In het Noorden van Frankrijk, zijn de krijtrotsen van Frankrijk te vinden. Het gebied net voorbij Calais is de Opaalkust, aan het smalste deel van “Het Kanaal”. Dit is de plek waar ik de masterclass lange sluitertijden Opaalkust geef.

De twee kapen van Opaalkust

De prachtige rotsen van de Opaalkust steken tot 134 meter boven de zee uit, met uitzicht op Engeland. De stranden zijn afwisselend, zand, rotsen en kiezels, afgewisseld met kleine dorpjes, dat samen een oneindig gevarieerd landschap voor de fotograaf vormt. Tel daar de enorme getijdenverschillen bij op, die tot 10 meter verschil tussen eb en vloed kunnen zijn, en het is een utopie voor de fotograaf die graag de zee fotografeert. Het is een speelplaats voor het gebruik van grijsfilters en grijsverloopfilters.

Masterclass lange sluitertijden Opaalkust
Inkomend tij bij Pointe Nid du Corbet

Vanaf het eerste moment dat we Les Deux Caps bezochten heeft het idee van een workshop gespeeld. Nu is het zover, en organiseer ik een Masterclass Lange Sluitertijden voor een kleine groep fotografen van maximaal 6 deelnemers.

Wat ga je leren?

Tijdens deze masterclass lange sluitertijden aan de Opaalkust ga je leren om optimaal gebruik te maken van grijsfilters. Hierbij komen onder andere de volgende dingen aan bod:

 1. Uitrekenen van de sluitertijd bij een grijsfilter
 2. Bediening van de camera en werkwijze voor optimaal gebruik van een grijsfilter
 3. De keuze van het juiste grijsfilter voor elke situatie
 4. De keuze van de juiste sluitertijd aan de hand van de omstandigheden
 5. Creatief gebruik van lange sluitertijden
 6. Inschatting maken of een grijsfilter gebruikt moet worden of niet
 7. Optimaal gebruik van een statief
 8. Compositie technieken gericht op lange sluitertijden

De exacte indeling van elke editie van de masterclass lange sluitertijden aan de Opaalkust hangt af van het getij. Natuurlijk zullen de weersomstandigheden ook een rol spelen.

Het verblijf

We verblijven tijdens deze masterclass lange sluitertijden Opaalkust in een appartement in het dorp Wimereux, vanwaar we de mooiste plekken aan deze gevarieerde kust zullen ontdekken. Daar gaan we fotograferen met lange sluitertijden door het gebruik van grijsfilters en grijsverloopfilters.  Een bezoek aan de twee beroemde kapen, Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez zal zeker niet ontbreken, net als het prachtige fort Mahon.

Masterclass lange sluitertijden Opaalkust
De rotsen van Cap Gris Nez

Vereisten

Omdat het gebruik van filters centraal staat tijdens deze masterclass lange sluitertijden Opaalkust, is het belangrijk om in bezit te zijn van  filters of een filtersysteem. Mocht je  geen filters in bezit hebben, er is eventueel een set beschikbaar. Mocht je overwegen om filters aan te schaffen, kan ik je het Haida M10 filtersysteem aanraden. Deze filters zijn via deze website te verkrijgen.

Behalve filters is het belangrijk om een goed statief in bezit te hebben, een groothoek en een tele objectief. Een stel goede laarzen is zeker aan te raden.

Masterclass lange sluitertijden Opaalkust
Zonsondergang bij Cap Blanc Nez

Wil je een recente impressie van de vorige masterclass?
Lees dan mijn bericht Lange sluitertijden aan de Opaalkust

Data voor 2024

Voor 2024 zijn de twee data beschikbaar.

 • Vrijdag 12 april tot maandag 15 april 2024 (VOL)
 • Vrijdag 20 september tot maandag 23 september 2024 (VOL)

De prijs bedraagt € 495 per persoon.

De prijs is inclusief verblijf en eten. Koffie en thee is inbegrepen, overige dranken op eigen kosten. Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen. Je deelt een kamer met een andere deelnemer maar er is ruimte voor enige flexibiliteit.

We verblijven in een ruime villa op een klif, 200 meter van het strand, en 500 meter van het centrum. Er zijn 4 slaapkamers met twee eenpersoonsbedden en 2 badkamers. Er is parkeergelegenheid voor maximaal vijf auto’s op een afgesloten oprit.

Opgeven voor deelname

Vul het onderstaande formulier in om deel te nemen aan de Masterclass Lange Sluitertijden aan de Opaalkust. Vul bij opmerkingen de gewenste datum in. Na ontvangst van de aanvraag ontvang je de factuur voor de aanbetaling van 200 euro. De factuur voor het resterende bedrag komt een maand voor de datum.
Na ontvangst van de betaling is deelname definitief.

  Let op: alle velden zijn verplicht.

  Uw naam (verplicht)

  Adres

  Plaatsnaam

  Telefoon nummer

  Uw email

  Datum

  Uw bericht

  Mocht het formulier om wat voor reden ook niet werken, stuur dan je aanmelding direct naar nando@nandoonline.com

  Resultaten van de deelnemers in 2022
  Resultaten van de deelnemers in 2023