In het Zuiden van Frankrijk ligt het departement Tarn, met als hoofdstad Albi. Het is bekend om de Bastide dorpen en de wijnvelden. Wij geven twee keer een masterclass fotografie in de Tarn. Gedurende een week bezoek je de mooiste plekken, fotogenieke dorpen en genieten we van een culinair verblijf in een omgebouwde wijnboerderij.

Bekijk foto’s van de oktober editie 2023 van masterclass fotografie in de Tarn
Impressie van de masterclass in de Tarn

Wijnvelden en Bastide dorpen

Het deel van de Tarn waar we aan de slag gaan ligt rondom de gemeente Gaillac. Kenmerkend zijn de uitgestrekte wijnvelden die in het glooiende landschap te vinden zijn. Ook de locatie waar we verblijven ligt tussen de wijnvelden.

Het gebied is ook bekend om de Bastide dorpen. Deze Franse middeleeuwse stadjes, die werden gesticht in de 13e en 14e eeuw, hebben een typisch rechthoekig stratenpatroon. Dit patroon verdeelt de stad in acht huizenblokken rondom een centraal marktplein.

In het verdrag van Parijs, dat uit 1229 stamt, werd ommuring van de nieuwe steden verboden. De Bastide dorpen hebben dan ook geen vestingmuur. Omdat veel van de Bastidedorpen nooit uitgegroeid zijn tot grotere steden, zijn ze vaak in oorspronkelijke staat gebleven, en dus heel fotogeniek.

Bekende dorpen in de Tarn zijn Cordes-sur-Ciel, Puycelci, Penne, Bruniquel, en Castelnau-de-Montmiral, die allemaal op geringe afstand van ons verblijf te vinden zijn.

Het Bastide dorp Puicelci
Een van de vele Bastide dorpen in de Tarn. Dit is Puicelci, bovenop een van de vele heuvels die het gebied rijk is.

Lees ook het blogbericht over onze verkenning in de Tarn, als voorbereiding van deze masterclass
Op verkenning in de Tarn

Behalve de dorpen en de stad Albi met de machtige Sainte-Cecile kathedraal, bezoeken we enkele prachtige landschappen. Denk daarbij aan de rode duinen van Maraval en een prachtige grot. Natuurlijk is er ook ruimte voor het genieten van een wijntje. We zitten immers in een wijnstreek.

Een impressie van de masterclass fotografie in de Tarn, in mei 2023. Gefilmd en samengesteld door Hetwie.

Wat ga je leren?

De masterclass fotografie in de Tarn is een intensieve week. We gaan veel uren fotograferen, maar altijd op prachtige en fotogenieke plekken. De focus zal bij compositie en beeldopbouw liggen. Hoe breng je hetgeen je fotografeert het beste in beeld. Waar let je op, welke instellingen gebruik je, welke brandpuntafstand? Maar ook belichting komt aan bod. Wanneer gebruik je één belichting, wanneer een belichtingstrapje?

Er komt een stukje theorie aan bod, wat direct in de praktijk uitgevoerd kan worden in de Bastide dorpen, in Albi, of in een van de prachtige natuurgebieden. Hoe kies je een onderwerp, hoe maak je gebruik van lijnen. Maak een ideale vlakvulling en kies de beste belichting voor dat moment. Met opdrachten wordt je gemotiveerd om op nieuwe manieren te kijken en te fotograferen.

Kathedraal Albi
Het plafond van de Sainte-Cecile Kathedraal van Albi in al haar glorie

Er is gelegenheid om de foto’s op je eigen laptop te bewerken, waarbij we natuurlijk kunnen adviseren in het vinden van de beste nabewerking. Uiteraard is dit niet verplicht. Na een dag fotograferen is het ook mogelijk om te genieten van de rust, eventueel onder het genot van een wijntje. Of een duik in het zwembad wanneer de weersomstandigheden er zich voor lenen.

Het verblijf

We verblijven in een omgebouwde wijnboerderij, midden in de wijngaarden bij Cahuzac-sur-Vère. Het gebouw bestaat uit verschillende gites en er is een grote gezamenlijke ruimte voor de maaltijden en andere activiteiten. We hebben de beschikking over een grote tuin met zwembad.

Hoewel je een gite moet delen met een andere deelnemer, heb je wel de beschikking over een eigen slaapkamer. Er is een fotostudio aanwezig, maar daar zullen we in principe geen gebruik van maken. Alle fotografie zal op locatie zijn.

Op verkenning in de Tarn
De locatie waar we de masterclass gaan houden. Het basiskamp, midden tussen de prachtige wijnvelden.

Met deze masterclass fotografie in de Tarn zetten we de fantastische samenwerking met Rob en Corine van der Sluis voort. Deze samenwerking startte in 2016 in de Auvergne, die inmiddels meer dan acht keer met groot succes zijn gegeven.
Ook deze masterclass wordt mede georganiseerd door Rob en Corine, die zorgen voor de gastvrijheid en culinaire maaltijden waar ze bij de oud-deelnemers bekend om zijn geworden. Boeking en betalingen gaan ook nu via Rob en Corine. Hetwie en ik zijn ingehuurd voor de lessen en begeleiding in de fotografie.

Vereisten

De masterclass fotografie in de Tarn vereist niet heel veel specialistische apparatuur. Een camera, groothoekzoom en telezoom objectief is in principe voldoende. Maar het gebied biedt veel meer, waarbij de deelnemers die van macro houden ook veel mogelijkheden krijgen. De vogelliefhebbers onder ons kunnen kans hebben om de rode of zwarte wouw op de foto te krijgen.

Een statief voor eventuele avondfotografie of langere sluitertijden is aan te raden. De watervallen die we bezoeken kunnen met langere sluitertijden gefotografeerd worden. Neem daarvoor filters mee als je die in bezit hebt.

Enkele locaties zijn alleen te bereiken via een stevige wandeling. Je moet goed ter been zijn om dit veilig te kunnen doen. Goede, stevige wandelschoenen is een pré. Wandelstokken (Nordic Walking) kunnen veel steun bieden. Een goede rugzak voor je camera apparatuur is dan ook gewenst. Voor de wandelingen door de Bastide dorpen kan een goede schoudertas makkelijker zijn dan een rugzak.

Ben je slecht ter been, dan is er een kans dat je een aantal activiteiten niet mee kunt doen. Hou hier rekening mee. Twijfel je? Vraag het dan.

Op verkenning in de Tarn
De rode duinen van Maraval, een van de fotogenieke bestemmingen in de Tarn

Kijk hier voor de resultaten van de deelnemers van de eerste editie in 2023 (de foto’s van de tweede editie volgen snel)
Deelnemersfoto’s uit de Tarn

Data voor 2024

Voor 2024 zijn de twee data beschikbaar.

 • Zondag 2 juni tot zaterdag 8 juni 2024 (nog slechts 2 plaatsen beschikbaar)
 • Zondag 6 oktober tot zaterdag 12 oktober 2024 (VOL)

De investering bedraagt 1175 euro per persoon

De prijs is inclusief verblijf en eten. Koffie en thee is inbegrepen, overige dranken op eigen kosten. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen. Rob en Corine zullen zorgen voor de maaltijden. Er kan met eventuele dieetwensen rekening gehouden worden. Geef dit wel duidelijk door.

Vervoer naar de Tarn is op eigen gelegenheid. Natuurlijk kun je overwegen om met een andere deelnemers te carpoolen. De totale afstand vanaf Utrecht bedraagt ongeveer 1150 kilometer. Deze route loopt via Parijs. De tol voor een enkele reis is ongeveer 60 euro.

De afstanden die we in de Tarn zelf afleggen zijn niet al te groot. Carpoolen is de beste manier en dit betekent dat we gezamenlijk zullen rijden. Hou er dus rekening mee dat we in overleg om de beurt moeten rijden. Uiteraard rijden wij zelf altijd.

masterclass fotografie in de Tarn
Het verblijf in de Tarn, midden tussen de wijnvelden. Van hieruit gaan we de omgeving verkennen en fotograferen.

Opgeven voor deelname

Vul het onderstaande formulier in om je op te geven. Verdere afhandeling van de deelname zal via Rob en Corine van der Sluis gebeuren. Vragen over de fotografie en de masterclass kan via mij, vragen over het verblijf, dieetwensen en betalingen kan via Rob en Corine.

  Let op: alle velden zijn verplicht.

  Uw naam (verplicht)

  Adres

  Plaatsnaam

  Telefoon nummer

  Uw email

  Gewenste periode

  Uw bericht

  Mocht het formulier om wat voor reden ook niet werken, stuur dan je aanmelding direct naar nando@nandoonline.com

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest

  3 Reacties
  Nieuwste
  Oudste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  rené Hennevelt
  rené Hennevelt
  4 maanden geleden

  Oktober ’23 nam ik deel aan de workshop in de Tarn. In die week heb ik zoveel beter leren fotgraferen onder allerlei omstandigheden. De week was heel goed voorbereid. Zo fijn dat Nando en Hetwie de foto locaties al hebben uitgezocht. Er is veel aandacht voor het individuele leerproces. Daarnaast leer je ook nog eens veel van elkaar.Het verblijf in Ateliers les Landes, de verzorging aldaar, en het zwembad maken het ook nog eens tot een luxe vakantieweek. Als er nog een plaatsje vrij is, zou ik zeggen: Doen!

  Guido Bellens
  Guido Bellens
  4 maanden geleden

  Hallo, ik ben al een paar maal mee geweest met Nando en Hetwie. Die masterclass is zeer goed voorbereid, Nando weet perfect waar hij moet gaan om idyllische plekjes te vinden. Het is geen grote groep zodat hij 1 op 1 persoonlijke uitleg en raad kan geven. Een minimum kennis van de driehoeksbelichting en van uw toestel is wel vereist. Het atelier des Landes is prachtig gelegen en je wordt er culinair verwend. Als je de kans hebt … niet twijfelen, doen!

  Clara
  Clara
  4 maanden geleden

  Ik heb erg veel geleerd vorig jaar tijdens de masterclass. Nando en Hetwie geven goede uitleg en ondersteuning. Het verblijf was prima.