Marillion @ Muziekgebouw, Eindhoven

Afgelopen zaterdag stonden ze in een uitverkocht Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven: Marillion. Terwijl de menigte door de stad slenterde en genoot van wat het festival Glow te bieden had, stond ik midden in de menigte die verlangend voor het podium stond te wachten op de band.

Ooit, lang geleden, nam zanger Steve Hogerth de rol van Fish over en transformeerde Marillion in een geheel nieuwe band. Op 30 maart 1994 zag ik ze voor het eerst in het Muziekgebouw en wist stiekem een paar (waardeloze) foto’s te maken. Nu, negentien jaar later heb ik een herkansing en nu met accreditatie.

Het eerste wat opvalt zijn de jaren die zichtbaar voorbij zijn gegaan. De bandleden zijn oud geworden. Heel oud, en dat gaat niet in de koude kleren zitten. De zang van Steve is getekend door de jaren en de hoge noten worden niet langer gehaald. Bij het nummer ‘Cover My Eyes‘ is dit overduidelijk. De energie die ooit deel uitmaakte van de optredens is niet langer aanwezig. Desondanks blijft de sfeer en de emotie duidelijk aanwezig. Het is een plezier om Marillion na al die jaren weer op te zien treden.

Een reklame boodschap

Het was niet zeker wat de beperkingen voor de fotograaf zouden zijn. De laatste keer in het Muziekgebouw was het alleen toegestaan om FOH (Front of House = achterin bij het mengpaneel) te fotograferen. Daarom was het moeilijk om te besluiten welke objectieven ik mee zou nemen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een fisheye, de EF 24-70mm f/2,8L en EF 70-200mm f/2,8L, èn de 2x teleconverter. In Eindhoven aangekomen bleek er geen enkele beperking te zijn.

De keuze voor de EF 70-200mm f/2,8L was een goede keuze. Hoewel ik overal mocht komen (behalve op het podium) was het door de drukte niet mogelijk overal te komen. Uiteindelijk heb ik bijna alleen de 70-200mm gebruikt, zelfs met de 2x teleconverter toen ik achter in de zaal ben gaan staan.

Het was lang geleden dat ik een concert heb gefotografeerd. Maar het was als vanouds heel erg leuk om te doen. En de muziek? Het is niet meer de Marillion van vroeger, maar er kwamen voldoende oudere songs voorbij om dat goed te maken.

De hele set foto’s is te vinden op mijn website: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=383


Met dank aan Roarezine. http://www.roarezine.nl/2012/11/19/marillion-muziekgebouw-eindhoven/

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mario Baert
11 jaren geleden

Mooie foto’s en in zwartwit ziet het er erg sjiek uit. Ik heb tevoren gebeld of er foto’s gmaakt mochten worden maar kreeg een duidelijk “nee” te horen. Zo stond ook op de deuren van de zaal te zien overigens. Jammer ik had er ook graag wat plaatjes geschoten. Overigens zag ik nog enkele mensen met een spiegelreflex en grote witte lenzen erbij.