Met de Lensbaby Composer in de tuin

Aan het eind van de middag wierp de zon prachtig licht in de tuin. Dat was reden om even een half uurtje te gaan spelen met de Lensbaby Composer op mijn EOS 5D.

Lensbaby Composer met diafragma ringen en macro voorzet lenzen

 

Fotograferen met een Lensbaby is een uitdaging. Scherpstellen is handmatig, het diafragma bestaat uit een verzameling ringen die in het objectief geplaatst moeten worden, en het draaien van het frontobjectief geeft een gigantische verschuiving in het focuspunt. Het brandpunt is ongeveer 50mm. Met de macro voorzetlenzen (4x en 10x) is het mogelijk om echte macro opnamen te maken (hoewel ik betwijfel of een 1:1 vergroting echt haalbaar is).

Ik heb de Lensbaby Composer al een tijdje in bezit maar er nog niet veel gebruik van gemaakt. Eén keer heb ik tijdens een huwelijksreportage een paar foto’s gemaakt, en één keer tijdens een concert. Het werd al snel duidelijk dat goede foto’s maken met een Lensbaby neerkomt op veel, heel veel oefenen.

Met het namiddag zonnetje in de tuin ben ik aan de slag gegaan. Op mijn gemak, lekker rustig aan. Een kruisspin met een groot web trok mijn aandacht en met de Lensbaby is het gelukt om de spin mooi van zijn achtergrond los te maken. Het lijkt bijna 3D.

Een kruisspin in zijn web: helemaal los van de achtergrond

Deze foto heeft behalve contrast via curves, en een tikkeltje saturatie geen verdere bewerking in Photoshop gekregen. Een klein plantje in  een mandje trok mijn aandacht omdat het zonlicht er zo mooi op speelde.

Een reklame boodschap
Een spel van zonlicht op een klein, bijna uitgebloeid plantje.

Voorzien van een macro voorzetlens wordt de Lensbaby een ware macrolens waarbij het gekozen diafragma f/4 een erg kleine scherptediepte brengt. Dit wordt nog eens versterkt door het ‘kantelen’ van het objectief. Door vervolgens een detail in beeld te brengen dat in het zonlicht baadt, lukt het om de achtergrond volledig weg te laten vallen.

 

Gevangen in het zonlicht met de Lensbaby en macro voorzetlens

Het effect van de Lensbaby geeft een heerlijk verloop van scherpte. Nogmaals, geen extra bewerking in Photoshop, behalve contrast via curves.

Dit isoleren uit de achtergrond bracht me op het idee om een grassprietje te fotograferen. Wederom met f/4, een macro voorzetlens en het zonlicht dat alleen dat ene blaadje gras verlichtte. De foto die ik heb weten te maken is bijna abstract geworden.

Een enkel grasprietje

Het fotograferen met een Lensbaby is niet eenvoudig. Ik heb het gevoel dat ik nog veel moet oefenen om het effect ten volle te gebruiken. Tot op heden ben ik nog terughoudend geweest om de Lensbaby uit de tas te nemen. Maar nu heb ik de smaak toch wel te pakken gekregen. Ik weet zeker dat ik nog veel gebruik van dit leuke objectief ga maken. Vandaag was een mooie start.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Barbara
11 jaren geleden

Vandaag was inderdaad een mooie start Nando.. Toppie!!

Kees van pelt
11 jaren geleden

Interessant Nando, leuk om te lezen