot van Iris en Eric – the making of…

Het idee vloeit voort uit de lezing over flitsfotografie, die ik al voor veel gegeven heb, en waarbij ik de deelnemers duidelijk maak dat de belichting van de omgeving volledig los staat van de belichting door een flitser.

Een reklame boodschap
Een nachtfoto die overdag is gemaakt. Gewoon met de juiste belichtingsinstellingen
Een spel met licht en donker: een nachtfoto overdag

De omgeving onderbelichten

Door de foto maar liefst 3 1/3 stops onder te belichten wordt de foto in het bos donker genoeg om het geheel een nachtelijk uiterlijk te geven. Met de flitser kan ik vervolgens de belichting op Iris en Eric regelen.

De basis instellingen voor de nachtfoto overdag
De foto zonder flits, 3 1/3 stop onderbelicht om een donkere omgeving te creëren

Flitslicht voor een mooi rimlight

Ik heb een flitser achter Iris en Erik gezet om een mooie lichtbron te maken die ze beiden los maakt van de omgeving. Ik kan niet alleen een mooie stervorm van licht tussen hun beiden in creëren, maar er ontstaat ook een rand van licht om hun beiden die zorgt dat ze los komen van de donkere achtergrond. Dit heet ook wel rimlight, of haarlicht. Deze flitser achter hen heb ik op manual gezet.

Een tweede flitslicht als hoofdlicht

Met een tweede flitser die op TTL ingesteld stond, heb ik beiden een klein beetje opgelicht om te voorkomen dat ze als silhouet te zien waren. De flitser stond schuin van voren opgesteld, met ongeveer -2 stops flitslichtcompensatie. Ik heb geen flitshulpmiddelen zoals een flashbender of softbox gebruikt.

Een detail van de beeldmateriaal
Door toevoeging van flitslicht worden Iris en Eric verlicht. De omgeving blijft onderbelicht. De flitser is zichtbaar voor het effect. Het statief is echter ook zichtbaar. Dit moet weggewerkt worden.

Klaar maar nog niet helemaal

De foto had nog wel wat nabewerking nodig. Hoewel het bos ‘donker’ is geworden, bleef het lampstatief van de flitser achter Iris en Eric zichtbaar. Met de clone-brush en andere tools in Photoshop is dit echter bijzonder goed weg te poetsen. De structuur van de met bladeren overdekte bosgrond helpt daar uitstekend bij.

loveshoot iris en eric

Deze foto’s laten goed zien hoe met een beetje kennis over de werking van de flitser, en de relatie met de belichtingsinstelling, bijzondere resultaten te behalen valt.

Met dank aan Iris en Eric voor het model staan in deze foto’s.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Doriene Ruff de Jong
10 jaren geleden

Dank je wel voor de duidelijke uitleg en de nieuwe ideeën 🙂 erg leuk gedaan