Mijn volgende camera: deel 3 – De Canon EOS 5D mark IV

Mijn fotografie vereist een camera die veelzijdig is. Ik kan niet voor elke soort fotografie een andere camera hebben. Dat zou te gek voor woorden zijn, of een financiële doodslag en bovenal – heel simpel – onnodig. Wat ik voor mijn fotografie zoek is een camera met voldoende resolutie, die snel is met scherpstellen, zowel van bewegende objecten als in een redelijk donkere omgeving. Een camera die maximaal gebruik kan maken van de beeldhoek die een objectief mij biedt, die fotograferen met hoge ISO waarden mogelijk maakt, en die een dynamisch bereik heeft wat groot genoeg is om het gebruik van de bewerkelijke HDR technieken bijna onnodig maakt.

De Overasseltse en Haterse Vennen, vastgelegd met de een 50mp middenformaat sensor van Hasselblad. Een zee van details is het resultaat, met een fantastisch dynamisch bereik (90mm | ISO100 | f/11 | 1/125sec)
De Overasseltse en Haterse Vennen, vastgelegd met de een 50mp middenformaat sensor van Hasselblad. Een zee van details is het resultaat, met een fantastisch dynamisch bereik (90mm | ISO100 | f/11 | 1/125sec)

 

Dit jaar heb ik een aantal camera’s mogen testen die op een aantal fronten perfect presteren. Het waren camera’s die gebruik maakten van een grotere sensor, wat de nodige voordelen opleverde. Een van die camera’s was de Hasselblad X1D-50c, een juweel van een camera die niet alleen fantastische beelden produceert, maar ook nog eens fantastisch is in het gebruik. De andere beviel iets minder met betrekking tot gebruik. Dit was de Fujifilm GFX-50S, die afgezien van een minder prettige gebruikservaring ook fantastische kwaliteit beelden kon produceren. Beide camera’s zijn in deel 1 en deel 2 van deze korte serie artikelen aan bod gekomen.

Deze twee middenformaat camera’s, die beiden mirrorless zijn en dus gebruik maken van digitale zoekers (EVF), hebben een belangrijk nadeel; ze zijn heel erg traag. Met andere woorden, ze voldoen als camera uitstekend zo lang je maar de tijd hebt om je onderwerp in beeld te brengen en te fotograferen. Beweegt het onderwerp, of moet je snel kunnen reageren, dan wordt de kans op een goede en scherpe foto plotseling heel erg klein. Beide camera’s, zowel de Fujifilm als de Hasselblad, zouden uitstekende camera’s zijn voor het fotograferen van geduldige landschappen. Alleen doe ik meer dan landschappen alleen…

Zoals ik al zeg, het is financieel niet haalbaar om voor elke soort fotografie een aparte camera te hebben. Zeker niet een Hasselblad X1D of een Fujifilm GFX, die beiden wat prijs betreft dicht bij de €10.000 liggen. Dan moeten de objectieven ook nog gekocht worden, want de Canon objectieven die ik momenteel in gebruik heb passen daar natuurlijk niet op. Een investering in één van deze camera’s, hoe goed ze ook presteren, is voor mij nagenoeg onmogelijk. Misschien was het mogelijk geweest als ik me uitsluitend bezig zou houden met landschappen, hoewel het brandpunt bereik voor zowel Hasselblad als Fujifilm op dit moment veel te beperkt is om alle soorten landschappen te kunnen fotograferen. Met andere woorden, dan zou ik er nog een camera naast moeten hebben.

Dit soort lange-brandpunt-landschappen is voor nu nog onmogelijk te fotograferen met een middenformaat camera, tenzij je driekwart van de foto weg snijdt waarbij nog maar 12mp van de 50mp overblijft. (EOS 1Dx + EF100-400mm @ 349mm | ISO200 | f/6,3 | 1/2500)
Dit soort lange-brandpunt-landschappen is voor nu nog onmogelijk te fotograferen met een middenformaat camera, tenzij je driekwart van de foto weg snijdt waarbij nog maar iets van 12mp van de 50mp overblijft. (EOS 1Dx + EF100-400mm @ 349mm | ISO200 | f/6,3 | 1/2500)

 

De prijs, in combinatie het ontbreken van voldoende tele objectieven is de belangrijkste reden dat ik mijn verlangen naar een middenformaat camera in de koelkast heb gezet, en me vervolgens geconcentreerd heb in het kijken naar een alternatief op fullframe formaat zodat ik gewoon mijn bestaande objectieven kan behouden.

Als het op de resolutie van een middenformaat aankomt zou ik kunnen uitwijken naar de Canon EOS 5Ds(R), een camera met ongeveer 50 megapixels; even veel als de middenformaat camera’s die ik zojuist terzijde geschoven heb. Maar de EOS 5Ds(R) camera is geen onbetwiste meester in dynamisch bereik en ISO gevoeligheid. Helaas. Was dat wel het geval geweest, dan was de keuze snel gemaakt. Nee, ik heb mijn oog laten vallen op de nieuwste Canon EOS 5D mark IV.

Een reklame boodschap

De Canon EOS 5D mark IV is de opvolger van de mark III, zoals de naam al doet vermoeden. Wat resolutie betreft is er met de 31mp een aardige toename behaald. Het is weliswaar geen 50mp, maar voor vrijwel alle toepassingen meer dan voldoende. Belangrijker is de toename aan dynamisch bereik en de uitstekende ISO prestaties. De EOS 5D mark IV haalt het misschien niet bij de Hasselblad en Fujifilm middenformaat camera’s, en misschien zijn er concurrenten die ook iets beter presteren op dat gebied, maar het mag ook zeker niet slecht genoemd worden. De informatie die uit een RAW beeld gehaald kan worden is fantastisch, in ieder geval voldoende voor de meeste gevallen. Mocht het dynamische bereik dan in sommige gevallen toch niet voldoende zijn, dan kan men zich ook afvragen of de foto niet gewoon mislukt is. Niettemin is het erg fijn om veel speelruimte te hebben, vooral bij bruiloften waar je niet snel een tweede kans krijgt om iets vast te leggen.

Tijdens een bruiloft in de EOS 5D mark IV als een vis in het water. (EF35L | ISO200 | f/1,8 | 1/125)
Tijdens een bruiloft in de EOS 5D mark IV als een vis in het water. (EF35L | ISO200 | f/1,8 | 1/125)

 

Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om weer een Canon EOS te kopen als mijn volgende camera, en niet over te stappen naar middenformaat. Had ik dat wel gedaan, dan was het zeker de Hasselblad geworden. De Fujifilm valt op dit moment helemaal af, ondanks dat de kosten daarvan iets lager liggen, omdat ik het geen prettige camera vind om mee werken. Lees mijn reviews om meer over de reden te lezen.

Echter, hoe mooi een Hasselblad X1D-50c ook is, de kosten die gemoeid zijn met een overstap op deze camera zijn veel te hoog. Bovendien kunnen deze camera’s nooit mijn spiegelreflex volledig vervangen, dus het zou altijd een camera voor erbij worden. En dat is voor mij gewoon niet mogelijk. Met de Canon EOS 5D mark IV heb ik nu een all-round camera die voor alle soorten fotografie die ik beoefen geschikt is. Ik ben er zelfs zo tevreden over dat het heel interessant is om er een tweede bij te hebben, ter vervanging van mijn EOS 1Dx. Maar ook dat is een idee wat voor nu in de koelkast ligt, naast het verlangen naar die Hasselblad.

Review Hasselblad X1D-50c (Cameraland.nl)

Review Fujifilm GFX-50S (Cameraland.nl)

Review Canon EOS 5D mark IV

 

EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 55mm | ISO800 | f/2,8 | t=1/125sec)
EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 55mm | ISO800 | f/2,8 | t=1/125sec)

 

EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 24mm | ISO500 | f/9 | t=1/160 |Speedlight 600EX-RT off camera)
EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 24mm | ISO500 | f/9 | t=1/160 |Speedlight 600EX-RT off camera)

 

EOS 5D mark IV + EF35L II | ISO125 | f/3,2 | t=1/160 | Speedlight 600EX-RT on-camera, bounced)
EOS 5D mark IV + EF35L II | ISO125 | f/3,2 | t=1/160 | Speedlight 600EX-RT on-camera, bounced)

 

EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 44mm | ISO100 | f/11 | t=242sec | Lee Big Stopper)
EOS 5D mark IV + EF24-70L II @ 44mm | ISO100 | f/11 | t=242sec | Lee Big Stopper)

 

EOS 5D mark IV + EF100-400L II @ 400mm | ISO2500 | f/10 | t=1/160sec)
EOS 5D mark IV + EF100-400L II @ 400mm | ISO2500 | f/10 | t=1/160sec)

 

EOS 5D mark IV + LAowa 12mm zero-D | ISO25600 | f/4 | t=15sec)
EOS 5D mark IV + LAowa 12mm zero-D | ISO25600 | f/4 | t=15sec)

 

EOS 5D mark IV + EF85L II | ISO100 | f/1,2 | t=1/200 | Profoto B1)
EOS 5D mark IV + EF85L II | ISO100 | f/1,2 | t=1/200 | Profoto B1)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 jaren geleden

[…] Canon EOS 5D mark IV […]

trackback
6 jaren geleden

[…] Canon EOS 5D mark IV […]

Egbert (Ep) Kattenberg
Egbert (Ep) Kattenberg
6 jaren geleden

Per toeval kwam ik deze site tegen en zeker weten dat ik hier vaker zal kijken. Er wordt elders veel onzin achtergelaten en dan is het heerlijk om een no nonsens en helder verhaal te lezen. Complimenten!

trackback
6 jaren geleden

[…] is daarin ook niet zoveel anders aangezien ik ook veel gebruik maak van liveview op mijn Canon EOS 5D mark IV. Het is wel zo dat ik met een spiegelreflex makkelijk door de zoeker kan kijken voor een compositie […]

Thijs Schouten
6 jaren geleden

Hey Nando!

Leuk verhaal. 🙂

Nu zit ik zelf ook te kijken naar een nieuwe camera en denk zelf aan de 1Dx mark II. Nu lees ik dat jij al een 1Dx hebt maar nu toch voor de 5D mark IV bent gegaan. Waarom niet voor de mark II? Zou dat geen logischere keuze zijn geweest?

Zelf fotografeer ik graag natuur (zie mijn site) en heb dus wel snelheid nodig. Denk je dat ik ook goed uit kan met de 5D 4?

Greets

Thijs

Thijs Schouten
Antwoord aan  Nando Harmsen
6 jaren geleden

Hey Nando,

Thanks voor de reply. Ik ga maar eens goed sparen zodat ik mijn 1D IV kan vervangen voor de 1Dx II. 🙂

Greets!

Thijs

ps. keep up the good work. Vind het altijd leuk om je artikelen te lezen. 😀