Mijn fotografie vereist een camera die veelzijdig is. Ik kan niet voor elke soort fotografie een andere camera hebben. Dat zou te gek voor woorden zijn, of een financiële doodslag en bovenal – heel simpel – onnodig. Wat ik voor mijn fotografie zoek is een camera met voldoende resolutie, die snel is met scherpstellen, zowel van bewegende objecten als in een redelijk donkere omgeving. Een camera die maximaal gebruik kan maken van de beeldhoek die een objectief mij biedt, die fotograferen met hoge ISO waarden mogelijk maakt, en die een dynamisch bereik heeft wat groot genoeg is om het gebruik van de bewerkelijke HDR technieken bijna onnodig maakt.

Dit jaar heb ik een aantal camera’s mogen testen die op een aantal fronten perfect presteren. Het waren camera’s die gebruik maakten van een grotere sensor, wat de nodige voordelen opleverde. Een van die camera’s was de Hasselblad X1D-50c, een juweel van een camera die niet alleen fantastische beelden produceert, maar ook nog eens fantastisch is in het gebruik. De andere beviel iets minder met betrekking tot gebruik. Dit was de Fujifilm GFX-50S, die afgezien van een minder prettige gebruikservaring ook fantastische kwaliteit beelden kon produceren. Beide camera’s zijn in deel 1 en deel 2 van deze korte serie artikelen aan bod gekomen.
Deze twee middenformaat camera’s, die beiden mirrorless zijn en dus gebruik maken van digitale zoekers (EVF), hebben een belangrijk nadeel; ze zijn heel erg traag. Met andere woorden, ze voldoen als camera uitstekend zo lang je maar de tijd hebt om je onderwerp in beeld te brengen en te fotograferen. Beweegt het onderwerp, of moet je snel kunnen reageren, dan wordt de kans op een goede en scherpe foto plotseling heel erg klein. Beide camera’s, zowel de Fujifilm als de Hasselblad, zouden uitstekende camera’s zijn voor het fotograferen van geduldige landschappen. Alleen doe ik meer dan landschappen alleen…
Zoals ik al zeg, het is financieel niet haalbaar om voor elke soort fotografie een aparte camera te hebben. Zeker niet een Hasselblad X1D of een Fujifilm GFX, die beiden wat prijs betreft dicht bij de €10.000 liggen. Dan moeten de objectieven ook nog gekocht worden, want de Canon objectieven die ik momenteel in gebruik heb passen daar natuurlijk niet op. Een investering in één van deze camera’s, hoe goed ze ook presteren, is voor mij nagenoeg onmogelijk. Misschien was het mogelijk geweest als ik me uitsluitend bezig zou houden met landschappen, hoewel het brandpunt bereik voor zowel Hasselblad als Fujifilm op dit moment veel te beperkt is om alle soorten landschappen te kunnen fotograferen. Met andere woorden, dan zou ik er nog een camera naast moeten hebben.

De prijs, in combinatie het ontbreken van voldoende tele objectieven is de belangrijkste reden dat ik mijn verlangen naar een middenformaat camera in de koelkast heb gezet, en me vervolgens geconcentreerd heb in het kijken naar een alternatief op fullframe formaat zodat ik gewoon mijn bestaande objectieven kan behouden.
Als het op de resolutie van een middenformaat aankomt zou ik kunnen uitwijken naar de Canon EOS 5Ds(R), een camera met ongeveer 50 megapixels; even veel als de middenformaat camera’s die ik zojuist terzijde geschoven heb. Maar de EOS 5Ds(R) camera is geen onbetwiste meester in dynamisch bereik en ISO gevoeligheid. Helaas. Was dat wel het geval geweest, dan was de keuze snel gemaakt. Nee, ik heb mijn oog laten vallen op de nieuwste Canon EOS 5D mark IV.
De Canon EOS 5D mark IV is de opvolger van de mark III, zoals de naam al doet vermoeden. Wat resolutie betreft is er met de 31mp een aardige toename behaald. Het is weliswaar geen 50mp, maar voor vrijwel alle toepassingen meer dan voldoende. Belangrijker is de toename aan dynamisch bereik en de uitstekende ISO prestaties. De EOS 5D mark IV haalt het misschien niet bij de Hasselblad en Fujifilm middenformaat camera’s, en misschien zijn er concurrenten die ook iets beter presteren op dat gebied, maar het mag ook zeker niet slecht genoemd worden. De informatie die uit een RAW beeld gehaald kan worden is fantastisch, in ieder geval voldoende voor de meeste gevallen. Mocht het dynamische bereik dan in sommige gevallen toch niet voldoende zijn, dan kan men zich ook afvragen of de foto niet gewoon mislukt is. Niettemin is het erg fijn om veel speelruimte te hebben, vooral bij bruiloften waar je niet snel een tweede kans krijgt om iets vast te leggen.

Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om weer een Canon EOS te kopen als mijn volgende camera, en niet over te stappen naar middenformaat. Had ik dat wel gedaan, dan was het zeker de Hasselblad geworden. De Fujifilm valt op dit moment helemaal af, ondanks dat de kosten daarvan iets lager liggen, omdat ik het geen prettige camera vind om mee werken. Lees mijn reviews om meer over de reden te lezen.
Echter, hoe mooi een Hasselblad X1D-50c ook is, de kosten die gemoeid zijn met een overstap op deze camera zijn veel te hoog. Bovendien kunnen deze camera’s nooit mijn spiegelreflex volledig vervangen, dus het zou altijd een camera voor erbij worden. En dat is voor mij gewoon niet mogelijk. Met de Canon EOS 5D mark IV heb ik nu een all-round camera die voor alle soorten fotografie die ik beoefen geschikt is. Ik ben er zelfs zo tevreden over dat het heel interessant is om er een tweede bij te hebben, ter vervanging van mijn EOS 1Dx. Maar ook dat is een idee wat voor nu in de koelkast ligt, naast het verlangen naar die Hasselblad.
Review Hasselblad X1D-50c (Cameraland.nl)
Review Fujifilm GFX-50S (Cameraland.nl)







[…] Canon EOS 5D mark IV […]
[…] Canon EOS 5D mark IV […]
Per toeval kwam ik deze site tegen en zeker weten dat ik hier vaker zal kijken. Er wordt elders veel onzin achtergelaten en dan is het heerlijk om een no nonsens en helder verhaal te lezen. Complimenten!
Hallo Egbert,
Dank je voor je aardige woorden.
[…] is daarin ook niet zoveel anders aangezien ik ook veel gebruik maak van liveview op mijn Canon EOS 5D mark IV. Het is wel zo dat ik met een spiegelreflex makkelijk door de zoeker kan kijken voor een compositie […]
Hey Nando!
Leuk verhaal. 🙂
Nu zit ik zelf ook te kijken naar een nieuwe camera en denk zelf aan de 1Dx mark II. Nu lees ik dat jij al een 1Dx hebt maar nu toch voor de 5D mark IV bent gegaan. Waarom niet voor de mark II? Zou dat geen logischere keuze zijn geweest?
Zelf fotografeer ik graag natuur (zie mijn site) en heb dus wel snelheid nodig. Denk je dat ik ook goed uit kan met de 5D 4?
Greets
Thijs
Hallo Thijs, Ik heb (of had) zowel een een 5D3 als een 1Dx. De 5D4 is dus in plaats van de 5D3 gekomen. Indien je veel actiefotografie doet, en veel beelden per seconde wil kunnen maken, is een 1Dx2 natuurlijk de ultieme Canon-camera. Ik heb zelf die enorme snelheid niet nodig, zodat de 5D4 met zijn 7 fps voldoet wat snelheid betreft. Ik heb ook gekeken naar het formaat camera: de 1D-serie is natuurlijk groot en zwaar. De 5D-serie zonder grip is een stuk kleiner en lichter. Gebruik je echter een grip onder de 5D-serie, dan is je camera uiteindelijk… Lees verder »
Hey Nando,
Thanks voor de reply. Ik ga maar eens goed sparen zodat ik mijn 1D IV kan vervangen voor de 1Dx II. 🙂
Greets!
Thijs
ps. keep up the good work. Vind het altijd leuk om je artikelen te lezen. 😀
Graag gedaan, Thijs.