Melkweg bewerking

De melkweg in de Auvergne

In juni 2018 verbleven we met zes enthousiaste deelnemers in de Franse Auvergne voor de Masterclass Landschapsfotografie. Een onderdeel van deze Masterclass was het fotograferen van de nachtelijke sterrenhemel met de Melkweg als onderwerp. De nachten waren grotendeels bewolkt waardoor het tegen het einde van de week spannend werd of het nog zou gaan lukken. Maar alsof het zo moest zijn; na een avond fotograferen in Le Puy-en-Velay trok op de terugweg de bewolking weg en ontvouwde zich een fantastische hemel vol sterren en de Melkweg. In dit blogbericht laat ik zien hoe ik een Melkweg bewerking heb uitgevoerd.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Na op de eerste locatie de Melkweg in al haar pracht was vastgelegd besloten we nog een extra stop te maken bij het dorpje La Chaise Dieu. Dit is een plek waar de Melkweg prachtig boven de Abdijkerk te zien is. Daar aangekomen bleek bovendien een vriendelijke grondmist over de velden te kruipen, verlicht door de lampen van het dorp. Ik zag direct dat dit een fantastisch beeld zou kunnen worden.

LA Chaise Dieu, met de Melkweg in al haar pracht
La Chaise Dieu, met de Melkweg in al haar pracht, met de heldere planeet Mars recht boven de Abdij kerk en Saturnus verborgen in Melkweg zelf. De grondmist verstrooit het licht zo mooi dat het land in de voorgrond goed zichtbaar is.

Wat ook direct duidelijk werd, was de moeilijkheid die deze foto zou opleveren. De sterren en Melkweg fotograferen is één ding, maar om dat te combineren met de felle verlichting van het dorp is niet makkelijk. Dit zou alleen mogelijk worden met een serie foto’s van verschillende belichtingen. In dit blog laat ik zien hoe de bovenstaande foto tot stand is gekomen.

De opnames van de Melkweg

De foto is gemaakt met een Canon EOS 5D mark IV, voorzien van een EF 16-35mm f/2,8L III op 16mm brandpunt. Voor de belichting heb ik als startpunt de instelling ISO12800 gebruikt. Als diafragma is f/4 gekozen samen met 15 seconden belichting. Dit valt ruim binnen de regel van 500, om er zeker van te zijn dat de sterren sterren blijven en geen streepjes worden.

Het belichtingstrapje is gemaakt door de ISO waarde te verlagen in plaats van de sluitertijd te verkorten. Ik heb een zestal opnamen met ISO 12.800 gemaakt, één met ISO 3.200, ISO 1.600 en ten slotte een met ISO 100. Er is f/4 gebruikt om de (natuurlijke) vignettering van het objectief te verminderen.

Melkweg bewerking
De opnamen voor de Melkwegfoto bij La Chaise Dieu, onbewerkt.

Een start van de Melkweg bewerking in Lightroom

De eerste bewerkingen van de foto’s zijn gemaakt in Lightroom Classic waarna alles overgezet is naar Photoshop voor een naadloze samenvoeging. Voor een goede overgang tussen licht en donker te krijgen heb ik bovendien van de foto met ISO 3.200 een virtuele kopie gemaakt om twee verschillende bewerkingen te kunnen uitvoeren.

Een reklame boodschap

Hieronder is een screenshot van elke fotobewerking met een korte toelichting onder de foto. Door op de foto te klikken is een grotere afbeelding te zien.

ISO100 is gebruikt voor de hoge lichten; met name voor de Abdij kerk. Het maximaal oplichten van de [Shadows] is om het verloop straks zo soepel mogelijk te laten verlopen
ISO100 is gebruikt voor de hoge lichten; met name voor de Abdij kerk. Het maximaal oplichten van de [Shadows] is om het verloop straks zo soepel mogelijk te laten verlopen
Voor de ISO1600 opname is geprobeerd om het eindresultaat zo veel mogelijk te benaderen. Hiermee zal straks het verloop van licht naar donker zo natuurlijk mogelijk gemaakt worden.
De ISO1600 opname is nadruk gelegd op gewone verlichting van het dorp met het verloop naar het verlichtte mistige landschap. Deze foto benadert het beste hoe de Melkweg met het blote oog zichtbaar is.
De ISO3200 opname is gebruikt om de voorgrond zo goed mogelijk te krijgen. Er is GEEN locale bewerking voor de Melkweg toegepast omdat we daar aparte opnamen voor hebben
De ISO3200 opname is gebruikt om de voorgrond zo goed mogelijk te krijgen. Er is GEEN locale bewerking voor de Melkweg toegepast omdat we daar aparte opnamen voor hebben
Een kopie van de ISO3200 foto waarbij de hoge lichten niet zo sterk verminderd zijn. Wederom teneinde het verloop van licht naar donker zo natuurlijk mogelijk te maken.
Een kopie van de ISO3200 foto waarbij de hoge lichten niet zo sterk verminderd zijn. Deze foto wordt gebruikt voor de details in de voorgrond
De ISO12.800 opnamen zijn voor de Melkweg bestemd. De voorgrond verlichting is hierin niet belangrijk. De bewerking in combinatie met de extreem hoge ISO heeft wel een toename in ruis tot gevolg, zeker wanneer het contrast in de Melkweg plaatselijk nog geoptimaliseerd wordt. Deze bewerking wordt op alle ISO12.800 opnamen toegepast.
De ISO12.800 opnamen zijn voor de Melkweg bestemd. De voorgrond verlichting is hierin niet belangrijk. De bewerking in combinatie met de extreem hoge ISO heeft wel een toename in ruis tot gevolg, zeker wanneer het contrast in de Melkweg plaatselijk nog geoptimaliseerd wordt. Deze bewerking wordt op alle ISO12.800 opnamen toegepast.

Het verminderen van ruis in de Melkweg bewerking

De ISO 12.800 opname voor de Melkweg laat veel ruis zien. Om deze ruis te verminderen heb ik zes foto’s gemaakt die elk dezelfde bewerking hebben gekregen. Vervolgens heb ik deze samengevoegd zodat de ruis drastisch verminderd wordt. Dit wordt stacking genoemd.

Voor het verminderen van ruis in sterrenfoto’s verwijs ik door naar het artikel
Sterrenfotografie zonder ruis

Werken met lagen in Photoshop

De diverse foto’s worden als lagen in Photoshop geopend om ze vervolgens met behulp van maskers naadloos in elkaar over te laten lopen. Het doel is om de helderheid van de hoge lichten helemaal terug te dringen zonder dat er zichtbare overgangen te zien zijn. De volgende screenshots laten zien wat de verschillende lagen en maskers voor resultaat hebben.

Melkweg bewerking
De ISO100 foto wordt de basis. Van hieruit worden de foto’s als lagen op elkaar gestapeld. Voor de maskers geldt; zwart is onzichtbaar, wit is zichtbaar. Van deze foto zijn alleen de felste delen nodig.
Melkweg bewerking
De ISO1600 foto is alleen voor de minder felle dorpslichten. Met een masker kunnen de overbelichte delen van deze foto onzichtbaar gemaakt worden zodat de onderliggende laag op die plaats zichtbaar wordt.
Melkweg bewerking
Een van de ISO3200 foto’s, die met de hoge lichten iets getemperd, wordt gebruikt voor de voorgrond en de sterrenhemel. Deze sterrenhemel is in principe zoals we die willen, maar deze bevat nog teveel ruis.
Melkweg bewerking
Ten slotte wordt de gestackte ISO12.800 foto van de sterrenhemel toegevoegd. Met een masker wordt een mooie aansluiting gemaakt op de voorgrond.
Melkweg bewerking
De tweede ISO3200 foto, waar de hoge lichten behouden zijn, wordt vervolgens gebruikt om een deel van de voorgrond optimaliseren. Hieronder valt ook het beter zichtbaar maken van de weg in de voorgrond.
Het lagen pallet in Photoshop
Als laatste stap is de kleur van de kerk geler gemaakt om deze beter bij de bestaande gele stadsverlichting te laten passen, en is de helderheid op die plek iets hoger gezet zodat de Abdijkerk voldoende fel is, zonder detail te verliezen.

Plaatselijke Melkweg bewerking

De Melkweg bewerking kan vervolgens via plaatselijke bewerkingen verbeterd worden. Hiermee is het mogelijk om de Melkweg om deze nog meer te benadrukken. Hoe ver je daarmee wilt gaan is een persoonlijke keuze. Ik heb voor de uiteindelijke foto plaatselijk de kleurbalans en het contrast aangepast.

Het aantal foto’s, de gebruikte belichtingen en welke uiteindelijk benut worden in de samenvoeging is natuurlijk uniek per omstandigheid. De bovenstaande stappen moeten dan ook niet blindelings overgenomen worden. Het is de methode die ik wil laten zien om het enorme verschil in helderheid die in deze foto te zien is terug te dringen zonder dat het een te kunstmatig uiterlijk wordt.

De melkweg in de Auvergne
De Melkweg boven La Chaise Dieu in de Franse Auvergne, met de planeet Saturnus recht boven de abdij kerk

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben
Ben
6 jaren geleden

Gaaf gedaan hoor. En het is een erg mooie foto geworden.
Kan natuurlijk niet missen met deze omstandigheden.