Wanneer je op vakantie bent wil je misschien niet alleen maar met fotografie bezig zijn. Dan is het tijd om te ontspannen en genieten. Maar ook vooral tijd te spenderen met je vrienden, partner, vrouw, man, kinderen… Kortom, met de personen waarmee je op vakantie bent. Toch kun je ook dan meer dan alleen maar vakantiekiekjes maken. Want zeg nu zelf, die prachtige vakantie locatie wil je toch ook zo mooi mogelijk in beeld brengen? Ik geef je tips om fantastische foto’s te maken, zonder dat het een fotovakantie wordt.
Geschatte leestijd: 13 minuten
Als fotograaf weet je meer van fotografie dan de gemiddelde persoon die met een smartphone of compactcamera een kiekje maakt. Je weet alles over belichting, belichtingscompensatie, flitstechnieken, compositie en gebruik van brandpuntsafstand.
Dat betekent dat je niet zomaar een foto maakt, maar dat je er altijd wel over nadenkt. Ook als je op vakantie bent. Het moet dus eenvoudig zijn om meer dan vakantiekiekjes te maken.
Dit bericht is voor de gewone vakantie met vrienden, familie, gezin of geliefde. Niet voor de fotoreis, want dat is een reis die specifiek over fotografie gaat.
Het gaat er juist om dat een vakantie niet stiekem toch een fotoreis wordt.
Je bent fotograaf, ook als je niet als fotograaf speelt
Het kan niet zo zijn dat alle kennis die je in de jaren als fotograaf bent zomaar opzij gezet kan worden wanneer je op vakantie bent. Je hebt die kennis nu eenmaal, iets wat je niet zomaar met een knop uit kan zetten. Dat is ook zeker niet nodig.
Op vakantie kan die kennis prima ingezet worden om meer dan het gewone vakantiekiekje te maken, of je nu je gewone camera gebruikt, compact camera, of zelfs je smartphone. Immers, een goede foto is in eerste instantie de manier hoe je iets in beeld brengt, dan pas de techniek erachter.
Tips om op vakantie goede foto’s te maken.
Ik heb een aantal tips voor jou als fotograaf waarmee je eenvoudig meer dan alleen vakantiekiekjes kunt maken. De uitgangspositie is, dat degenen die met jou op vakantie zijn (of met wie jij op vakantie bent) niet op je hoeven te wachten of tijd moeten uittrekken als jij een foto wilt maken. Ze moeten er geen hinder van hebben.
Lees over onze vakantie zonder dat het een echte fotoreis werd
Een weekje aan het Friese Wad
1. Neem niet al je fotospullen mee
Dit is misschien de belangrijkste tip van alles wat ik in dit artikel adviseer over meer dan vakantiekiekjes maken. Neem niet al je fotospullen mee. Het mag logisch zijn dat je niet op pad moet gaan met een grote rugzak vol met objectieven en flitsers of statief. Je bent immers op vakantie, en niet op fotoreis.
Beperkt tot een camera met een all-round objectief. Bijvoorbeeld een 24-105mm zoomobjectief als je een fullframe camera hebt, of het equivalent aan beeldhoek bij een cropcamera. Je zou eventueel een extra objectief mee kunnen nemen, mits het in een simpele schoudertas of kleine rugzak (geen fotorugzak) pas.
Ik ben naar de Tarn geweest met een camera en drie kleine prime lenzen.
Lees erover in mijn artikel Fotograferen met de goedkope primes van Canon op Photofacts
Wil je toch niet met een grote camera rondlopen? Dan zou je altijd nog kunnen uitwijken naar een compact camera, of zelfs een smartphone. Dat laatste levert beperkingen op in de mogelijkheden, maar als fotograaf kun je ook met een dergelijk apparaat goede foto’s maken.
2. Kies diafragmavoorkeuze
Fotografeer jij altijd in de M-stand omdat je dat beter vindt? Zet dan je trots of principes opzij en gebruik gewoon diafragmavoorkeuze wanneer je op vakantie bent. Kies bewust je scherptediepte en laat de camera het instellen van de belichting voor je doen.
Scherptediepte is een van de belangrijkste creatieve instellingen in de fotografie. Een kleine scherptediepte, of een grote scherptediepte, ze geven beiden een aparte uitstraling aan je foto. Zo is het eenvoudig om meer dan vakantiekiekjes te maken.
Met diafragmavoorkeuze is het snel en eenvoudig om te schakelen tussen een grote en kleine scherptediepte. Je hoeft niet aan wieltjes te draaien tot dat streepje voor de belichting in de zoeker op de 0 staat. De camera doet het voor je, dus is de foto in een handomdraai gemaakt.
Wil je meer lezen over de verschillende belichtingsmogelijkheden die jouw camera biedt?
Lees dan het blog artikel PSAM modes
Vind je dat dit in de M-stand net zo snel gaat? Geen probleem, dan gebruik je de M-stand. Onthoudt wel dat je op vakantie bent met je vrienden, familie, gezin, en dierbaren. Die wil je niet laten wachten tot jij eindelijk eens de camera ingesteld hebt om die foto te maken.
3. Auto-ISO
Het is belangrijk dat je met scherpte foto’s thuis komt van vakantie. Niets is zo vervelend als je merkt dat de sluitertijd zo lang bleek te zijn dat je niet in staat was om de camera lang genoeg stil te houden. Je moet dus de sluitertijd in het oog houden.
Je kunt dit opvangen door met auto-ISO te fotograferen. Dan houdt de camera de sluitertijd voor jou in het oog, en als die langer wordt dan wat jij kan stil houden, schakelt de camera automatisch naar een hogere ISO over. Handig, toch?
Meestal kan er een hoogste ISO waarde ingesteld worden. De camera zal dan niet hoger gaan dan die waarde. Maar wees niet te bang voor hogere ISO waarden, zeker niet op vakantie. Dat er wat ruis in je foto zit als de ISO op een hoge waarde stond, dat is dan zo. Het is de keuze tussen een geslaagde vakantiefoto, en een mislukte bewogen vakantiefoto.
4. Let op voorgrond
Zomaar stil gaan staan en een foto maken is niet fotograferen. Je kijkt om je heen om interessante dingen mee in beeld te brengen. Dat is niet alleen in de achtergrond, maar ook zeker in de voorgrond. Bovendien kan het de foto wat extra diepte geven.
Een voorgrond kan van alles zijn. Een parasol op het strand, een perkje met bloemen in een dorp, een doorkijkje of je vrienden, familie, gezin of dierbaren zelf. Wanneer je dan een voorgrond kiest, kies dan ook een goede scherptediepte. Maar dat heb ik al uitgelegd bij tip nummer 1.
5. Let op je compositie
Compositie is belangrijk, altijd. Hou op vakantie voor het gemak de regel van derden in gedachten, maar hou je er niet dwangmatig aan. Is het onderwerp midden in beeld, dan is dat helemaal niet erg. Als het beeld door de zoeker lekker kijkt, dan is het vaak al goed.
Je weet dat lijnen een belangrijk element in je foto zijn. Ze kunnen ergens naar toe leiden en rust in je foto brengen. Maak er gebruik van als je de mogelijkheid hebt. Ga ook een standpunt innemen waarbij die ene lijn het best tot recht komt. Als het kan, natuurlijk.
Wil je meer over composite weten?
Lees dan mijn blog artikel Hoe gebruik ik compositieregels en compositieleer
Zijn er storende elementen in beeld? Een hek, een uithangbord, een auto of zelfs een persoon? Met een iets andere positie is het vaak eenvoudig om die uit beeld te houden. Onthoud dat je absoluut niet alles in je beeld hoeft te hebben. Wees kritisch. Het onderstaande voorbeeld spreekt boekdelen.
6. Doe eens gek
Fotografie hoeft niet serieus te zijn. Vooral op vakantie is er niemand die je dit verplicht. Zorg dat je plezier hebt en dat mag in je foto’s zeker terug komen. Neem gekke standpunten in, maak grappige selfies en maak foto’s op een manier die je normaal niet snel zou doen. Zo weet je zeker dat je meer dan vakantiekiekjes aan het maken bent.
Je kunt daar je reisgenoten in laten deelnemen. Maak het fotograferen leuk, en je zult zien dat ook je vrienden, familie, gezin of geliefden het geen probleem vinden om (weer) op de foto te verschijnen. En wie weet, misschien levert het ook nog inspiratie op voor wanneer het fotograferen wel een keer serieus moet worden.
7. Fotografeer gewoon in raw
Er zijn best wel wat fotografen die op vakantie in JPEG gaan fotograferen. Dat is zonde, want dit zegt bijna dat je dan niet veel waarde aan een goede foto hecht. Ik denk eerder dat een vakantiefoto zelfs belangrijker is dan andere foto’s. Het zijn dierbare herinneringen, het vertelt jouw verhaal samen met je vrienden, familie, gezin en dierbaren.
Er is geen enkele reden om geen raw op vakantie te gebruiken. Daarmee weet je zeker dan je meer dan alleen vakantiekiekjes zal maken. Het geeft de ruimte om die donkere schaduwen wat op te lichten, de heldere tinten wat te temperen, of de witbalans een klein beetje aan te passen.
In raw fotograferen hoeft ook helemaal geen extra tijd te kosten. Het zeker niet verplicht om allerlei bewerkingen uit te voeren op je raw bestanden, misschien alleen op de foto’s die niet helemaal goed zijn belicht. Je kunt ze gewoon direct omzetten in JPEG, dat kost alleen wat tijd en nauwelijks of geen werk.
Fotograferen mag, maar het is nooit een moet
Je zou er trots op moeten zijn om fantastische vakantiefoto’s te kunnen maken. Het laat zien dat je een goede fotograaf bent. Voor jezelf, je familie en iedereen die je de foto’s laat zien. Aangezien je meer dan alleen vakantiekiekjes kan maken, kan alleen maar extra reden zijn om ze aan iedereen te laten zien.
Zorg er alleen voor dat de fotografie niet het belangrijkste onderdeel van je vakantie wordt. Dat is niet leuk voor degene met wie je de tijd doorbrengt. Het mag ook nooit zo zijn dat je een vakantie alleen door de zoeker van je camera hebt beleeft. Fotografie is dus nooit een verplichting.
Kennis van fotografie geeft je de kans om meer dan alleen vakantiekiekjes te maken. Maak daar dan ook gebruik van. Het levert uiteindelijk veel meer kijkplezier op als je de foto’s later terug ziet in een vakantie album.
En bedenk, wie weet wat voor wereldfoto uiteindelijk toch op je vakantiebestemming gemaakt wordt. Of het leidt uiteindelijk zelfs tot een opdracht als de juiste persoon met bewondering naar je prachtige vakantiefoto’s kijkt.
Maak jij een vakantie fotoalbum? Of laat je de foto’s op je computer staan?
Lees er meer over in mijn blog artikel Doe iets met je foto’s, maak een album
Heb jij nog andere tips om meer dan alleen vakantiekiekjes te maken? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Hoe meer tips er komen, hoe beter.