Mijn onmisbare fotografie accessoires

Om te fotograferen heb je een camera en een of meerdere objectieven nodig, en misschien een statief. Je vervoert het in een fototas, waar nog heel wat meer kleine handige spulletjes in kunnen, zoals een reserve batterij, geheugenkaartjes, en een poetsdoekje. Maar er zijn veel meer handige dingen die nuttig kunnen zijn. Ik heb mijn onmisbare fotografie accessoires voor jullie op een rij gezet. Het zijn niet de duurste dingen, maar maar ze zijn hun gewicht in goud waard.

Er zijn veel handige kleine hulpmiddelen die het leven van een (avontuurlijke) fotograaf makkelijk kunnen maken. Een aantal daarvan heb ik standaard in mijn fototas zitten, waar ik door de jaren heen heel veel plezier van heb mogen beleven. Voor mij zijn ze onmisbaar geworden, en ik merk dat als ik ze door omstandigheden niet bij me heb, ze echt gemist worden.

1. Kabel binders

De kabels die we bij onze apparatuur krijgen, blijken vaak een ellende te zijn. We rollen ze verkeerd op zodat ze getwist raken, en ze ontrollen te pas en onpas. Tie-wraps werken niet, de ijzerdraadjes die gebruikt worden als ze nog in de verpakking zitten zijn een ellende.

Kabelbinder zijn het antwoord. Je kunt ze zelf maken, met een elastiek en een geveerd klemmetje, of je koopt een zakje ervan. Het houdt alles netjes bij elkaar en uit de knoop.

mijn onmisbare fotografie accessoires - een kabelbinder
Thinktank Red Whips

2. Een kabel organizer

Al die kabels met een kabelbinder bij elkaar houden is een ding. Maar ze echt gebundeld houden is een ramp zonder een speciaal tasje daarvoor. Een USB kabel, een HDMI kabel, een netstroomkabel, een lader… Wil je het echt netjes houden, kies dan voor een kabel organizer zoals die van Thinktank. Er zullen er ongetwijfeld meer zijn, maar een goede kabel organizer laat je nooit meer een kabel kwijt raken, of in de knoop.

een handig tasje voor kabels en laders - Mijn onmisbare fotografie accessoires

Thinktank Cable Management 20 V2.0

3. Gaffer tape

Een rol gaffer tape kan voor alles gebruikt worden. Het is makkelijk te scheuren, plakt ontzettend goed, makkelijk los te halen en is heel erg sterk. Het kan een koffer op reis dicht houden als de sloten defect zijn, het kan een schoenzool vasthouden wanneer die los is gekomen. Het kan een scheur in een broek (tijdelijk) dichthouden.

Maar er is meer. Het kan gebruikt worden om kabels niet los te laten hangen, of om lichtlekkage bij een studiolamp te dichten. Het kan een achtergrond netjes houden. Een rol gaffer tape komt altijd van pas.

gaffer tape is overal voor te gebruiken - Mijn onmisbare fotografie accessoires
Gaffer Tape

4. Een theedoek

Een vreemd hulpmiddel voor in je tas, maar oh zo handig. Degenen die met mij op fotoreis of workshop zijn geweest weten het. Ik gebruik het om mijn lenzen droog te maken na of tijdens een onverwachte regenbui. Je kunt het over je camera draperen wanneer die nat zou kunnen worden. Leg de theedoek op de grond als je de camera er even op moet leggen – hoewel je dan niet langer je lens met die doek mag poetsen.

Een reklame boodschap

Een theedoek is het fijnste hulpmiddel dat je kunt indenken. Het is het fotografie equivalent voor de handdoek van de Intergalactische lifter. Zorg echter wel dat ze eerst goed gewassen zijn, om te voorkomen dat ze vezels achterlaten.

Een theedoek voor als het weer even niet mee zit - Mijn onmisbare fotografie accessoires
Theedoek

5. TSA slotje

Een simpel TSA slotje kan voorkomen dat je fototas onbedoeld opengemaakt wordt. Veel tassen hebben tegenwoordig lusjes in hun ritsen die voor een TSA slotje gemaakt zijn. Het is een klein hulpmiddel dat een hoop veiligheid en geruststelling kan brengen. Zeker wanneer je veel op reis bent.

Doe je tas op slot.
TSA kabelslot

6. Een geheugenkaart houdertje

Misschien gebruik je de kleine plastic doosjes die bij je geheugenkaartje kwamen, maar het blijven vaak kleine dingen die makkelijk kwijt raken. Ik gebruik een Pixel Pocket geheugenkaart tasje van Thinktank, zodat ze allemaal netjes bij elkaar blijven. Zo raak je nooit meer een geheugenkaartje kwijt.

Wees zuinig op je geheugenkaartjes
Thinktank SD Pixel Pocket Rocket

7. Een zaklamp

Het is altijd makkelijk om een goede zaklamp in je tas te hebben. Geen hoofdlamp, want daar wil ik niet mee rondlopen, maar een degelijke lamp die gebruikt kan worden wanneer het nodig is. Om in het donker even iets te vinden, of wanneer je tijdens het wandelen door een donkere tunnel heen moet. Een zaklamp zit altijd in mijn fototas.

een zaklamp hoort bij mijn onmisbare fotografie accessoires
MagLite mini Pro LED zaklamp

8. Karabijnhaak

Eigenlijk zijn ze bedoelt voor de mensen die klimmen, maar ze zijn heel erg handig om iets aan te hangen. Neem daarvoor geen kleine, lichte “doe het zelf” karabijn haakje, want die zijn niet geschikt om veel gewicht te hebben, en zullen snel breken. Een goede fijn en zal altijd van pas kunnen komen.

Let altijd even op het gewicht wat ze kunnen hebben.

Handig voor heel veel dingen, een karabijnhaak - Mijn onmisbare fotografie accessoires
Karabijnhaak (set van twee)

9. Het boek “On Camera Flash”

Niet echt voor in de fototas, maar zeker een plekje op de tafel. Een prachtig boek, geschreven door Neil van Niekerk, dat mij veel geholpen heeft bij het leren flitsen met een reportageflitser. Het is helaas alleen in het Engels te verkrijgen, maar zeer de moeite waard.

Veel informatie over on camera flash, met een flitser op de camera
On-Camera Flash: Techniques for Digital Wedding and Portrait Photography

Heb jij nog onmisbare fotografie accessoires?

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Er is nog veel meer te verzinnen, wat onmisbaar kan zijn voor een fotograaf. Denk aan een naaisetje voor een trouwfotograaf, om te hulp te komen bij een bruid of bruidegom in nood. Of handige klemmetjes voor een portretfotograaf of studio fotograaf.

Heb jij nog dingen die onmisbaar zijn, deel ze onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties