Mijn camera draag systeem

Camera draag systeem

Met de nieuwe L-brackets van het merk Really Right Stuff kreeg ik de beschikking over het QD systeem. Het geeft me een variatie op de manier hoe ik mijn camera draag. Ik combineer het nu met de riempjes van Op-Tech, een Magpul draagriem en een draagharnas van the Leather Rebel. In dit artikel vertel ik meer over mijn camera draag systeem.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Ik schreef in een vorig bericht over het systeem van Op-Tech dat ik gebruik om mijn camera aan een rugzak vast te maken. Het zorgt ervoor dat ik de camera eenvoudig en snel vast kan maken, zonder dat ik een camerariem om mijn nek hoef te dragen.

Lees alles over de handige manier hoe je de camera aan je rugzak hangt
Hoe ik mijn camera draag

Elk voordeel heeft een nadeel

De riempjes van Op-Tech die ik voor mijn camera’s draag systeem gebruik, kunnen ook als polsriempje fungeren. Het enige wat je moet doen is ze aan elkaar klikken. Ze zijn kort genoeg om niet in de weg te zitten bij het gebruik op statief.

Maar op het moment dat ik voor mijn trouwreportages gebruik maakte van de Spider Pro holster (jawel, weer een ander systeem), bleek ik af en toe het risico te lopen dat de riempjes ergens achter bleven hangen.

Mijn camera draag systeem
Het Spider Pro systeem is een heel prettig systeem om je camera’s te dragen. Het kan wel zwaar op de heupen worden na een hele dag bruiloft fotografie. Je wil ook geen loshangende bandjes, die ergens achter kunnen blijven hangen.
Ik ben uiteindelijk overgestapt naar een harnas van the Leather Rebel.

Omdat ik toch mijn camera via de riempjes van Op-Tech aan de rugzak wilde blijven gebruiken, ben ik gaan kijken naar een alternatief. Dit vond ik nadat ik zag dat Really Right Stuff zijn L-brackets voorzien had van het zogenaamde QD systeem.

Het QD systeem

Het Quick Detach systeem, afgekort QD, wordt schijnbaar al jaren door diverse organisaties en bedrijven gebruikt, zoals NASA, politie en het leger (jawel, alles is hier Amerikaans, natuurlijk). Het is een compact systeem dat ongewild loskomen voorkomt, en bijzonder snel aan- en afgekoppeld kan worden. Je hoeft alleen maar een knop in te drukken.

Het kan gegarandeerd tot 135 kilogram dragen. Bovendien is het systeem zo compact dat het geen extra uitstekende delen nodig heeft. Het zit bij Really Right Stuff dus als een extra opening in het L-bracket. Dit zou dus perfect als mijn camera draag systeem kunnen fungeren.

QD systeem
Het QD systeem is compact en eenvoudig in gebruik. Dit voorbeeld is met de Magpul MS4 dual QD sling van Really Right Stuff.

Het voordeel van dit systeem voor mij is dat ik al jaren gebruik maak van Really Right Stuff L-brackets. Met andere woorden, ik heb al beschikking over de benodigde koppelingen voor mijn camera. Het enige wat ik nodig had was een koppelstukje, iets wat gewoon eenvoudig te bestellen was. Dit koppelstukje heet een QD strap swivel.

Een combinatie van Op-Tech en het QD systeem

De riempjes van Op-Tech had ik normaal gesproken aan mijn camera zitten. Maar dit kan natuurlijk ook eenvoudig aan de QD strap swivel bevestigd worden. Daarmee kon ik de camera met dit QD systeem op dezelfde manier aan mijn rugzak hangen zoals ik dat normaal met alleen de Op-Tech riempjes deed. Alleen had ik nu geen riempjes meer aan de camera. Perfect voor als ik de Spider Pro zou gaan gebruiken bij mijn bruiloften.

Mijn camera draag systeem
Het QD systeem gecombineerd met de Op-Tech riempjes werkt perfect.
Mijn camera draag systeem
Het gebruik met het QD systeem heeft als voordeel dat het eenvoudig los gemaakt kan worden van de camera. Dit kon met de Op-Tech riempjes aan de camera niet.

Wanneer de rugzak thuis blijft

Soms wil je de rugzak niet mee, maar de camera wel. In dat geval heb je geen manier om de camera eenvoudig mee te nemen. Ik zou de Spider Pro holster kunnen nemen, maar dit is niet altijd de gewenste oplossing. Daarvoor moet ik dan ook de speciale Arca-Swiss koppelstukjes gebruiken, of de standaard Spider Pro plaat.

Ik heb daarom voor mijn camera draag systeem gekozen voor de Magpul QD sling. Daarmee heb ik een eenvoudige uitbreiding van het systeem dat het heel flexibel maakt. Ik kan zonder problemen wisselen, zonder extra draagmiddelen aan de camera te moeten monteren.

Een reklame boodschap
Magpul QD sling
Wil je geen rugzak dragen maar wel de camera, dan kan de Magpul QD sling gebruikt worden. Het is een beetje zoals de BlackRapid Strap.

Een draagharnas voor twee camera’s

De Spider Pro holster is met twee camera’s na een lange dag fotograferen erg zwaar op de heupen. Het alternatief daarvoor is bijvoorbeeld het Hold Fast Money Maker harnas.

Ik heb lang getwijfeld om naar dit systeem over te stappen omdat het wederom betekent dat er een oogje in de statiefkoppeling van de camera gedraaid moet worden. Die hebben altijd het risico los te komen, waarvoor te aller tijden nog een veiligheidsriempje gebruikt moet worden.

Het Nederlandse bedrijf the Leather Rebel maakt ook een harnas dat lijkt op de Hold Fast Money Maker. Na overleg was het mogelijk om het bestaande koppelsysteem te vervangen voor een QD koppeling. Hiermee kon ik zonder problemen de camera van rugzak naar sling naar harnas brengen zonder een extra oog, koppelstukje of riempje te gebruiken.

the leather rebel
Het harnas van the Leather Rebel met de custom gemonteerde QD koppelstukjes.

Het voordeel van het QD systeem is natuurlijk dat er geen draagoog in de camera geschroefd hoeft te worden, zodat er geen risico is dat de door rotatie en frictie los kan komen. De extra koppelriem als beveiliging is niet nodig.

Tijdens het eerste gebruik in de praktijk merkte ik nog een extra voordeel ten opzichte van de Spider Pro holster. Ik hoef nu niet op te letten dat de camera perfect in de holster gehangen wordt. De camera’s zitten vast aan het harnas zodat ik in principe de camera zonder te kijken los kan laten om de andere te pakken.

Mijn camera draag systeem
De camera met het QD systeem aan het harnas van the Leather Rebel

Een camera aan een riem of draagsysteem meenemen is een ding.
Wil je weten hoe ik mijn apparatuur mee neem?
Lees dan over Mijn Thinktank trolley ervaringen

De prijs van mijn camera draag systeem

Het system van Op-Tech zoals uitgelegd in mijn vorige artikel is niet zo heel duur. Voor 60 euro heb je een draagriem met de benodigde accessoires. Het QD systeem is iets duurder, zeker als je gebruik maakt van de Magpul QD sling als extra riem.

De QD strap swivel die ik gebruik om de riempjes van Op-Tech aan vast te maken, en die the Leather Rebel heeft gebruikt om het harnas aan te passen zijn echter maar een paar tientjes. Heb je al een BlackRapid Strap, dan zou je die ook aan de QD strap swivel kunnen monteren. Sterker nog, BlackRapid heeft ook een versie speciaal met een QD aansluiting beschikbaar. Controleer echter wel of de QD systemen van verschillende merken op elkaar passen, want ik heb berichten gezien dat dit niet (altijd) het geval is.

Het enige waarvoor je dan nog moet zorgen is een L-bracket met een QD aansluitpunt. Really Right Stuff heeft ze, Kirk Enterprises en ProMediaGear heeft ze, maar ook Leofoto gebruikt het QD systeem. Controleer dit wel voor aankoop.

Mijn camera draag systeem
Van links naar rechts, het harnas van the Leather Rebel, de Magpul QD sling, en de QD strap swivel met Op-Tech riempjes.

Met het QD systeem heb ik mijn inziens een heel flexibel camera draag systeem te pakken, dat met een paar custom aanpassingen nog vele jaren plezier zal brengen.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack Gravekamp
Jack Gravekamp
1 jaar geleden

Bevestig je de riem aan de camera of aan de (tele)lens?

Jack Gravekamp
Jack Gravekamp
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Dank, dit gaat lukken.

Luc
Luc
1 jaar geleden

Alweer interessante artikelen (ook eerst het eerste deel gelezen natuurlijk), waarvoor dank. Op basis hiervan schafte ik me de Black Rapid schouderriem mét QD aan, en een QD-koppelplaatje. Maar die twee passen niet op elkaar! Blijkt dat Black Rapid een eigen apart QD-systeem heeft, dat dus niet compatibel is met RRS. Als men dus die Black Rapid schouderriem overweegt, dan best niet de QD-versie, maar de klassieke (met karabijnhaak) en een aparte QD-connector die wel RRS-compatibel is. …misschien interessant voor lezers van dit artikel… kwestie van miskopen te vermijden (al geef je dat in je artikel ook zelf aan “Controleer… Lees verder »

Luc
Luc
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Nog een kleine aanvulling, mogelijks een rechtzetting… ik had de Black Rapid met QD en een Arca Swiss koppelplaat van Sunwayfoto (andere waren niet voorradig), en die pasten dus niet. Maar de draagriem van Leofoto met QD-koppeling paste wel in een RRS-plaat alsook in een Leofoto-plaat, maar NIET in de Sunwayplaat. Grote kans dus dat de Black Rapid wel degelijk compatibel zal zijn, maar dat die Sunway afwijkend is. Wou het even rechtzetten. …overigens is dat QD-systeem wel top! Bij de Black Rapid met die karabijnhaak, zit je altijd met dat oog, dat, ook als je de riem verwijdert je… Lees verder »

Lodewijk Thiriart
Lodewijk Thiriart
2 jaren geleden

Beste Nando
Ik gebruik het systeem van Peakdesign, prachtig systeem en eenvoudig.
PEAKDESIGN.COM
Groetjes
Lodewijk