Mini review: Canon Speedlite 600EX-RT

Al jaren lang is de Canon Speedlite 580EX mijn trouwe flitser bij reportages. Deze krachtige flitser is flexibel in gebruik en is voorzien van allerlei gemakken en mogelijkheden. De 580EX is enkele jaren geleden opgevolgd door een nieuwe versie met de fantasievolle naam 580EX II. Hoewel ik vaak op het punt heb gestaan om die opvolger te kopen is het er nooit van gekomen. Precies één jaar geleden introduceerde Canon een volledig nieuw model flitser: de Speedlite 600EX-RT. Met de aankomende bruiloft reportages vond ik het tijd om mijn trouwe 580EX flitser te vervangen door deze nieuwe krachtige flitser.

De Speedlite 600EX-RT met pouch en color gel filter set

De Speedlite 600EX-RT is niet alleen de opvolger van de 580EX-II. De flitser heeft enkele grote veranderingen ondergaan waardoor de bediening beter en makkelijker is geworden. Bovendien zijn er nieuwe functies waardoor de flexibiliteit alleen maar is toegenomen. De meest in het oog springende toevoeging is de radiografische communicatie. De oude 580EX modellen communiceerden via een infrarood signaal waardoor alle losse flitsers in zichtbaar bereik moesten staan. Door de radiografische functie is dit niet langer noodzakelijk. De ‘strobist‘ fotografen zijn nu niet langer toegewezen tot losse triggers zoals die van Cactus of Pocketwizard.

580EX vs. 600EX-RT

De Speedlight 580EX naast de Speedlite 600EX-RT

Ik wil in deze mini review niet ingaan op het off-camera flitsen en alle mogelijkheden die de 600EX-RT biedt. Dit deel is erg specialistisch en tevens voorbehouden tot fotografen die niet op een paar euro of meer hoeven letten. Wil men zich toeleggen op het systeem dat Canon biedt betekent dit een verdere investering in een tweede 600EX-RT of een Canon ST-E3-RT trigger. Gelukkig behoort de infrarood communicatie nog wel tot de mogelijkheden waardoor er ook met 580EX flitsers gecommuniceerd kan worden.
In deze mini review wil ik ook niet alle functies en bijzonderheden afzonderlijk laten zien. Ik beperk me tot een vergelijking met de oude eerste versie van de 580EX. De uitgangspositie is het gebruik als reportage flitser op de camera.

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt aan de 600EX-RT is de grootte en het gewicht. De flitser is ruim één centimeter hoger en langer. Dat lijkt weinig maar is duidelijk merkbaar. Dit zien we ook terug in het gewicht. Met de 425 gram is de 600EX-RT 50 gram zwaarder (zonder batterijen). Het gebruik op een kleine spiegelreflex camera (of compact) zal geen prettig gewichtsverhouding opleveren. Maar ja, dat was bij de 580EX ook al het geval. Wanneer de 600EX-RT op een 1D camera geplaatst wordt is de balans perfect.

De Speedlite 600EX-RT op een EOS 1Dmk3 – de perfecte balans

Er zijn een aantal punten waarin de 600EX-RT zich absoluut in onderscheidt ten opzichte van het oudere model.

  • Snelkoppeling voor het bevestigen op de flitsschoen. (dit was ook al aanwezig bij de 580EX-II)
  • Groter en goed afleesbaar scherm op de achterkant
  • Geen losse rubberen dopjes voor het afdekken van de externe aansluitmogelijkheden
  • Soepel openen van het batterij compartiment (dit was ook al aanwezig bij de 580EX-II)

Bediening

Het grote scherm op de achterkant van de flitser laat alle belangrijke instellingen en functies zien, zoals het hoort. De menu structuur is echter helemaal gewijzigd ten opzichte van de oudere modellen. De knoppen zijn logischer ingedeeld en de bediening is intuïtiever. Een van de grote positieve veranderingen is de weergave van de Custom Functies (C.Fn.). Voorheen was het worstelen door een reeks nummers waarbij we alleen konden raden naar de functies die daaraan gekoppeld waren. Een gebruiksaanwijzing was de enige mogelijkheid om daar achter te komen. Nu lezen we deze functies gewoon van het scherm af. Het zijn weliswaar icoontjes in plaats van tekst, maar het is duidelijker dan alleen die cijfertjes.

De Custom Functions zijn nu zonder handleiding te bedienen

Indien de flitser op de juiste camera staat is het ook mogelijk om de gehele instelling van de flitser via de camera in te stellen. Canon heeft er in ieder geval ook aan gedacht dat er mensen zijn die de radiografische functie niet of nooit zullen gebruiken. Via het C.Fn. menu is deze optie helemaal onzichtbaar te maken.

Het licht van het scherm gaat automatisch aan als een van de knoppen wordt bediend. De 580EX had afzonderlijke lichtknop die bovendien erg klein en moeilijk te bedienen was. Niet alleen het scherm, maar ook de knoppen zelf zijn verlicht. Al deze kleine wijziging brengt erg veel gebruiksgemak. Voor de rest verschilt de flitser in normaal gebruik niet van de oudere modellen.

Het verschil in bediening is duidelijk. De 600EX-RT is gebruikersvriendelijker dan de 580EX

Richtgetal / zoomkop

Het richtgetal geeft de kracht van de flitser aan. Dit getal is de afstand die de flitser kan bereiken bij ISO100 en diafragma f/1,0. Hoe hoger het richtgetal, hoe krachtiger de flitser. De oude 580EX flitser heeft richtgetal 58. Maar daarbij moet wel vermeld worden dat dit bij een maximaal ingezoomde flitskop is: 105mm.

De 600EX-RT heeft richtgetal 60. Natuurlijk ook hier onder dezelfde voorwaarden: ISO100, f/1,0 en een maximaal ingezoomde flitskop. Aangezien de 600EX-RT maar liefst tot 200mm kan inzoomen is het vergelijk van het richtgetal met de 580EX flitsers niet helemaal correct. Rekenen we terug naar die 105mm zien we dat het richtgetal van de 600EX-RT gelijk is aan de 580EX flitsers: richtgetal 58.

Het scherm van de 600EX-RT met alle informatie waaronder zoombereik en automatische herkenning van sensorgrootte

Natuurlijk levert dat extra zoombereik van de flitser wel voordeel op wanneer langere brandpunten worden gebruikt. Bij kortere brandpunten heeft dit echter relatief weinig winst. Met een 50mm brandpunt en f/1,4 heeft de flitser een bereik van ongeveer 21 meter. Dit is hetzelfde als bij de 580EX modellen.

(Externe) voeding

De voeding van de flitser wordt verzorgd door vier penlights. De plaatsing van de batterijen is minder voor vergissingen vatbaar dan de versprongen plaatsing in de 580EX. Wat belangrijker is, is de werking van het klepje voor het compariment zelf. Deze werkt nu soepel en met een veer. Het openen is eenvoudig, zonder het gevoel te hebben elk moment iets te breken zoals bij de 580EX. Deze verbetering is ook al toegepast op de 580EX-II.

Een reklame boodschap
Een goed werkende klep voor het batterij compartiment

Ik heb altijd gebruik gemaakt van een externe voeding om te voorkomen dat tijdens mijn bruiloft reportages de batterijen snel leeg raken. De Godox battery pack is universeel en maakt gebruik van een losse kabel, afhankelijk van het merk camera/flitser. Gelukkig heeft Canon ervoor gezorgd dat de 600EX-RT dezelfde stekker gebruikt als de 580EX modellen. Dit is een groot pluspunt en voorkomt de aanschaf van een nieuwe kabel.

Geen verloren dopjes meer en bovenal dezelfde aansluiting voor externe voeding als bij de 580EX modellen.

Het rubberen dopje op de 580EX flitser dat de externe aansluitingen afschermt zat nergens aan vast. Dit dopje is dus in de loop der tijd kwijt geraakt (hoewel ik het ongetwijfeld nog wel ergens in een tas heb liggen). Bij de 600EX-RT zijn deze dopjes vast aan de flitser gemonteerd. Kwijt raken is er dus niet meer bij.

Kleur gel filters

De flitser heeft net als de oude modellen een groothoek adapter en een vanglichtpaneeltje. Nieuw is de mogelijkheid tot het aanbrengen van gel filters voor kleurcorrectie. Canon levert een houder en twee gel filters bij de flitser. Deze twee CTO gel filters (1 CTO en 1/4CTO) worden door de flitser herkend waardoor de witbalans automatisch gecorrigeerd kan worden. Andere gel filters kunnen gebruikt worden maar niet herkend. Hoe de flitser daarmee omgaat is voer voor menig discussie op internet. Via de C.Fn. van de flitser kan het herkennen van de gel filters uitgeschakeld worden.

1CTO gel filter op de flitser gemonteerd.

Onder de flitskop zitten de sensoren die het (originele) gel filter kunnen herkennen. De positie is logisch, maar ze kunnen in de weg zitten indien er velcro op de flitser geplakt moet worden voor accessoires.

De contacten voor de CTO gel filters zijn duidelijk te zien. Dit zit in de weg wanneer er velcro geplaatst moet worden. Het vanglichtpaneel is uitgeschoven en bij beide modellen gelijk.

Het flitsen

Over de werking van de flitser kan ik heel kort zijn: die is zoals die moet zijn. Er is hierin geen verschil met alle voorgaande modellen. De 600EX-RT maakt wederom gebruik van de ETTL-II lichtmeting met alle voor- en nadelen die we herkennen van de 580EX modellen. Indirect, flitslichtcompensatie, gebruik van hi-speed of tweede gordijn synchronisatie – alles reageert zoals we dat gewend zijn.

Flitsen bij lange sluitertijden met de Speedlite 600EX-RT tijdens de Wooden Light Parade: het eerste echte gebruik. Alles werkt zoals dat verwacht mag worden.

Conclusie

Hoewel de nieuwe Speedlite 600EX-RT in basis hetzelfde werkt als de voorafgaande modellen 580EX en 580EX-II is de flitser op veel punten verbeterd. Die verbetering is het beste merkbaar als deze tegen het oude 580EX model uit 2004 worden gelegd. Een aantal van die verbeterpunten zagen we ook al in de 580EX-II maar zeker niet allemaal. Met name de bediening is met sprongen vooruit gegaan.

De grootste verschillen zitten in de zoomkop die tot maar liefst 200mm gaat, de menu besturing en de mogelijkheid tot het plaatsen van gel filters. Dit is een welkome verandering die gebruik van de flitser bijzonder prettig maakt.  Canon heeft er goed aan gedaan om de aansluiting voor een externe battery pack hetzelfde te houden. Heb je een batterypack in bezit? Dan is die gewoon te gebruiken.

Wat betreft de nieuwe radiografische communicatie tussen meerdere flitser: dit is een mooie optie die de flitser bijzonder flexibel maakt. Er schijnt ook een versie te zijn die deze RT functie niet in huis heeft. Dit model is echter niet in de winkel verkrijgbaar en dat is jammer. Niet iedereen zal gebruik gaan maken van deze functie.

De Speedlite 600EX-RT is ten opzichte van de 580EX modellen een grote sprong voorwaards. Upgrade is zeer zeker de moeite waard.

Voordelen

  • 200mm zoomkop
  • duidelijk menu sturing
  • C.Fn. is duidelijk en leesbaar
  • verlichting van het scherm en knoppen
  • kort geluidsignaal als de flitser volledig geladen is
  • gel filter houder
  • mogelijkheid om eigen op maat geknipte gelfilters te gebruiken
  • batterijklep werkt beter (t.o.v. de 580EX)
  • geen losse dopjes
  • spatwaterdichte snelkoppeling flitsschoen (t.o.v. de 580EX)
  • infrarood communicatie is ook nog mogelijk voor gebruik met 580EX modellen
  • etui van de flitser is aan een camera riem of fototas-riem te bevestigen

Nadelen

  • heel erg duur
  • de radiografische functie vereist andere Canon flitsers of apparatuur
  • geen versie zonder radiografische functie
  • groter en zwaarder
  • alleen de twee bijgeleverde gel filters worden herkend
  • er worden maar twee gel filters bij geleverd
  • contacten voor gel filterhouder zitten op de plek waar velcro geplakt zou worden voor accessoires

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 jaren geleden

[…] dit soort fotografie heb ik een tweetal Canon 600EX-RT flitsers in bezit, die eventueel ook nog als strobist flitser in te zetten zijn met de speciaal daarvoor […]

trackback
7 jaren geleden

[…] strobist fotografie en reportages op locatie heb ik een set 600EX-RT reportageflitsers van Canon en de draadloze controller ST-E3RT, die niet alleen de flitsers aanstuurt maar bovendien […]

trackback
7 jaren geleden

[…] los van de camera (strobist). Dat werkt uitstekend, mits je de grenzen van je flitsers kent. Reportage flitsers zijn namelijk niet zo krachtig als de echte studioverlichting. Daarvoor in de plaats krijg je wel […]

Gaab
Gaab
10 jaren geleden

En? Hoe vaak gebruik je nu een gel? Flits je dan wel recht vooruit ipv gebounced? En dan bedoel ik on camera… #dtv

trackback
10 jaren geleden

[…] het is wel heel erg prettig dat je op de apparatuur kunt vertrouwen. De combinatie van de Canon Speedlite 600EX-RT flitser en de Speedlite ST-3E-RT trigger werkt vlekkeloos, dus daar heb ik geen zorgen over gehad. […]

Jeroen
Jeroen
10 jaren geleden

Heel erg duidelijk en lekker eenvoudig uitgelegd. Welkome aanvulling op het web.

trackback
11 jaren geleden

[…] blijft een beperking geven. De uiteindelijke oplossing heb ik gevonden in het gebruik van een draadloos aangestuurde flitser in combinatie met een softbox die speciaal voor reportageflitsers is ontworpen: de Lastolite Ezybox […]

trackback
11 jaren geleden

[…] flitser op afstand kan aansturen. Ik ben tot deze keuze gekomen omdat ik al gebruik maak van de Speedlight 600EX-RT flitser die een radiozender ingebouwd heeft. Het mooie van het systeem is, dat ik alle instellingen van de […]

Sander
Sander
11 jaren geleden

Bedankt voor je heldere uiteenzetting van de verschillen tussen beide flitsers. Zelf heb ik de 580EXII en heb door het lezen van je review besloten om nog maar even te wachten alvorens een 600EX aan te schaffen.

De bediening kan makkelijker zijn dan bij de 580EXII, maar als je er eenmaal aan gewend bent zou ik hiervoor niet echt snel de investering doen.

Nogmaals dank voor je duidelijke verhaal!

trackback
11 jaren geleden

[…] altijd gebruik van een reportage flitser. Op dit moment is dit het top-of-the-line model van Canon: de Speedlite 600EX-RT, een machtig apparaat met veel mogelijkheden en veel lichtopbrengst. Maar eenvoudig recht toe recht […]