Mijn bevindingen van de Nikon Z 6 II

Review van de Nikon Z 6 II

Ik kreeg van Cameraland.nl de Nikon Z 6 II ter beschikking. Dit is de tweede versie van deze mirrorless camera die een aantal nieuwe en vooral verbeterde opties heeft. Maken deze verbeteringen de camera ook daadwerkelijk beter dan zijn voorganger? Lees alles over mijn bevindingen van de Nikon Z 6 II.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Review van de Nikon Z 6 II
De Nikon Z6 II met een 50mm objectief. Ideaal voor portretten.

In 2018 kreeg ik een tijd lang de beschikking over een van de eerste full frame mirrorless camera’s van Nikon: de Z 7. Deze camera heb ik toen naast de Canon EOS R en de Sony A7R III gebruikt, en ik kwam tot de conclusie dat de Nikon Z 7 van deze drie camera’s de fijnste was om te gebruiken.

Lees alles over mijn ervaring met de
Canon EOS R, de Sony A7R III en de Nikon Z 7
Drie mirrorless camera’s vergeleken: de Canon EOS R, de Nikon Z7 en de Sony A7R III

Toch waren er wat puntjes die minder prettig waren aan de Nikon Z 7, en aangezien het kleinere broertje, de Nikon Z 6 vrijwel dezelfde camera was, gold dat ook voor deze camera.

Op een of andere manier lijkt de fabrikant die minpuntjes erkent te hebben, want nog geen twee jaar later zijn er van beide modellen een tweede versie verschenen. Ik denk dat het zelfs echt een verbeterde versie genoemd mag worden, aangezien Nikon voor het eerst in de geschiedenis ook daadwerkelijk de term mark II, of versie II gebruikt heeft.

Op de open heide hangt nog voldoende mist om de zonnestralen zichtbaar te maken
In het open veld, bij de solitaire bomen in de heidevelden, vond ik de zonneharpen waar ik op gehoopt had toen ik met de Nikon Z 6 II op pad ging.

Mijn bevindingen tijden de review van de Nikon Z 6 II

Op een paar minuscule details na is de Nikon Z 6 II exact hetzelfde als zijn voorganger. Je kunt ze afgezien van het type plaatje niet van elkaar onderscheiden. Met andere woorden, de gebruiksvriendelijkheid van de camera is hetzelfde als wat ik ervaren heb met de Nikon Z 7 in 2018, en waar ik zo enthousiast over was.

Het zijn dus nagenoeg identieke camera’s. Tot je het klepje van de geheugenkaart opent, want er kunnen nu twee geheugenkaartjes in. De meeste verbeteringen zijn echter intern. Een betere autofocus, minder black-out in de zoeker, extra functies in het menu en de camera is sneller geworden.

review van de Nikon Z 6 II
De meeste verbeteringen zijn intern, en maken het gebruik van de camera prettiger dan zijn voorganger. De buitenkant is gelukkig hetzelfde gebleven.

Lees de volledige review van de Nikon Z 6 II
op de website van Cameraland.nl,
compleet met alle verbeteringen op een rij.
https://www.cameraland.nl/blog/review-van-de-nikon-z-6-ii

Een reklame boodschap

Het fotograferen in de praktijk

Uiteraard zijn alle verbeteringen op papier één ding. Het moet uit de praktijk blijken in hoeverre dit ook echt een betere gebruikservaring oplevert. Ik heb de camera daarvoor ingezet bij mijn landschapsfotografie, portretfotografie, en voor een aantal actiefoto’s met onze trouwe viervoeter Bruc.

Over het algemeen ben ik heel tevreden over het gebruiksgemak van de camera. Het vasthouden en de bediening is heel intuïtief, zelfs voor mij als “Canon fotograaf.” Het fotograferen van portretten werkt heel fijn met de uitstekende gezicht/oog autofocus, één van de verbeteringen ten opzichte van de voorganger.

portretten van sanne in prachtig natuurlijk licht
Een klein beetje zon, vlak voor zonsondergang maakt een wereld van verschil in uitstraling vergeleken met een egaal bewolkte lucht. De Nikon presteert goed met oog-AF

Ook bij het fotograferen van landschappen levert de Nikon Z 6 II prima prestaties, het dynamisch bereik is heel goed en het gebruiksgemak maakt het een fijne camera om mee op pad te gaan.

Waar ik minder enthousiast over werd was het fotograferen van actie momenten. Hoewel Nikon de black-out in de zoeker korter heeft gemaakt, is deze toch nog steeds zo lang dat het moeilijk wordt om de actie te volgen.

De review van de Nikon Z 6 II
Het volgen van actie is door de black-out in de zoeker moeilijk, zeker bij onregelmatige bewegingen. De kans dat je er naast fotografeert is aanwezig.

Mijn conclusie over de Nikon Z 6 II

Het mag duidelijk zijn dat ik heel enthousiast ben over de Nikon Z 6 II. Dit is de camera die het de eerste versie eigenlijk al had moeten zijn, en het is mijn inziens een goede zet van de fabrikant om deze camera uit te brengen. De meeste Nikon fotografen zullen heel erg blij zijn met deze mirrorless camera.

Voor wie intensief actie fotografeert is de Nikon Z 6 II minder geschikt. De black-out in de zoeker maakt het lastig om je onderwerp goed te volgen, zeker wanneer de bewegingen onregelmatig zijn. De camera is misschien snel genoeg, en de autofocus kan de actie zonder probleem bijhouden, maar als je in de zoeker niet ziet waar de actie naar toe gaat, is het lastig om je onderwerp in beeld te houden.

Lees alle details over mijn bevindingen van de Nikon Z 6 II
op de website van Cameraland.nl:
https://www.cameraland.nl/blog/review-van-de-nikon-z-6-ii

Review van de Nikon Z 6 II
De Nikon Z 6 II met 24-70mm, 50mm, en 70-200mm die ik voor de review gebruikt heb.

De Nikon fotograaf die graag zijn stap in de mirrorless wereld wil zetten, zal met de Z 6 II een hele goede camera hebben. Ik kan deze van harte aanraden. En mocht je besluiten om tot aanschaf over te gaan, gebruik dan de links naar Cameraland.nl in dit blogbericht. Zo krijg ik een kleine commissie voor de tijd en energie die ik in deze reviews stop.

Lees ook mijn andere blogberichten over de fotosessies die ik met de Nikon Z 6 II heb gemaakt.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties