Maanlicht in het donkere bos

Maanlicht in het donkere bos

Advertisements

Gisteren avond speelde de bewolking met de Maan. Dit spel werd door de Maan gewonnen zodat het maanlicht in het bos vrij spel kreeg. Omdat het bijna volle maan is, wordt het nooit aardedonker. Sterker nog, er is erg veel licht waardoor in het bos de schaduwen en het maanlicht onheilspellende vormen aannemen. Een mooie gelegenheid om met de camera op pad te gaan.

f/4 | 4sec | ISO400 | EF24-70mm @ 46mm

De Maan geeft zoveel licht dat een ‘goed belichte’ opname van dit hemelobject bij ISO100 en f/8 een sluitertijd oplevert van ongeveer 1/125sec. Dat betekent dat bij een landschap opname in het donker de maan altijd overbelicht zal zijn. Maar die lichte vlek zal nooit een zon lijken want in die donkere licht daar omheen kun je de sterren zien. Het geeft de mogelijkheid tot het maken van prachtige silhouetten. Richt je camera omhoog en zie de grillige vormen van de takken. Ook zonder de Maan in beeld geeft dit mooie beelden. Wie kan in de onderstaande foto het sterrenbeeld Casseiopeia herkennen?

f/2,8 | 15sec | ISO800 | EF24-70mm @ 25mm

 De moeilijkste nachtopnamen vind ik de landschappen waarbij geen kunstlicht is gebruikt. Midden in het bos, met niets meer dan maanlicht moet er gespeeld worden met de schaduwen. Maar te lang belichten levert opnamen op die bij daglicht gemaakt lijken te zijn. Dat is niet de bedoeling. Onderbelichten is dus een prè, maar ook niet te veel. Ik heb gewerkt met een EF24-70mm f/2,8L op een 1,3crop camera, waarbij ik vaak baalde dat ik mijn 17mm of fisheye niet ter beschikking had. Maar ook een brandpunt van 48mm kan nuttig zijn zoals in de onderstaande opname te zien is.

Advertisements
f/5,6 | 118sec | ISO400 | EF24-70mm @ 48mm

Te lang belichten is niet aan te raden. De schaduwen bewegen snel. Net zo snel als de Maan. Het heeft geen zin om 10 minuten te belichten want het zal de schaduwen ‘vervagen’. Maar een paar minuten is geen probleem. Daarvoor moet dan wel gekozen worden voor een hoge ISO. De ruis die hierdoor ontstaat moet je op de koop toe nemen. Ik vind het niet erg.

Een ander punt is witbalans. Ik heb de neiging om ‘s-nachts de camera op 3400K te zetten. Voor stedelijke nachtfotografie is dit uitstekend te gebruiken, maar wanneer er alleen maanlicht is worden de foto’s te blauw. Een instelling van 4000K levert de mooiste resultaten op.

f/5,6 | 23sec | ISO400 | EF24-70mm @ 25mm

Sterren zijn het beste te zien bij een kraakheldere onbewolkte lucht. Maar juist die bewolking brengt meer dynamiek in de foto. Door de langere sluitertijden krijg je mooi uitgesmeerde vegen in de lucht. En sterrensporen. En, als het winderig is, bewogen takken.

Nachtfotografie in het bos is een echte uitdaging. De komende dagen is het (bijna) volle Maan. Mocht het helder zijn een goede reden om er nog eens op uit te gaan, mèt mijn groothoek of fisheye. En hopelijk is het helder op mijn tweede workshop Nachtfotografie, aanstaande woensdag.

Oh ja, voor wie nieuwsgierig is: de ruisonderdrukking van de camera had ik aan staan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Vanochtend een schitterend plaatje op mijn netvlies, Volle maan in de wolken, bossen, mooi helder. Helaas geen camera bij me ….. en met een Blackberry fotograferen is als schilderen in de woestijn, ook NIET te doen. Maar jullie uitstapje heeft weer leuke plaatjes opgeleverd.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x