Overstap naar het Kase filtersysteem

Stap voor stap een Kase filter systeem plaatsen, met een adapter ring, Polarisatiefilter, filterhouder en een grijs gradient filter

Vanaf 2009 gebruik ik de filters van het merk Lee. Daar heb ik vele jaren met plezier gebruik van gemaakt. Tot ik in 2019 besloot om na tien jaar een overstap naar het Kase filtersysteem te maken. Daar heb ik lang over nagedacht, en vele andere systemen overwogen. Kase leek me het beste en in dit bericht leg ik uit waarom ik voor dit merk gekozen heb.

Geschatte leestijd: 20 minuten

Je bent bij een bericht beland uit 2019. Hoewel het Kase systeem en de Wolverine filters geel goed van kwaliteit zijn, heb ik de overstap gemaakt naar het filtersysteem van Haida met de Red Diamond filters. Dit is het systeem dat ik tegenwoordig gebruik en kan aanraden.

Een stukje geschiedenis

Ik geloof dat het, nu ik dit schrijf, bijna tien jaar geleden is dat ik de beslissing nam om een filtersysteem te gaan gebruiken. Dit was niet nieuw voor mij; in de jaren negentig had ik al een soortgelijk systeem. Cokin was destijds het beste wat je kon krijgen, met een enorm assortiment aan filters.

Ik wilde direct voor een goed systeem kiezen, zodat ik bij het merk Lee belandde. Uiteindelijk had ik een set grijsverloop filters en grijsfilters, waaronder de beroemde Big Stopper. Aan deze set heb ik in 2015 de prachtige Lee Landscape Polarizer toegevoegd. Dit is een gigantisch polarisatie filter dat voor op de Lee houder gemonteerd moest worden.

De Lee Filter Pouch vol met Lee filters en de Lee Landscape Polarizer, met de diameter van 105mm. De Lee Foundation filterhouder past niet in dit tasje en moest los meegenomen worden.
De Lee Filter Pouch vol met Lee filters en de Lee Landscape Polarizer, met de diameter van 105mm. De Lee Foundation filterhouder past niet in dit tasje en moest los meegenomen worden.
De Lee Fountation filterhouder, voorzien van de Landscape polarizer die op een aparte ring voorop de houder geschroefd zit.
De Lee Fountation filterhouder, voorzien van de Landscape polarizer die op een aparte ring voorop de houder geschroefd zit.

Tijd voor een nieuw systeem

Ik heb met erg veel veel plezier met deze set filters gewerkt. De kleurafwijking van de Lee Big Stopper is nooit echt een probleem geweest. Het beruchte losraken van de filterhouder is ook nooit gebeurd, op één enkele keer na. Er verschenen wel de nodige gebruikerssporen op het resin materiaal van de gradient filters.

Daardoor dacht ik uiteindelijk, na bijna tien jaar, dat het nodig was om het drie stops soft gradient filter te vervangen. Dit werd het Kase Wolverine medium 0,9 GND filter, waarmee de weg geopend werd naar een geheel nieuw filter systeem. Dit was de start van de overstap naar het Kase filtersysteem

Het plan

In 2018 heb ik de filterhouder van Lee vervangen door een houder van LucrOit. Deze bood de mogelijkheid om de Lee Landscape Polarizer te plaatsen door middel van een adapter ring en een handig klemsysteem. Hierdoor was het niet langer nodig om het polarisatie filter op en af te schroeven.

Het is een mooi, handig en snel systeem, en de houder heeft bovendien de mogelijkheid tot het plaatsen van kleppen die als zonnekap kunnen dienen. Het plan was om mijn filters een voor een te vervangen en deze houder te blijven gebruiken. Er is echter één nadeel aan deze houder: als het Lee polarisatiefilter geplaatst is krijg je vignettering bij een brandpunt van 16mm.

LucrOit filterhouder met en zonder zonnekleppen, voorzien van een Kase grijs gradient filter
LucrOit filterhouder met en zonder zonnekleppen, voorzien van een Kase grijs gradient filter

Hoewel ik tevreden ben over de LucrOit filterhouder, is het een omvangrijke houder. Bovendien zijn de aluminium adapter ringen groot en zwaar. Met andere woorden; ik kon niet alles in een enkele filtertas stoppen; wel de filters, maar niet de houder of adapter ringen. Dit heeft me aan het denken gezet. Nadat ik een tweede Kase Wolverine filter kocht, heb ik de keuze gemaakt om helemaal voor de overstap naar het Kase filtersysteem te gaan.

Je bent bij een bericht beland uit 2019. Hoewel het Kase systeem en de Wolverine filters geel goed van kwaliteit zijn, heb ik de overstap gemaakt naar het filtersysteem van Haida met de Red Diamond filters. Dit is het systeem dat ik tegenwoordig gebruik en kan aanraden.
Kijk naar Review van het Haida M10 filtersysteem

Het Kase filter systeem

Kase biedt een K100 slimline houder, twee adapter ringen, twee verloopringen èn een polarisatiefilter in één enkel pakket aan. Het systeem is vergelijkbaar met veel andere moderne systemen, en tegelijkertijd toch anders dan wat ik gezien heb. Dit was uiteindelijk de reden geworden voor de overstap naar het Kase filtersysteem.

Dit systeem werkt met adapter ringen en een set verloop ringen, die allemaal naar de 86mm maat van het polarisatiefilter verlopen. Dit polarisatie filter is magnetisch, en klikt in de adapter ring. Het rotatie mechanisme voor het polarisatie filter is echter niet in het filter zelf ingebouwd, maar in de adapter ring.

Dit heeft een paar heel grote voordelen. Ten eerste, door het ontbrekende van roterende delen kan de constructie van het polarisatiefilter heel eenvoudig, en vooral klein (dun) gehouden worden. Ten tweede zorgt de magnetisch bevestiging voor een heel snelle, veilige, en eenvoudige manier om het filter op een andere lens te plaatsen.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Stap voor stap een Kase filter systeem plaatsen, met een adapter ring, Polarisatiefilter, filterhouder en een grijs gradient filter. Wil je alleen het polarisatiefilter gebruiken, dan kan het plaatsen van de filterhouder achterwege blijven. Dit is een groot voordeel ten opzicht van het systeem van Lee.

De K100 slimline houder

De K100-slimline filterhouder zelf plaats je over de adapter ring, en deze wordt geborgd door een simpele schroef. Om de houder te roteren hoef je alleen maar de schroef een achtste slag los te draaien, waarna je de stand kunt aanpassen, om vervolgens de schroef weer losjes vast te draaien. Er is geen gevaar dat de houder los komt en het roteren van de houder gaat heel soepel.

Overstap naar het Kase filtersysteem
De K100 slimline filterhouder klemt stevig op de adapter ring, zonder gevaar om los te komen. De rode schroef kan niet eruit gedraaid worden. Dit is geborgd.

De roterende adapter ringen hebben een gekartelde rand, dat als een groot tandwiel fungeert. Een rotatiewiel is in de houder ingebouwd, en maakt het mogelijk om het polarisatiefilter te roteren wanneer er een, twee, of drie filters in de houder geplaatst zijn. Wil je het polarisatiefilter verwijderen, dan hoef je de houder alleen maar te verwijderen (indien er filters op zitten), het magnetische polarisatie filter eruit te trekken. Vervolgens plaats je de houder weer. Heb je geen filters nodig, en alleen het polarisatiefilter, dan hoef je de filterhouder niet te plaatsen.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het bedienen van het polarisatiefilter met filters geplaatst, blijft mogelijk via het rotatie wiel

De eenvoud en het snelle werken van dit systeem is wat me erg aansprak, en tijdens mijn fotoreis naar Lofoten heb ik gezien dat het in de praktijk bijzonder goed en makkelijk werkt.

Gebruik filters van 2mm of 1,1mm

De K100-slimline filterhouder is bruikbaar voor de normale 100mm filters met een dikte van 2mm. Standaard zijn er twee filters te plaatsen, maar dit is uit te breiden naar drie. Er bestaat ook de mogelijkheid om de filterhouder om te bouwen voor de dunnere Kase filters, die slechts 1,1mm dik zijn. Dit heeft wel als consequentie dat je niet langer filters van andere merken kunt gebruiken. Al de benodigde materialen worden bij de filterhouder mee geleverd.

Overstap naar het Kase filtersysteem
De spullen die het mogelijk maakt om het aantal filterslots aan te passen, of de maat te veranderen van 2mm naar 1,1mm. Het Schroevendraaiertje is helaas niet van een uitmuntende kwaliteit.

De filterhouder van Kase heeft een paar dingen die het vermelden waard zijn. Wie een Big Stopper – of vergelijkbaar – gebruikt, weet van de foam rand die op deze filters zit. Dit voorkomt lichtlekkage. Bij Kase zit de foam op de binnenkant van de filterhouder zelf. Dit was wel een klein nadeel van de overstap naar het Kase filtersysteem.

Nadeel van de foam op de houder

Hoewel het idee heel goed is, maakt de foamlaag het plaatsen van een filter in het eerste filterslot wel wat moeilijker; het vergt de nodige kracht om het filter te plaatsen, maar zeker ook om het te verwijderen. Een goede ondersteuning van je lens is daarin aan te raden. Ik verwacht dat het foam na verloop van tijd wat “ingedrukt” zal worden. Een op maat gemaakt lapje foam is als reserve bijgesloten.

Indien je de 6, 10 of 15 stop grijsfilters van een ander merk in de houder wil gebruiken, dan zal het nodig zijn om eerst de foam van die filters af te halen alvorens deze in de houder passen. Misschien dan de filters achterstevoren plaatsen zou kunnen, zodat het foam kan blijven zitten. Dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Foam zit op de binnenzijde van de K100-slimline houder, om lichtlekkage bij zware grijsfilters te voorkomen. In dit geval is er een 3 stops grijsverloop filter in de houder geplaatst. De gekartelde rotatie ring van de adapter ring, waar het polarisatie filter met een magneet in vast zit, is goed te zien.

Compact filter systeem

Deze iets te strakke plaatsing in het eerste filterslot is dan ook het enige nadeel dat ik kan verzinnen. Voor de rest is het systeem fantastisch in gebruik, en bovendien klein genoeg om alles in mijn filtertas te doen: filters, houder, adapter ringen, en er is nog plaats voor mijn Lonely Speck Pure Night filter. Kase heeft ook een filtertas beschikbaar, maar daar heb ik niet voor gekozen. Al met al, de overstap naar het Kase filtersysteem is goed uitgevallen.

Overstap naar het Kase filtersysteem
De Filter Hive van MindShift; was de ruimte voor ronde filters eerst nog overbodig, met de adapter ringen en het 86mm polarisatie filter is het perfect. Achter de flap zit het Lonely Speck Pure Night filter, en voorin past de K100-slimline filterhouder.

De Kase Wolverine filters

De Wolverine filters van Kase zijn van glas. Dit is een groot verschil met de resin filters die ik van Lee gebruikt hebt; ze zijn zwaarder, maar ook beter bestand tegen krassen. De fabrikant Kase weet te melden dat deze Wolverine serie filters van een bijzonder soort zijn, die een flinke val op stenen zou kunnen overleven. Het is iets wat ik niet graag wil uitproberen, maar het geeft wel een iets zekerder gevoel bij het werken op de rotsige stranden van bijvoorbeeld Lofoten of de Faroër eilanden.

Een reklame boodschap

Ik heb voor een 6 en 10 stops grijsfilter gekozen, samen met een aantal verschillende gradient filters (2 en 3 stops, soft, medium, hard, en een reverse). En natuurlijk het polarisatiefilter, dat standaard bij de houder geleverd wordt.

Het eerste echte gebruik in de praktijk, tijdens mijn fotoreis Winter op Lofoten.
Het eerste echte gebruik in de praktijk, op het strand van Skagsanden, tijdens mijn fotoreis Winter op Lofoten beviel heel erg goed. .

Gebruiksgemak van het Kase systeem

Het eerste wat opviel bij de overstap naar het Kase filtersysteem, is het gemak in gebruik. Ik heb bovendien niet langer een apart vak in de tas nodig om de adapter ringen en filterhouder mee te nemen. Voor het gebruik van het polarisatiefilter kan ik nu ook volstaan met alleen de adapter ring op het objectief, waar het filter in geklikt wordt. Het werkt snel en makkelijk.

De filters worden geleverd in een groot stevig etui met een viltlaag aan de binnenkant. De flap is magnetisch en sluit stevig. Helaas staat er op de buitenkant van de etui niet om wat voor filter het gaat, zodat je de etui moet openen om het te weten te komen. Mocht je gebruik willen maken van deze etuis in je fototas, dan is het verstandig om met een stift een notitie op de etui te maken.  Het is jammer dat Kase dit niet doet via een mooie laser engraving, of iets dergelijks. Stop je de filters in een speciale filtertas, dan is dit natuurlijk niet van belang.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het filter etui van Kase, een stevig etui dat goede bescherming biedt, maar waar het type filter niet op vermeld staat.

Het 10 stops grijsfilter

De zware grijsfilters, zoals het 6 en 10 stops ND filter, zijn verkrijgbaar in zowel 100x100mm, als in 100x150mm. Ik heb gekozen voor de laatste, wat het hanteren van, en plaatsen van het filter makkelijker maakt. Het is niet langer nodig om het filter precies zo in de houder te positioneren dat er geen licht tussendoor kan dringen. Dat het foam niet op het filter, maar op de filterhouder zit helpt daarbij, natuurlijk.

De filters zijn prachtig afgewerkt, met afgeronde hoeken. Ik zie dit als een mooi detail, wetende dat de rechte hoeken kwetsbaarder zijn mocht je met het filter ergens tegenaan stoten. Het is ook vriendelijker voor de vingers en huid. Onderaan het filter staat om welk type het gaat, in duidelijk leesbare letters. Misschien dat het plaatsen van de tekst aan de bovenkant makkelijker was geweest, wanneer je een filtertas hebt waar de filters verticaal in gaan. Een klein detail.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het 10 stop ND filter kan ook in de afmeting 100x150mm gekozen worden, wat het plaatsen van het filter makkelijker maakt. Let op de rond afgewerkte hoeken.

Geen kleurafwijking van de ND1000

Het grootste probleem met de Lee Big Stopper was de enorme kleurafwijking. Dit is te corrigeren, maar met het nodig werk. Ik had op mijn camera altijd een speciale witbalans instelling onder een custom knop zitten, en zorgde in Lightroom of Photoshop voor de fine tuning. Soms gebruikte ik zelfs een grijskaart, hoewel dit niet altijd de meest ideale situatie opleverde.

Natuurlijk had ik al het nodige literatuur onderzoek gedaan voordat de overstap naar het Kase filtersysteem maakte. Een van de eisen die ik stelde was het kleur neutraal zijn van het 10 stop filter. Het Kase Wolverine ND1000 (3,0) filter kwam bij veel testen als (een van) de beste uit de bus.

Mijn fotoreis Winter op Lofoten, met de besneeuwde landschappen, was de ideale locatie om dit met eigen ogen te zien. En inderdaad, ik kan geen enkele kleur zweem ontdekken. Beide foto’s in dit onderstaande voorbeeld zijn onbewerkt; links zonder filter (1/10 sec sluitertijd), en rechts met filter (2 minuten sluitertijd).

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het 10 stop grijsfilter heeft vrijwel (of helemaal) geen kleur zweem. Beide foto’s zijn onbewerkt, gefotografeerd met witbalans op 5000K. Dit is een heel verschil met de oude Lee Big Stopper die ik al die jaren gebruikt heb.

De grijs verloop filters

Het eerste filter van Kase dat ik in handen kreeg was een 3 stops medium GND filter. Dit filter heb ik naar tevredenheid gebruikt tijdens onze reis naar de Faroër eilanden, de masterclass in Frankrijk, en natuurlijk samen met de andere gradient filters tijdens de fotoreis naar Lofoten.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Mijn selectie ND gradient filters: Van links naar rechts: soft 0,6GND, medium 0,9GND, hard 0,6GND, reverse 0,9GND

Net als de grijsfilters zijn deze filters, met de afmeting van 100x150mm, van gehard glas dat een val op stenen zou kunnen overleven. Ze hebben dezelfde afgeronde hoeken als de grijsfilters, samen met de vermelding van het type op de onderkant van het filter. Ze zijn in soft en hard gradient verkrijgbaar, en sommige in medium gradient. Bovendien zijn er enkele varianten beschikbaar, zoals het omgekeerd (reverse) gradient.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het grijs gradient filter is prachtig afgewerkt, met ronde hoeken en een duidelijke (maar soms onvolledige) vermelding om wat voor filter het gaat. Dat het om een medium gradient gaat moet je zelf bepalen. Het hard gradient filter heeft wel de vermelding.

Kleur neutrale filters

Ook bij deze filters is het belangrijk dat ze echt kleurneutraal zijn. De Lee filters, van resin, geven een warmere tint, zeker wanneer er enkele tegelijkertijd gebruikt worden. De Kase vertonen echter geen merkbare kleurverschuiving, wat een belangrijke overwegen was bij de overstap naar het Kase filtersysteem. In het onderstaande vergelijk is dit te zien, waarbij de foto’s wel bewerkt zijn, maar exact dezelfde bewerking hebben gekregen. Het filter dat hier gebruikt is, is het 3 stops medium gradient filter.

Het Kase Wolverine grijsverloopfilter (medium 0,9GND) laat nauwelijks enige kleurafwijking zien.
Het Kase Wolverine grijsverloopfilter (medium 0,9GND) laat nauwelijks enige kleurafwijking zien. Beiden zijn gefotografeerd met de witbalans op 5000K

Polarisatie filter

Hoewel ik de Lee Landscape Polarizer een fantastisch filter vind, is het formaat in de loop van de jaren gebruik toch enigszins tegen gaan staan. Het 105mm grote filter wordt voor op de filterhouder geplaatst, wat het gebruik van de filterhouder verplicht. Bovendien is het oppassen, als je met zo’n groot stuk glas voor je objectief rond loopt.

De polarisatiefilter van Kase, dat – zoals ik al verteld heb – magnetisch op zijn plaatst klikt, is 86mm in diameter. Hierdoor is het filter beduidend kleiner, en dus hanteerbaarder. Het is vooral minder kwetsbaar. Het filter wordt op een adapter ring geplaatst, waardoor het niet nodig is om de hele filterhouder te gebruiken. Dit maakt het heel wat vriendelijker in gebruik.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het polarisatie filter wordt magnetisch verankerd in de adapter ring. Daarin zit het rotatie mechanisme, en niet in het filter zelf.

Wie eraan twijfelt of het magnetische filter stevig genoeg in de houder vast zit, hoeft daar geen zorgen over te maken. Het filter wordt perfect op zijn plek gehouden, terwijl het eenvoudig genoeg weer te verwijderen is. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat het filter uit de houder valt.

Het rotatie mechanisme voor het polarisatiefilter

Het mooie van het systeem dat Kase ontwikkeld heeft, is het verplaatsen van het rotatie mechanisme van het polarisatie filter naar de adapter ring. Dit maakt het filter compacter, dunner en eenvoudiger. Samen met het magnetisch verankeren, is het plaatsen van het filter een fluitje van een cent.

In tegenstelling tot Lee, waarbij het filter roteren altijd mogelijk is omdat de systeemfilters erachter geplaatst worden, zit het polarisatiefilter altijd achter de systeemfilters. Om toch de mogelijkheid tot rotatie te behouden – wat belangrijk is bij het gebruik van een polarisatie filter – is er een rotatie wiel in de K100-slimline houder, zodat de mogelijkheid tot roteren gewaarborgd blijft, ongeacht hoeveel filters er geplaatst zijn. Dit roteren – je roteert de adapter ring, waarin het polarisatiefilter magnetisch in geklikt is – gaan erg makkelijk en soepel.

Een eind oordeel

Ik ben altijd heel erg blij geweest met mijn Lee filters. Ze hebben erg veel plezier gebracht in het fotograferen van landschappen, en geholpen om de resultaten te bereiken die ik graag wilde hebben. Ze hadden hun tekortkomingen, maar als je die kent, leveren die geen probleem meer op. Een aantal jaren geleden heb ik gelegenheid gekregen om het filter systeem van Haida te testen en gebruiken, en hoewel ik die filters nog steeds heb, liet dit niet goed doordachte systeem zien dat de filters en filterhouder van Lee nog niet zo slecht was.

Met het enorme aanbod aan verschillende merken systeemfilters, is mijn keuze in 2019 op Kase gevallen. De belangrijkste doorslag was toch wel de robuustheid van de glazen filters (voor zover je die valtesten kunt geloven), en het magnetisch plaatsen van een polarisatie filter: daar ben ik zeer over te spreken. De K100-slimline filterhouder is bovendien klein, compact, en licht, met een goed doordacht ontwerp. Maar ook de Kase Wolverine filters bevallen me heel erg goed. Ze zijn prachtig van afwerking, en leveren een mooi kleur neutraal resultaat op.

Overstap naar het Kase filtersysteem
Het filter systeem van Kase.

Nadelen van dit Kase filtersysteem

Zijn er nadelen aan de Kase filters? Ik moet zeggen: weinig. Als enige (echte) nadeel kan ik de moeilijke plaatsing van filters in het eerste filterslot noemen. Ik vind het filter daar net iets te strak in zitten. Maar ik verwacht dat dit door de tijd heen makkelijker zal worden. Ander kleine onbenullige “minpunten” zouden het ontbreken van de vermelding van het type filter op de insteekhoes kunnen zijn, en dat de tekst onder op het filter staat in plaats van boven. Erg belangrijk vind ik deze twee dingen niet.

Je bent bij een bericht beland uit 2019. Hoewel het Kase systeem en de Wolverine filters geel goed van kwaliteit zijn, heb ik de overstap gemaakt naar het filtersysteem van Haida met de Red Diamond filters. Dit is het systeem dat ik tegenwoordig gebruik en kan aanraden.
Kijk naar Review van het Haida M10 filtersysteem


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dick Eduard
Dick Eduard
2 jaren geleden

Hoi Nando, Ik had voor mijn reis naar noorwegen binnenkort , het Hoya HRT polaroidfilter aangeschaft maar voorzichtigheid is geboden bij het vastdraaien, daarom vind il het KASE magnetische systeem een uitkomst. Kase aangeschreven voor een set magnetische ringen en kreeg als antwoord dat dat een misvatting is , je kan een magnetische adapterring kopen om daar weer hun magnetische filter op te zetten. Toch maar verder uitgezocht en ik kon in china een ringende van Kase aanschaffen ( de amag adapterring op de lens en de andere mag. ring op de filter en ik moet zeggen het ging perfect.… Lees verder »

Patrick de Winter
Patrick de Winter
3 jaren geleden

Hoi Nando,

Ik wil er zeker van zijn dat ik de Kase op meer dan 1 lens kan gebruiken.
Als ik het goed lees zie ik dat slechts 1 kit een verloop naar 62mm heeft. Op mijn PEN-F heb ik naast de 12-40pro ook 75-300 > 9-18 > 60mm macro > 12mm met aflopend 58/52/46 mm diameter.
Betekent dit dat ik zelf verloopringen moet aanschaffen?
Zoja, welke? En/of zie ik iets over het hoofd wat makkelijker is?

Dank je wel!

Patrick de Winter
Patrick de Winter
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Duidelijk, dank je wel!
Voor mijn systeem camera adviseert Kase zelf de K75.kit.
Heb jij een idee waarom dat advies geldt?
Dan gaat het gebruiksgemak van de magneet verloren, dat lijkt mij nu juist zo fijn.
NB ik heb hen ook de vraag gesteld maar nog geen reactie. Dat komt vast ook nog wel.
Fijn weekend

Frans
Frans
3 jaren geleden

Hallo Nando,

Hartelijk dank voor jouw uitgebreide verslag. Ik heb een vraag over de verloopringen. Schroef je deze in de magnetische adapterringen?

vivianne
vivianne
3 jaren geleden

Hallo, Hopelijk zie je dit? Ik loop tegen een mogelijkheid aan om Lee filtersysteem 100 met meerdere filters te kopen.. kun je me wat tips geven en voor en nadelen van dit systeem. Ik welrk met 10-20mm, 17-70mm, 105mm en 120-400mm op Crop camera (Canon 7D).

trackback
4 jaren geleden

[…] Kase filters (CPL, GND, ND) […]

trackback
4 jaren geleden

[…] Kase systeemfilters (CPL, reverse GND, GND en ND) […]

Jeroen Smit
Jeroen Smit
4 jaren geleden

Dag Nando! Uitgebreid en gedegen verslag! Mede op basis van jouw review overgestapt van Lee. De Kase-filters zijn geweldig: degelijk en geen kleurzwemen. De houder kan mij minder bekoren in vergelijking tot de Lee houder: deze oogt en voelt degelijker, waarbij in het gebruik je dit niet echt waarneemt want de Kase voelt zwaarder aan. Ik heb in het bereik 24-30 mm op de Canon 24-105mm L usm (met protectiefilter op het objectief) duidelijke vignettering met de Kase filterhouder. De Kase filterhouder vind ik in het dagelijks gebruik soms wat lastig: je moet de schroef volledig opendraaien, anders past deze… Lees verder »

Joep Krijnen
Joep Krijnen
4 jaren geleden

Hallo Nando, De magnetic filters zijn in 1 maat namelijk 86mm en nu enkel als 6 en 10 stops verkrijgbaar. Ook zijn ze uit hetzelfde Schott glas gemaakt en zijn ze niet in wolverine uitvoering. Hierbij even een link naar Kase zodat je ze kunt zien: https://www.kasecn.com/en/show.aspx?ID=1406 Zelf wist ik ook niet van het bestaan maar ik was in contact gekomen met de persoon die Kase Ierland runt. En deze heeft mij er op gewezen toen ik aanvankelijk ook 100x150mm ND filters wilde bestellen. Ze werken dus net zo makkelijk als het polarisatiefilter. Kleine nadelen zijn, zeker met de 10… Lees verder »

Joep Krijnen
Joep Krijnen
4 jaren geleden

Hallo Nando, Ik ben even nieuwsgierig of het stroef in en uithalen van een filter uit het eerste slot al wat soepeler gaat bij jou? Eerlijk gezegd heb ik er nog niet veel gebruik van gemaakt (door andere soorten fotografie, vooral vogels, vlinders en libellen) maar het stroef lopen van het 1e slot zie ik als enig nadeel van dit verder mooie systeem. Ik vraag dit omdat ik eigenlijk verwacht dat jij het systeem meer gebruikt dan ik. Ik overweeg nu zelf om het foam te verwijderen daar ik magnetic ND filters van Kase heb. Dus geen licht lekkage. Of… Lees verder »

Marc Broekman
Marc Broekman
4 jaren geleden

Hoi

Kan ik ook met gewoon tse-17 mm met lee-houder gewoon werken maar dan met kase filters doen ?