Mijn fototas op reis

Ga je op fotoreis? Wat moet je dan meenemen? Ik kan die vraag niet voor jou beantwoorden. Het hangt af van wat je wilt fotograferen, en waar je voorkeuren liggen. Maar ik kan je wel laten zien wat ik mee neem. Dit is mijn fototas voor op reis. Misschien geeft het inspiratie, ideeën of is het een eye opener.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Voor een fotoreis moet je natuurlijk een camera meenemen. Samen met een aantal objectieven en een statief. Dat is vanzelfsprekend. Maar ook voldoende geheugenkaartjes, een batterijlader en een reservebatterij. Dat alles moet in mijn fototas op reis. Ik heb reizigers gezien die alles meenemen wat er maar in de fototas past. Die reiziger is bang mis te grijpen. Ik neem zelf liever niet al te veel mee. Toch zit mijn fototas vaak vol genoeg. Dit is mijn fototas op reis.

Mijn fototas op reis
Met de Shimoda Action X50 aan het strand in Boulogne-sur-Mer

Als fotografie niet op de eerste plaats komt

Er zijn momenten dat fotografie niet op de eerste plaats komt. Dat kan een dagje uit zijn, maar ook een echte vakantie. Ook dan wil ik graag met goede foto’s thuis komen. Immers, deze foto’s zijn heel belangrijk want het zijn de herinneringen aan ons leven en ons samen zijn. Het zou vreemd zijn wanneer ik als fotograaf met slechte foto’s terug zou komen. Mijn fototas op reis is in dit geval nauwelijks een fototas te noemen.

Voor dit soort reizen neem ik het liefst mijn compact camera mee. Dat is een Fujifilm X100t, die niets meer dan een 23mm vast brandpunt heeft. Daarbij neem ik graag mijn kleine Gitzo reisstatief mee zodat we ook samen op de foto kunnen komen. Dat statief komt ook van pas als ik met de Fujifilm X100t langere sluitertijden dankzij het ingebouwde ND filter wil maken. Of een foto van de Melkweg.

Meer dan vakantiekiekjes maken
Een compact camera (aan mijn riem), en een kleine dagrugzak met lunch, water, een jasje en ene reisstatief voor als we samen op de foto willen.

De camera gaat vaak in een kleine schoudertas. Of ik hang de camera aan de heupband van mijn dagrugzak waar de lunch in gaat, een flesje water, een regenjas of vest, en het statief natuurlijk. Dit is te zien in de foto die hierboven geplaatst is. Het draagsysteem is de Spider Black Widow Holster waar ik een Arca-Swiss plaatje aan heb gemaakt zodat het eenvoudig van de camera losgemaakt kan worden.

Met de Fujifilm X100t op pad
Of ik neem een kleine Domke schoudertas mee, waar nog wat extra spullen in kunnen, of de Think Tank Mirrorless Mover 5 tas. Ik kan de camera ook via de Spider Black holster aan mijn dagrugzak hangen. Dan is die altijd onder handbereik.

Mijn fototas op reis: een fotovakantie

In veel gevallen maakt fotografie een belangrijk onderdeel uit van onze vakanties. In dat geval neem ik mijn fototas op reis mee. Wil ik lichtgewicht op pad, dan neem ik een kleine rugzak met mijn grote camera mee, compleet met een set objectieven en een reisstatief. Meestal gaat er ook nog een set magnetische filters in te tas. De set bestaat meestal uit de volgende apparatuur.

De Think Tank Retrospective Backpack 15 fotorugzak

Dit alles gaat in een compacte Think Tank Retrospective 15 rugzak. In deze fototas op reis kan in principe meer apparatuur meegenomen worden, maar ik hou liever ruimte voor mijn lunch en een regenjas of een vestje. Afhankelijk van het doel wil ik de set nog wel eens wisselen. Bijvoorbeeld een RF 15-35mm f2,8L IS USM in plaats van de RF 24-105L. Of mijn DJI Mavic Pro 2 drone in plaats van de RF 100-500L.

Een reklame boodschap
Mijn kleine fototas op reis met camera
De Canon EOS R5 met een RF 100-500L en de RF24-105Lm is voldoende voor de meeste gevallen. Een setje magnetische filters maakt het compleet.
Mijn kleine fototas op reis met een drone erbij
De basisset kan veranderd worden. Stel ik wil met de drone gaan vliegen, dan laat ik de RF100-500L thuis. De DJI Mavic Pro 2 past er perfect in.

Soms is alleen de camera met de RF24-105L voldoende. In dat geval gaat de fototas niet mee, en draag ik mijn camera aan een schouderriem. Wil je meer weten over hoe ik mijn camera draag, dan adviseer ik je mijn artikel Mijn camera draag systeem te lezen.

Ik wil alleen de noodzakelijke dingen meenemen
Ik wil alleen de noodzakelijke spullen meenemen. Een camera met twee objectieven, een reisstatief en een kleine filterset is voldoende. Dan kan ik nog lunch, een fles water en een regenjas in de tas doen. Voor dit soort reizen gaat Bruc vrijwel altijd mee.

Mijn fototas op reis: de fotoreis

Wanneer de reis een echte volwaardige fotoreis is wil ik graag een complete set fotoapparatuur meenemen. In principe is de volgende lijst apparatuur de basis. Hier kan ik eventueel van afwijken, afhankelijk van het doel en bestemming van de reis.

De Shimoda Action X50 fotorugzak

Ik heb een grote 50 liter Shimoda Action X50 rugzak als fototas op reis gekozen, met een Core Unit large DSLR insert waar alle apparatuur moeiteloos in past. Deze rugzak is groot genoeg om ook eten, drinken, een regenjas of vest en verschillende accessoires mee te nemen. Het is alleen oppassen met het gewicht, want het is eenvoudig om er zoveel in te stoppen dat de rugzak te zwaar wordt.

Mijn fototas op reis
Een uitgebreide set apparatuur past perfect in de Shimoda X50 rugzak. Onder de drone zitten twee reserve batterijen. De Fujifilm X100t kan ik eventueel vervangen voor een vierde objectief of een tweede Canon camera.
Mijn fototas op reis
De Shimoda X50 in gebruik op Lofoten. Ik hoef niet bang te zijn dat de buitenkant vies wordt. Er hangen spikes aan, die soms nodig zijn in de winter op Lofoten. Ik kan er ook wandelstokken aan vastmaken.

Net als bij de kleine fototas op reis kan ik ook hier spullen uitwisselen. Weet ik vooraf dat vliegen met een drone niet kan of mag, dan is deze ruimte vrij voor mijn Haida filterset. Ik kan de Fujifilm X100t vervangen voor een vierde objectief of een tweede mirrorless Canon body. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aan de buitenzijde draag ik mijn grote Gitzo statief, en ik kan er allerlei andere nodige items aan bevestigen die onder handbereik moeten zijn.

Alles en meer voor in de Shimoda rugzak
Alle spullen die in de Shimoda X50 mee gaan. De wandelstokken gaan bijna nooit mee, maar ik kan ze eenvoudig aan de tas bevestigen.

Kies een goede fototas uit voor je reis

Het is belangrijk om een goede fototas uit te kiezen. Niet alleen als fototas op reis, maar ook voor het dagelijks gebruik. Geef liever wat meer uit aan een tas die ook echt bevalt, dan dat je daarop beknibbeld. Bedenk dat het je kostbare apparatuur moet dragen en beschermen.

Denk ook aan de omstandigheden waaronder je fotografeert. De Shimoda Action X50 die ik heb gekozen kan ik zonder problemen op een nat strand leggen. Zo lang het maar niet op de vloedlijn is, natuurlijk. De Think Tank Retrospective Backpack 15 is daar absoluut niet geschikt voor.

Stem je fototas af op je gebruik
Stem je fototas af op je gebruik.De Shimoda Action X50 mag best nat en vies worden.

Denk daarom goed na over wat je mee wilt nemen, en onder welke omstandigheden je gaat fotograferen. Kies je fototas voor op reis daarop uit. Wie weet zijn twee fototassen nodig, net zoals ik meerdere fototassen gebruik. Een fototas die voor elke omstandigheid geschikt is bestaat immers niet.

Hoe neem jij je fotospullen mee? En wat neem je dan zoal mee? Heb jij één tas, of meerdere? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties