Op deze pagina vind je meer nuttige informatie over lezingen. Het vertelt je waar je rekening mee moet houden, en wat je kunt verwachten. Natuurlijk hou ik rekening met wensen, daar waar mogelijk.

Lezingen worden gegeven als een Powerpoint presentatie. Deze presentaties zijn geen slides vol met opsommingen en teksten. Het zijn voornamelijk beelden die mijn lezing vergezellen, hoewel er bij uitzonderingen wel teksten gebruikt zullen worden.

Ik vertel over het onderwerp dat gekozen wordt, ik lees niets op. Het is zo interactief mogelijk, zodat het meer is dan een stug verhaal zonder eind. Ik hou rekening met vragen, en duik dieper op dingen in als het niet duidelijk is. Zodoende is elke lezing uniek.

De opbouw van een lezing

Elke lezing is anders, afhankelijk van het onderwerp. Maar alle lezingen zijn op een hele logische manier opgebouwd. Langzaam duik ik op het onderwerp in, en vertel in rustige en duidelijke bewoordingen alles wat je wilt weten over dat onderwerp.

Alle informatie die ik geef is eenvoudig gebracht, zonder moeilijke grafieken of formules. Het is praktisch gericht, en vooral leerzaam. Ik geef geen interessant verhaal over mijn foto’s, maar vertel hoe ik mijn foto’s maak, en hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen.

Facturatie

Ongeveer twee weken voorafgaande aan de lezing stuur ik een factuur met het verschuldigde bedrag. Daarop staan de betaalgegevens vermeld. Indien de factuur een speciale adressering of referentienummer nodig heeft, graag vermelden.

Een lezing op locatie

Er is een grote voorkeur voor het presenteren op locatie. Ik sta het liefst ‘voor de klas’ wil iedereen kunnen aankijken, en zien waar er vragen groeien. Ik wil interactie en hier en daar een grapje, een lach. De avond moet een plezierige sfeer hebben.

Ik heb ongeveer 10 minuten nodig om alles op te zetten en gereed te maken voor de presentatie. Ik ga er van vanuit dat een beamer, scherm of TV gereed is en beschikbaar is.

Er is halverwege een korte pauze ingelast. Desgewenst kan deze overgeslagen worden als de tijd krap is, of de behoefte er niet is.

Benodigdheden

 • Een beamer met een projectiescherm, of een grootbeeld televisie
  • Bij voorkeur een full HD beamer voor de beste beeldkwaliteit maar dit is geen vereiste.
  • Bij voorkeur een full HD televisie.
 • Stroom voor de laptop en een tafel om deze op te zetten
 • Een glas water om mijn keel te smeren.
 • Een enthousiast publiek

Wat ik zelf mee neem

 • Een laptop
 • Een VGA en HDMI kabel
 • Een afstandsbediening met laserpointer

Een online lezing via Zoom

Het is ook mogelijk om een online lezing via Zoom te boeken. Na een korte introductie start ik online de Powerpoint presentatie die door iedereen op zijn of haar eigen scherm gevolgd kan worden.

Door het ontbreken van direct contact is het moeilijker om interactie te hebben. Er is het expliciete verzoek om de microfoon te dempen, zodat er geen storende geluiden aanwezig zijn tijdens de presentatie.

Vragen die er zijn kunnen worden gesteld middels de chat of via de Q&A functie van Zoom.

Het is niet toegestaan om de Zoom presentatie of lezing op te nemen of te verspreiden. Ook niet onder de leden van de club.

Ik heb een Zoom account en zal na boeking een uitnodiging sturen naar de contact persoon van de club of vereniging. Het is de verantwoordelijkheid van club of vereniging om deze link ter beschikking te stellen aan de andere leden.