Mijn winterbeelden van 2021

Een week lang was Nederland ondergedompeld in echte winterse omstandigheden. Ik me herinner dat dit soort winters niets vreemds was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Tegenwoordig krijgen we deze prachtige weersomstandigheden veel te weinig. In dit blogbericht wil ik mijn winterbeelden van 2021 laten zien.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Het was paniek in het land van de berichtgevingen. Het zou ware horrorwinter worden, nog voor er één enkele sneeuwvlok in Nederland gesignaleerd was. Ze wisten het al direct;, dit werd een winterperiode die records zou verbrijzelen.

De eerste winterbeelden van 2021

En toen op zaterdagavond, 6 februari 2021, begon het inderdaad te sneeuwen. Eindelijk. Ondanks de sperrzeit ben ik naar buiten gegaan, uiteraard om Bruc uit te laten, maar wel met de camera. Gewoon uit de hand fotograferen, met een grote lensopening en een hoge ISO waarde, om snel enkele eenvoudige winterbeelden in het wijkpark te maken, want stel je voor dat de sneeuw de dag daarna weer verdwenen zou zijn. Dat zou niet de eerste keer in ons kikkerland gebeuren.

Mijn winterfoto's van 2021
En toen begon het te sneeuwen, na dagenlange horrorverhalen in de media
(EOS R5 + EF35mm – ISO6400 – f/1,4 – 1/125)

Een week lang sneeuw en kou

Hoewel er gedurende een hele week een aangenaam pak sneeuw heeft gelegen, en de temperaturen tot een gezonde -10°C (of zelfs nog lager) zijn gekomen, viel het wat horrorwinter in mijn ogen wel mee. Het was vooral fantastisch om te gaan fotograferen.

Mijn winterfoto's van 2021
Door de harde wind bleef er helaas weinig sneeuw op de takken liggen. Dat is dan wel weer jammer. (EOS R5 + EF24-70L II @ 70mm – ISO1600 – F/8 – 1/50)

Toch was het in eerste instantie minder spectaculair dan het had kunnen zijn. Dat lag voornamelijk aan de wind, waardoor er maar weinig sneeuw op de takken van de bomen bleef liggen. Daarvoor in de plaats kun je wel sneeuwduinen krijgen, maar die heb ik dan weer geen spectaculaire kunnen vinden. Niet op de plekken waar ik was, in ieder geval. Dus heb ik helaas geen sneeuwduinen tussen mijn winterbeelden van 2021.

Een reklame boodschap

Dieren in de sneeuw

Omdat ik bezig was met het reviewen van de Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1L IS USM ben ik ook veel op zoek geweest naar de dieren. Veel heb ik helaas niet gevonden, behalve een viertal reeën op een stille ochtend op de Zwaanse Bergen.

Reeën in de sneeuw
Reeën in de sneeuw, met een klein ontroerend moment dat ik mooi in beeld heb kunnen vangen.
(EOS R5 + RF100-500L @ 500mm – ISO1600 – f/7,1 – 1/320)

Het mooiste was misschien wel het roodborstje dat heel parmantig poseerde tijdens een koude maar heerlijk zonnige middagwandeling. Dit soort momenten doet alle andere foto’s van de vogels die ik gemaakt heb eventjes vergeten.

Een roodborst
Een roodborst die graag op de foto wilde.
EOS R5 + RF100-500L @ 500mm – ISO100 – f/8 – 1/320)

Hoe mooi het ook is, misschien is de blijdschap die Bruc uitstraalde tijdens de vele uitstapjes in de sneeuw nog wel het mooiste moment bij het maken van mijn winterbeelden in 2021. Het is heerlijk om onze trouwe vriend te zien genieten.

mijn winterfoto's van 2021
Van mijn winterbeelden van 2021 zijn dit soort herinneringen toch echt wel waardevol. Als ik Bruc zie genieten, geniet ik net zo hard mee.

Ik vroeg mijn lezers om hun mooiste winterfoto in te zenden.
Kijk ook naar het volgende blogbericht om de inzendingen te bewonderen
De mooiste winterfoto’s van 2021

Een greep uit mijn winterbeelden van 2021

Ik ben niet zo vaak op pad geweest als zou kunnen, maar van die keren dat ik (we) zijn gegaan heb ik een aantal fijne foto’s overgehouden. Dit is een greep uit mijn winterbeelden van 2021.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris van Es
Chris van Es
3 jaren geleden

Wat een mooie foto’s Nando, vooral de structuren in sneeuw en ijs vind ik bijzonder, met die laagstaande zon. Magische omstandigheden! En de foto’s van de reeën en het roodborstje zijn prachtig. Door werk kon ik er helaas niet zo vaak En ver op uit. Hierbij mijn fijnste foto. Gewoon in Rotterdam.

Chris van Es
Jacco Haarsma
Jacco Haarsma
3 jaren geleden

Geweldig fraaie beelden, zeker die van het warme licht van de laagstaande zon.

Jack
Jack
3 jaren geleden

Hartstikke mooie foto’s waarbij de Strabrechtse heide voor mij uitspringen door de prachtige kleuren.

Peter
Peter
3 jaren geleden

Mooie winterbeelden, wat was het heerlijk deze week buiten! Niet qua wind wel de afbeeldingen die als resultaat kwamen!