Review van de Rogue Flashbender

fotografie met een reportage flitser

Wanneer ik een flitser tijdens mijn trouwreportages gebruik, maak ik vrijwel altijd gebruik van een reportageflitser. De TTL meting en de beweegbare flitskop geeft mij de flexibiliteit om snel en accuraat te flitsen. Eenvoudig recht toe, recht aan flitsen levert echter geen mooie foto’s op. Daarvoor is het nodig om indirect te flitsen. In deze review van de Rogue Flashbender laat ik zien hoe nuttig dit hulpmiddel voor flitsfotografie is.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Een goede flitsfoto kan een uitdaging zijn. Er zijn veel hulpmiddelen die gouden bergen beloven, of in ieder geval een goede en aantrekkelijke flitsfoto. Over een ding zijn de meeste hulpmiddelen het wel eens. Je moet in veel gevallen indirect flitsen. Toch is ook daar een goede en slechte manier in.

De onderstaande twee foto’s laten zien wat het verschil kan zijn van een goede indirect geflitste foto, en een minder goede. Uiteraard is ook de minder goede, in dit geval met de beruchte Omnibounce, altijd nog beter dan rechtstreeks flitsen. Maar als je dit vergelijkt met de andere foto, waarbij het hulpmiddel van deze review, de Rogue Flashbender is gebruikt, zal direct duidelijk zijn dat dit veel beter is.

Indirect flitsIndirect flits

De linkerfoto is met indirect flits via het plafond, met een omnibounce gemaakt.
De rechterfoto met indirect flits via de muur links, en een Rogue Flashbender

Lees alles over flitsfotografie met een reportageflitser in mijn tutorial
Fotograferen met een flitser – deel 1

Een Better Bounce Card

Een manier om het licht van een flitser te richten is door gebruik te maken van de rotatie mogelijkheden van de flitskop. Als er dan ook gebruik gemaakt wordt van een reflectiekaart op de flitser, dan zijn de mogelijkheden om het licht te manipuleren vele malen groter.

Daarvoor heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de zogenaamde A Better Bounce Card (ABBC)  van Peter Gregg. Het is een eenvoudig stukje foam dat met een schaar in vorm geknipt is en met klittenband op de flitser wordt bevestigd. En dat werkt perfect, het is spot goedkoop maar het ziet er eigenlijk niet echt professioneel uit.

De better bounce card

Natuurlijk is het uiterlijk niet erg belangrijk. Het gaat ten slotte om het resultaat. De ABBC heeft echter een nadeel: de ‘achterkant’ is wit en het felle flitslicht schijnt er doorheen. Om dit te voorkomen had ik ook een uitvoering in het zwart. Zo kon ik voorkomen dat bij het indirect flitsen er toch flitslicht weglekte en het echtpaar belichtte.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om twee stukken foam aan elkaar te plakken zodat er een zwarte en een witte zijde is (zoals nu op de site van ABBC te vinden en krijgen is). Per toeval vond ik de Rogue Flashbender. Dit blijkt geen A Better Bounce Card te zijn, maar een Even Better Bounce Card.

Inmiddels fotografeer ik al jaren met deze Rogue Flashbender en ik merkte pas hoe afhankelijk ik ervan was toen ik het ding verloor. Met de aanschaf van een nieuwe (verbeterde) versie werd het tijd voor een review van de Rogue Flashbender.

The looks and feel 

Het eerste wat opvalt is de degelijkheid en afwerking, zeker als je een stukje foam gewend bent. De Rogue Flashbender is geen dun lapje stof maar een reflecterend materiaal met een parelachtige afwerking. De achterkant is een stevige stof waar, afhankelijk van het model, twee of drie metalen draden in zitten. De metalen draden zijn te buigen en geven de mogelijkheid om de vorm van de Rogue Flashbender aan te passen.

Review van de Rogue Flashbender
Rogue Flashbender: links de kleine versie, rechts de grootste versie

Een anti-sliplaag

De kraag is bedekt met een anti-slip laag zodat deze stevig om de flitskop blijft zitten. Een elastiek met klittenband geeft de mogelijkheid om de Rogue Flashbender stevig vast te klemmen. Bij de eerste uitvoeringen was deze elastieken band aan één kant vast gestikt. De nieuwe modellen hebben twee drukkers zodat de Rogue Flashbender ook op hele kleine of grote flitskoppen geklemd kan worden.

Review van de Rogue Flashbender

    

Flexibiliteit

Aan de zijkant van de Rogue Flashbender zijn stukken klittenband bevestigd. Hiermee is het ook mogelijk om een snoot te maken voor een mooie gerichte flitsbundel. Deze klittenband is ook bestemd om enkele accessoires zoals grids of mini-softboxen te bevestigen. Dit gaat echter verder dan het doel waarvoor ik de Rogue Flashbenders heb aangeschaft: de vervanging voor de ABBC.

Review van de Rogue Flashbender

Het bevestigen

Het bevestigen aan de flitskop is eenvoudig en snel. In deze review merkte ik dat de grote Rogue Flashbender met zijn gewicht van 165 gram wel topzwaar wordt. Hierdoor zal bij snelle bewegingen de flitskop door het gewicht uit de gewenste stand verdraaien. Even opletten dus. De kleinere Rogue Flashbender weegt 83 gram en heeft hier dus veel minder last van.

Review van de Rogue Flashbender
Review van de Rogue Flashbender
Review van de Rogue Flashbender

De mogelijkheden

In eerste instantie heb ik de Rogue Flashbender als alternatief voor een ABBC gekozen. Het gaf niet alleen een meer professionele uitstraling, maar het is ook een meer robuuste reflector voor mijn flitslicht. De foam van de ABBC is weliswaar goedkoop en daarom eenvoudig te vervangen, maar het raakt gekreukt als het in de tas opgeborgen zit of tijdens het gebruik. Uiteindelijk scheurt het materiaal, meestal op de verkeerde momenten.

Een reklame boodschap

Tijdens de review van de Rogue Flashbender merkte ik dat het meer dan alleen een manier om het licht te reflecteren is, zoals de ABBC dat doet. Door de constructie met metaaldraden is het licht van een flitser nog beter te richten en te manipuleren.

De Rogue Flashbender is volledig ondoorzichtig zodat het de mogelijkheid geeft om het licht in de bepaalde richting te sturen zonder dat er licht door de reflector heen dringt en zo op het onderwerp ‘lekt’. De flitskop van de flitser kan helemaal verborgen worden zodat het flitslicht echt directional light wordt.

De kleine Rogue Flashbender

Review van de Rogue Flashbender
Enkele mogelijkheden van de kleine Flashbender

In de bovenstaande collage is de kleine Rogue Flashbender op de flitser bevestigd. Er zijn drie eenvoudige manieren hoe deze gebruikt kan worden. Van links naar rechts: indirect zonder dat er licht op het onderwerp lekt, een snoot en een ‘traditionele’ Bounce Card. Ze leveren elk een ander licht op waardoor het eindresultaat er totaal verschillend uit zal zien.

De grote Rogue Flashbender

Een grote Flashbender geeft met de drie buigbare metaaldraden wat meer mogelijkheden zoals in de onderstaande collage te zien is. Het reflectievlak is namelijk makkelijker te vervormen.

Review van de Rogue Flashbender
De grote Flashbender geeft veel mogelijkheden om het licht te manipuleren

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Voor gebruik tijdens een reportage gebruik ik maar een paar van mogelijkheden die ik in deze review van de Rogue Flashbender laat zien. De rechter opstelling in de voorbeelden is de methode die ik veel gebruik.

Heb je interesse in de Rogue Flashbender?
Overweeg deze dan via mijn affiliate link te kopen.
Hiermee ontvang ik een kleine commissie.

Enkele voorbeelden

Om de effecten van een Rogue Flashbender goed duidelijk te maken heb ik een aantal portretfoto’s gemaakt met mijzelf als model (bij gebrek aan iemand anders). De instellingen zijn bij elke foto hetzelfde: ETTL-II, manual, 1/60sec, f/5,6, ISO1600.

Tussen de foto’s is alleen de flitsintensiteit (FEL) is aangepast om het verlies aan licht bij indirect flitsen te compenseren. De eerste foto is zonder flits, om een indruk van de lichtomstandigheid te krijgen. Om het vergelijk in deze review van de Rogue Flashbender goed duidelijk te maken, heb ik ook enkele foto’s zonder de Rogue Flashbender gemaakt.

Zonder Rogue Flashbender

voorbeeld van gebruik flitser
Gefotografeerd met niets meer dan omgevingslicht. De basis situatie voor de reeks foto’s die volgt.
voorbeeld van gebruik flitser
Direct flitslicht. Hard met (kans op) lelijke slagschaduwen. Onregelmatige belichting.
voorbeeld van gebruik flitser
Via het plafond. Alleen licht van bovenaf waardoor er schaduwen in de oogkassen en onder neus ontstaan.
voorbeeld van gebruik flitser
Via het plafond met een catchlight reflector. Dit licht de schaduwen bij de ogen en onder de neus iets op, maar minimaal.
voorbeeld van gebruik flitser
Indirect via de linkermuur. Betere belichting. Er lekt nog licht van voren. De achtergrond vertoond lichte vlekken van de flitser.

Met Rogue Flashbender

voorbeeld van gebruik flitser met rogue flashbender
Indirecte flits via de linkermuur met de Rogue Flashbender om lichtlekkage van voor te voorkomen. Natuurlijkere belichting zonder lichtvlekken van de flits op de muur. Let wel op de schaduwen van de objecten op de kast,
voorbeeld van gebruik flitser met rogue flashbender
Dezelfde situatie als de voorafgaande foto, maar nu met meer blokkade van het licht naar boven. Schaduwen van de objecten op de kast zijn zachter.
voorbeeld van gebruik flitser met rogue flashbender
De Rogue Flashbender als een reflectiekaart. Vergelijkbare situatie als met de catchlight reflector, maar met een groter oppervlak en meer licht van voren (direct licht). De schaduwen in het gezicht worden opgeheven. Het licht via het plafond zorgt voor een gelijkmatige belichting van de omgeving.
voorbeeld van gebruik flitser met rogue flashbender
Licht naar achter gericht. De muur achter de fotograaf fungeert als softbox. De Rogue Flashbender reflecteert ook licht naar het plafond voor een egale belichting. Er is geen direct licht waardoor eventuele lichtvlekken in het gezicht voorkomen worden.
voorbeeld van gebruik flitser met rogue flashbender
De Rogue Flashbender als snoot. Een sterke gebundelde lichtopbrengst voor speciale effecten.

Conclusie

Uit deze review van de Rogue Flashbender is duidelijk naar voren gekomen dat ik het een onmisbaar hulpmiddel voor flitsfotografie met een reportageflitser. Het is relatief goedkoop, niet te groot of omvangrijk, maar toch met ongekend veel mogelijkheden.

Wanneer het op de juiste manier gebruik wordt, levert het een aardige imitatie van studiolampen op locatie op. Mits de omgeving zich ervoor leent. Doet de omgeving dat niet, dan biedt de Rogue Flashbender voldoende andere mogelijkheden op om het licht te vormen.

Of de drukkers die nu aan de elastische band toegevoegd zijn een verbetering zijn, valt te betwijfelen. De drukkers kunnen redelijk makkelijk los schieten bij het aantrekken van de elastiek. Het is dus even oppassen, maar ook zeker wennen.

Voor wie meer wil halen uit zijn Rogue Flashbender kan eens kijken naar de accessoires die verkrijgbaar zijn. Hiermee kan de Rogue Flashbender een serieus hulpmiddel voor de strobist zijn. Het is alleen jammer dat er geen ijzerdraad in de randen van de Rogue Flashbender zit, wat de mogelijkheden alleen nog maar groter zou maken. Ondanks dat is het een grote aanrader.

Voordelen

  • degelijke kwaliteit met professionele uitstraling
  • goed schoon te maken
  • eenvoudig in gebruik
  • makkelijk bij te steken (klein, opvouwbaar)
  • in drie verschillende maten verkrijgbaar (kleinste maat is niet ter sprake gekomen)
  • losse accessoires verkrijgbaar

Nadelen

  • het grote exemplaar is (top)zwaar waardoor de flitskop kan verzakken
  • geen ijzerdraad in de randen van de Flashbender
  • drukknop kan redelijk makkelijk losgetrokken worden

Heb je interesse in de Rogue Flashbender?
Overweeg deze dan via mijn affiliate link te kopen.
Hiermee ontvang ik een kleine commissie.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicoline
Nicoline
6 jaren geleden

Top en duidelijk info! ik neem aan dat je de L versie hebt sinds er inmiddels en XL op de markt is? L lijkt me handzamer dus die heb ik ook net besteld. Fijn al die voorbeeld foto’s! Lekker duidelijk.

Tessa
6 jaren geleden

Goede uitleg Nando! Ergens in een artikel werd zo’n ding genoemd en ik vroeg me af of het handig is om aan te schaffen. Door het lezen van jouw artikel heb ik in ieder geval besloten om er ook eentje te kopen. Bedankt.

tsopgo
tsopgo
7 jaren geleden

Zeer verhelderend voor mij , ken er weinig van en heb er zeer veel aan gehad.

trackback
8 jaren geleden

[…] Als snoot heb ik dan de Rogue Flashbender (nandoonline heeft daar een mooie review van gemaakt https://www.nandoonline.com/?p=2317) Grids heb ik ook van Rogue http://rogueflash.com/products/rogue…el-starter-set Van Lastolite […]

Cathelijne
Cathelijne
10 jaren geleden

Dank je wel voor deze verhelderende voorbeelden.

trackback
10 jaren geleden

[…] niet meer mee doen. Om te voorkomen dat er licht naar de camera lekte heb ik dit afgeschermd met de Rogue Flashbender, die tevens het licht kon bundelen zodat er niet tè veel door de flitser belicht werd. Dit was een […]

trackback
10 jaren geleden

[…] keer een modelshoot gedaan waarbij ik de flitser op de camera gebruikt heb in combinatie met een Rogue flashbender en een reflectiescherm. De resultaten waren goed, maar de flitser op de camera blijft een beperking […]

Willem.
Willem.
11 jaren geleden

Alweer zo’n lekker leesbare ‘verhandeling’. Ik mis alleen nog een veel gebruikte Omnibounce in dit stuk. Doorgaan Nando, ik mag ze wel deze reviews/tutorials.

Willem.
Willem.
Antwoord aan  Nando Harmsen
11 jaren geleden

Het was dan toch mooi geweest dat je ook had kunnen laten zien waarom.

Pim
Pim
11 jaren geleden

Interessant! Dank je voor deze review!

Deshamer
11 jaren geleden

Goed stuk, weer iets geleerd (gaat wel weer geld kosten :-))!