Heb jij het gevoel dat je foto’s langzaamaan wat op elkaar gaan lijken? Ik heb dat af en toe wel. Er zijn maar zoveel manieren om een landschap in beeld te brengen, of een bloem, of een insect. Daarom ben ik meervoudige belichtingen gaan gebruiken. Niet altijd, niet continu, maar zo nu en dan.
Geschatte leestijd: 6 minuten
Ga je vaak naar een bekende plek? Dan kan er een moment komen dat de foto’s allemaal op elkaar gaan lijken. Met landschappen zal het licht elke keer uniek zijn, maar wat compositie betreft loop je soms tegen grenzen aan. Er is maar zoveel dat mogelijk is.
Ik ben een aantal keer bij het Voortse Goorven geweest. Het is een prachtige plek die nooit verveelt. Het aantal composities die deze plek de moeite waard maakt is beperkt waardoor de weersomstandigheden uiteindelijk het enige zijn wat de foto’s onderscheidt. Daarom ben ik meervoudige belichtingen gaan gebruiken.
Meervoudige belichtingen in de camera
Foto’s over elkaar leggen kan natuurlijk in programma’s zoals Photoshop. Je hebt een ongekend aantal mogelijkheden ter beschikking om het beeld zo te maken zoals jij dat mooi vindt. Het wordt echter pas leuk wanneer je dit in de camera zelf doet. Met andere woorden, niet door middel van fotomanipulatie, maar real-time op de plek waar je fotografeert.
Veel camera’s hebben de mogelijkheid om meervoudige belichtingen te gebruiken. Maar de opties die je hebt verschillen per merk camera, en zelfs per cameramodel. Heb je de functie niet, dan ben je verplicht om dit soort beelden in de nabewerking te doen.
Ik heb eerder een artikel geschreven over meervoudige belichtingen gebruiken. Lees dit bericht dat ik voor Fstoppers.com geschreven heb ook eens om er meer over te weten te komen.
Gebruik je creativiteit
Er is veel mogelijk wanneer je meervoudige belichtingen gaat gebruiken. Het is namelijk niet nodig om voor elke foto die je over elkaar gaat leggen dezelfde instellingen te gebruiken. Speel met over- en onderbelichting, met onscherpte, positie van de camera, brandpunt, rotatie, en met de witbalans. Door een combinatie van verschillende instellingen te gebruiken kan je bijzondere composities maken, of echte kunstwerkjes.
You love it or you hate it
Ik hield absoluut niet van dit soort foto’s. Maar uiteindelijk ben ik het gaan waarderen en probeer zelf regelmatig meervoudige belichtingen te gebruiken. Deze foto’s zijn allemaal gemaakt tijdens een weekend workshop die ik voor Nature Talks bij de Brabantse Vennen begeleidde. Het zijn beelden die ik voor de deelnemers creatieve fotografie ter illustratie heb gemaakt.
Niet iedereen houdt ervan meervoudige belichtingen te gebruiken. Je hoeft het ook niet mooi te vinden. Het geeft echter wel een heel creatieve draai aan het vastleggen van de natuur om ons heen. Gebruik het voor landschappen, insecten en bloemen. Wanneer je het in de computer doet vind ik het echt fotomanipulatie, maar als het ter plekken in de camera gedaan wordt, durf ik het weer fotografie te noemen.