Masterclass 2018 in de Auvergne

In de laatste week van september 2018 hebben we voor de vijfde keer de Masterclass Landschapsfotografie in de Auvergne gegeven. Het was voor een kleine groep deelnemers, die we de weg op begeleid hebben naar het maken van goede landschapsfoto’s. Zoals alle voorafgaande edities was Chambres et table d’hôtes La Fougeraie de uitvalsbasis, gevestigd in de prachtig gelegen kasteelboerderij van Chateau Folgoux. Zoals alle deelnemers inmiddels weten, krijgt de masterclass een extra dimensie door onze gastheer en gastvrouw, Rob en Corine, die samen zorgen voor een bijzondere culinaire ervaring met prachtige Franse gerechten van locale producten, met een Nederlandse twist. Dit is een verslag van de masterclass 2018 in de Auvergne.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Masterclass 2018 in de Auvergne
De groep van herfst masterclass 2018 onder de Melkweg bij La Fougeraie, gevangen in één enkele foto.

Deze herfst editie van de masterclass bleek een zomers tintje te hebben. Met zonnige dagen en temperaturen die de zomer niet misstaan, waren we overgeleverd aan een onbewolkte hemel en harde schaduwen. Op de ochtenden die we bij de dorpen Allègre en Polignac doorbrachten kregen we mooie omstandigheden. Die hebben de nodige sfeervolle opnames opgeleverd. De avonden brachten misschien weinig dramatische luchten, maar wel een indrukwekkende Maanopkomst boven de stad Le-Puy-en-Velay.

Masterclass 2018 in de Auvergne
De Volle Maan komt op boven de stad Le-Puy-en-Velay; een waanzinnig indrukwekkend uitzicht van hoog boven de verlichte stad.

Een keur aan prachtige locaties

Natuurlijk ontbrak het sprookjesachtige Dal der Druïden niet, net als de indrukwekkende waterval La Beaume en het prachtige Ravin Corboeuf. Op deze plekken kon uitgebreid geoefend worden met de technieken voor landschapsfotografie. Op de vrije dag zijn alle deelnemers zelf op ontdekking gegaan en hebben Hetwie en ik een zoektocht ondernomen naar nieuwe fotogenieke plekken en mooie uitzichtpunten. Eén van die nieuwe plekken heb ik de laatste dag met een paar deelnemers in de vroege ochtend al bezocht. Het was een pittige klimtocht, nog voor het ontbijt. Het uitzicht was het meer dan waard.

Zomerse taferelen in de herfst tijdens de zonopkomst
Zomerse taferelen in de herfst tijdens de zonsopkomst.
De dag is weer begonnen; het uitzicht op de ruïne van Polignac met links in silhouet de bergtop die we de komende edities zeker (weer) zullen beklimmen.
De dag is weer begonnen; de zon heeft de hemel beklommen. Een uitzicht op het landschap met het prachtige Polignac laat links in silhouet de nieuw ontdekte bergtop zien die we de komende edities zeker (weer) zullen beklimmen.
Heel in de verte, ver voorbij de ruïne van Polignac een luchtballon.
Heel in de verte, ver voorbij de ruïne van Polignac een luchtballon.

Volle maan en toch de Melkweg

Deze masterclass was tijdens volle Maan. Dat leverde natuurlijk een belemmering op voor het fotograferen van de Melkweg. Deze keuze was bewust gemaakt, om ook eens een indrukwekkende Maanopkomst te kunnen fotograferen. In de laatste dagen van de week was er echter nog wel gelegenheid voor het fotograferen van de Melkweg, want zonder dat was de masterclass niet compleet.

Vanuit de tuin van Chateau Folgoux hadden we er een fantastische voorgrond bij. Dit geeft de melkwegfoto net dat beetje extra uitstraling. Het was bovendien een uitstekende plek voor een unieke groepsfoto met de Melkweg op de achtergrond.

Een reklame boodschap
Masterclass 2018 in de Auvergne
Laat de wijn of het bier even staan, stap naar buiten in de tuin van Chateau Folgoux, en fotografeer de Melkweg. Dit kan op elke maanloze, onbewolkte avond.

Een geslaagde vijfde editie

Deze masterclass 2018 in de Auvergne, de vijfde editie inmiddels, was wederom een groot succes. Met een kleine maar leuke, gezellige en vooral enthousiaste groep deelnemers. Ik ben weer met een bijzonder tevreden gevoel naar huis terug gekeerd, vol met herinneringen en een (kleine) set mooie foto’s die ik tussen de bedrijven door heb gemaakt.

In mei en september 2019 gingen we opnieuw een groep fotografen begeleiden. Niet alleen in de technieken van het fotograferen van een landschap. Ook het gebruik van apparatuur en de beginselen van het werken in Lightroom en/of Photoshop komt aan bod. Met de gastvrijheid van Rob en Corine, en het altijd weer fantastische eten is het waarlijk “fotograferen als een God in Frankrijk” zijn.

Masterclass 2018 in de Auvergne
Zonsondergang op een heuvel hoog boven de Auvergne
Fantastische kleuren in dit vergezicht tijdens een van de weinige bewolkte ochtenden.
Fantastische kleuren in dit vergezicht tijdens een van de weinige bewolkte ochtenden.
Nog even een laatste foto op weg terug van Cascade de La Beaume naar de auto
Nog even een laatste foto op weg terug van Cascade de La Beaume naar de auto
Masterclass 2018 in de Auvergne
Het was een gevecht met gladde stenen, en veel opspattend water dat zijn best deed om het filter vol druppels te krijgen.
Een deel van de watervallen in de Vallei der Druïden
Een deel van de watervallen in de Vallei der Druïden
Masterclass 2018 in de Auvergne
De geërodeerde hellingen van Ravin Corboeuf

Ik wil Rob en Corine bedanken voor fijne thuis gevoel in het hartje van de Auvergne, en de deelnemers voor hun vertrouwen en enthousiasme tijdens deze intensieve week masterclass 2018 in de Auvergne. En in het bijzonder een dank je wel voor Hetwie, voor de onmisbare hulp; zonder jou zou het niet perfect zijn.

Lees vooral ook het verslag van Hetwie, op haar blog.


Mijn blog berichten van de voorafgaande masterclasses:

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties