Meervoudige belichtingen gebruiken

meervoudige belichtingen gebruiken

Heb jij het gevoel dat je foto’s langzaamaan wat op elkaar gaan lijken? Ik heb dat af en toe wel. Er zijn maar zoveel manieren om een landschap in beeld te brengen, of een bloem, of een insect. Daarom ben ik meervoudige belichtingen gaan gebruiken. Niet altijd, niet continu, maar zo nu en dan.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Ga je vaak naar een bekende plek? Dan kan er een moment komen dat de foto’s allemaal op elkaar gaan lijken. Met landschappen zal het licht elke keer uniek zijn, maar wat compositie betreft loop je soms tegen grenzen aan. Er is maar zoveel dat mogelijk is.

landschap fotograferen zonder grijsverloopfilter
Het Voorste Goorven is een bekend ven dat al heel vaak (en door iedereen) op de foto is gezet. Dat moet toch anders kunnen?

Ik ben een aantal keer bij het Voortse Goorven geweest. Het is een prachtige plek die nooit verveelt. Het aantal composities die deze plek de moeite waard maakt is beperkt waardoor de weersomstandigheden uiteindelijk het enige zijn wat de foto’s onderscheidt. Daarom ben ik meervoudige belichtingen gaan gebruiken.

Meervoudige belichtingen gebruiken
Een variatie op het Voortse Goorven, met drie belichtingen over elkaar. Het gaat met dit soort fotografie om de creativiteit.

Meervoudige belichtingen in de camera

Foto’s over elkaar leggen kan natuurlijk in programma’s zoals Photoshop. Je hebt een ongekend aantal mogelijkheden ter beschikking om het beeld zo te maken zoals jij dat mooi vindt. Het wordt echter pas leuk wanneer je dit in de camera zelf doet. Met andere woorden, niet door middel van fotomanipulatie, maar real-time op de plek waar je fotografeert.

Een reklame boodschap
Meervoudige belichtingen gebruiken
Een variatie op het Voortse Goorven. Dit zijn twee belichtingen waarbij de camera voor de tweede foto op z’n kop gehouden is.

Veel camera’s hebben de mogelijkheid om meervoudige belichtingen te gebruiken. Maar de opties die je hebt verschillen per merk camera, en zelfs per cameramodel. Heb je de functie niet, dan ben je verplicht om dit soort beelden in de nabewerking te doen.

Ik heb eerder een artikel geschreven over meervoudige belichtingen gebruiken. Lees dit bericht dat ik voor Fstoppers.com geschreven heb ook eens om er meer over te weten te komen.

Gebruik je creativiteit

Er is veel mogelijk wanneer je meervoudige belichtingen gaat gebruiken. Het is namelijk niet nodig om voor elke foto die je over elkaar gaat leggen dezelfde instellingen te gebruiken. Speel met over- en onderbelichting, met onscherpte, positie van de camera, brandpunt, rotatie, en met de witbalans. Door een combinatie van verschillende instellingen te gebruiken kan je bijzondere composities maken, of echte kunstwerkjes.

You love it or you hate it

Ik hield absoluut niet van dit soort foto’s. Maar uiteindelijk ben ik het gaan waarderen en probeer zelf regelmatig meervoudige belichtingen te gebruiken. Deze foto’s zijn allemaal gemaakt tijdens een weekend workshop die ik voor Nature Talks bij de Brabantse Vennen begeleidde. Het zijn beelden die ik voor de deelnemers creatieve fotografie ter illustratie heb gemaakt.

meervoudige belichtingen gebruiken
Eén met de camera recht, de andere op z’n kop. Dankzij de bijna strakke spiegeling een bijzondere weergave van een welbekende plek.

Niet iedereen houdt ervan meervoudige belichtingen te gebruiken. Je hoeft het ook niet mooi te vinden. Het geeft echter wel een heel creatieve draai aan het vastleggen van de natuur om ons heen. Gebruik het voor landschappen, insecten en bloemen. Wanneer je het in de computer doet vind ik het echt fotomanipulatie, maar als het ter plekken in de camera gedaan wordt, durf ik het weer fotografie te noemen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties