Landschapsfoto’s maken is redelijk eenvoudig. Je vindt al een landschap op steenworp van je huis. Maar het is aantrekkelijk om landschappen te fotograferen die verder weg te vinden zijn. In gebieden die we niet eenvoudig kunnen bereiken. Hoe plan je dan je fotografie, hoe weet je waar je moet zijn? In dit blogbericht vertel ik over mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie.
Geschatte leestijd: 11 minuten
Er zijn inmiddels veel prachtige plekken waar we gefotografeerd hebben. Was het enkele jaren geleden nog redelijk beperkt tot de locaties in de buurt, zoals de Groote Peel, Strabrechtse Heide of – iets verder weg – de Hoge Venen, nu zijn we regelmatig te vinden bij de Opaalkust, de Franse Auvergne en de Lofoten. Maar ook de Faeroër eilanden, waar het een waar paradijs is voor de landschapsfotograaf.
Het zijn stuk voor stuk fantastische plekken om te fotograferen, maar hoe weet ik waar ik moet zijn, wat ik daar aan kan treffen, en wat zijn mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie? Via mijn Facebook pagina kwam de vraag om daarvan een tipje van de sluier op te lichten, wat ik nu zal doen.
Start thuis met rondkijken
Mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie begint tegenwoordig thuis op internet. Dit is de meest eenvoudige manier om locaties te vinden, ondanks dat er nog steeds veel fotografen hun fotostekje geheim willen of proberen te houden. Bezoek de grote foto communities, zoals Flick-r, Viewbug, of 500px en zoek op de naam van de locatie waar je heen gaat. Het geeft een aardig idee wat je kunt verwachten.
Google Maps of Google Earth
Natuurlijk moet je vervolgens weten hoe je er komt, welke wegen je moet nemen en waar je moet gaan staan. Er zijn aardig wat fotografen die uitgebreid hun informatie delen via Youtube, maar altijd wordt er verwezen naar programma’s als Google Maps of Google Earth. En die kunnen ver gaan, met 3D weergaven van de plek zodat je er omheen kunt ‘vliegen,’ waardoor het bijna lijkt alsof je er bent. Als voorbeeld heb ik het strand van Haukland op Lofoten genomen
Wanneer moet je er zijn?
Als je eenmaal de plek gevonden hebt, en een aardig idee hoe het eruit kan zien, moet je natuurlijk weten waar de zon op komt, en onder gaat, hoe laat en in welke richting. Dat is de tweede stap in mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie. Daarvoor kun je de gratis website van The Photographer Ephemeris gebruiken, waarbij je locaties over de hele wereld kunt zoeken, op elke gewenste datum.
De site geeft informatie over opkomende en ondergaande zon en maan, maangestalten, schemering, en natuurlijk de richting. De site maakt gebruik van Google Maps, dus je kunt eventueel ook nog Streetview gebruiken, mits de wegen in kaart gebracht zijn. Dat is namelijk niet op elke locatie.
Natuurlijk zijn deze programma’s ook als App op een smartphone of tablet te downloaden, zodat je ter plekke dit alles nog kunt bekijken. Ik gebruik de App Photopills. Het is veel uitgebreider dan The Photographer Ephemeris en bevat bovendien veel extra mogelijkheden die als fotograaf van pas kunnen komen. De mogelijkheden van Photopills zijn eindeloos en ik gebruik er ook maar een fractie van.
Zorg dat je weet wanneer het eb of vloed is
Voor wie aan zee gaat fotograferen, kan een getijden App een belangrijke bron van informatie zijn. Zeker op plekken waar de verschillen tussen eb en vloed vele meters kunnen zijn is dit onmisbaar voor mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie.
Dit geldt niet zozeer voor een plek zoals op Haukland waar het verschil slechts twee meter is en het strand heel overzichtelijk, maar des te meer voor plaatsen waar het verschil tot tien meter kan oplopen, zoals aan de Opaalkust. Ik gebruik de App “Getijden”, waar helaas flink wat reclame bij zit. Maar het is gratis, en het werkt prima. Er zijn legio andere Apps te vinden.
Donkere plekken voor nachtfotografie
Ga je op de locatie die je uitgezocht hebt een nachtelijke sterrenhemel fotograferen? Dan is het belangrijk om een idee te hebben hoe erg de lichtvervuiling op die locatie is. Zeker als je van plan bent om de Melkweg te fotograferen. Dit is de volgende stap in mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie.
Lofoten is echter voor de kern van de Melkweg te fotograferen, wat ook aangegeven wordt door Photopills, maar een plek zoals de Franse Auvergne is daar heel geschikt voor. Ik gebruik de App LPM (Light Pollution Map), die een redelijk beeld geeft, en waar je vrij ver kunt inzoomen op de locatie..
Nog meer voorbereidingen voor landschapsfotografie
Dit alles is natuurlijk heel geschikt voor het zoeken, vinden, en plannen van plekken die ver weg zijn. Deze voorbereidingen zijn bovendien indicatief, want wanneer je ter plekke bent kan het toch net anders zijn dan je verwacht.
Kaarten zoals Google Maps en Google Earth zijn immers grof en laten niet alle details zien. Google Streetview, wanneer beschikbaar, kan bovendien gedateerd zijn, maar bovenal is het een momentopname. Daarom is het belangrijk om sowieso naar informatie op internet te zoeken. Want een plek vinden, betekent niet dat je alle benodigde informatie hebt.
Misschien is de plek erg gevaarlijk, of is het privé terrein. Misschien is een gids verplicht of is het gesloten gedurende een periode. Om bij mijn voorbeeld van Lofoten te blijven, is een site zoals http://www.68north.com/ dan erg nuttig. Waarschijnlijk hebben veel locaties dergelijke informatie voorziening.
Extra voorbereidingen voor locaties dichtbij
Ga je echter naar redelijk bekende locaties in de buurt, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk heel anders. Gebruik van Google Maps en Google Earth blijft erg makkelijk, maar wanneer je gelegenheid hebt om vooraf ter plekke te gaan scouten, dan kun je ook gebruik maken van de mogelijkheden die Apps zoals Photopills bieden.
Een optie die ik veel gebruik is Augmented Reality, waarbij ik op een beeld dat de camera van de smartphone geeft de postitie kan projecteren waar de zon of maan op komt, of onder gaat. Maar ook waar ik de Melkweg kan vinden en hoe de sterren draaien. Het geeft veel informatie om een foto te plannen.
Het weer is niet te plannen… of toch een beetje?
Uiteindelijk ben je altijd nog afhankelijk van het weer. Daarom is dit een van mijn laatste voorbereidingen voor landschapsfotografie. Ik hou weersvoorspellingen goed in het oog, maar ik laat me ook niet te veel daardoor leiden. Soms valt het heel anders uit dan je zou verwachten, zoals onze laatste reis naar de Opaalkust heeft laten zien. Gebruik daarvoor je favoriete App of website. Mijn persoonlijke favoriet is Yr.no.
Laat je ook verrassen
Het plannen van een foto kan erg leuk zijn, zeker als het dan ook zo uitvalt als je verwacht hebt. Maar een foto tot in detail plannen kan ook het plezier bederven. Soms moet je gewoon er op uit gaan en je laten verrassen. En dat is wat we ook veel doen. We letten wel op het weer, en op de getijden, en we weten vaak – maar niet altijd – redelijk waar we terecht komen. Toch laten we ons verrassen door het moment, de locatie en alles wat we aantreffen. Ook dat kan een heerlijke manier zijn om te fotograferen.
Wat zijn jouw voorbereidingen voor landschapsfotografie?
Ik ben heel benieuwd hoe jij te werk gaat, of je een foto tot in detail gaat plannen, of niet. En als je dat doet, welke hulpmiddelen gebruik jij hier dan bij?
Deel het in een reactie, zodat ook ik en anderen hiermee lekker aan de slag kunnen gaan om op mooie plekken mooie foto’s te kunnen maken.
[…] Lees meer over het plannen van je fotolocaties op:Mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie […]
[…] biedt. Een smartphone heb je over het algemeen altijd bij je, voor Facebook en Instagram, om met Photopills planningen te maken, om Whatsappjes te sturen of ontvangen… oh ja, en om te bellen of gebeld […]
Duidelijk verhaal Nando, doorspekt met mooie foto’s.
Dankjewel.
Graag gedaan, Bert. Dank je voor je reactie 🙂
Dit vind ik een goede post: praktisch, doelgericht en kernachtige zinnen. Heel informatief op deze manier.
Dank je wel, Serge.
Erg interessante artikel Nando en dank voor de opgegeven links. Er zaten voor mij toch nieuwe en zeker bruikbare links bij. Compliment voor je uitvoering, je maakt er altijd ‘n mooi verhaal van met prachtige foto’s. Het hele artikel is weer, zoals gewoonlijk, perfect uitgevoerd. Bedankt voor het delen.
Dank je wel voor je reactie, Marwil. Doe er je voordeel mee 🙂