Menu Sluiten

Mini-review: Lastolite Ezybox hotshoe kit, 21″ softbox voor reportage flitsers

In de studio wordt het licht in alle opzichten beheerst. Er is controle over voorgrond verlichting, achtergrond verlichting, haarlicht, accentjes door verschillende hulpmiddelen; kortom, niets is aan het toeval overgelaten. Ik heb tot op heden twee keer in een echte studio gefotografeerd, en een keer in een ‘studio inrichting’ op locatie. Het is leuk om te doen, maar tegelijkertijd is er een grote beperking; de achtergrond. Zelf vind ik het veel aantrekkelijker om in een veel natuurlijkere omgeving foto’s te maken. Buiten dus, waar het licht niet volledig gecontroleerd is.

Fotosessie die ik met de band Hangover Hero in een gehuurde studio heb gehad: een ruimte met alle controle over het licht.

Modelfotografie op locatie is veel uitdagender. Natuurlijk is het mogelijk om alleen met bestaand licht te werken, maar gebruik van hulplicht kan erg prettig zijn. Enkele fotosessie die ik op lokatie heb gedaan was met behulp van een geleende studio flitsset: twee Linkstar 400 mWs flitser met een softbox en een flitsparaplu. Het grote nadeel: je bent afhankelijk van netstroom; er moet een stopcontact in de buurt zijn. Dit betekent beperkingen wat betreft locatie, maar bovendien een hele hoop gesjouw omdat je een aantal grote lampen meeneemt. Dit is niet de ideale situatie.

Advertisements
Fotosessie van Wendy in een kasteelruïne met Linkstar studioflitsers: er waren twee rollen van 50 meter verlengkabel nodig voor de benodigde stroom.

Natuurlijk bestaat er zoiets als strobist fotografie. Dit houdt simpelweg in dat er op locatie met niets meer dan een simpele reportage flitser (of meerdere) wordt gefotografeerd. Ik heb een paar keer een modelshoot gedaan waarbij ik de flitser op de camera gebruikt heb in combinatie met een Rogue flashbender en een reflectiescherm. De resultaten waren goed, maar de flitser op de camera blijft een beperking geven. De uiteindelijke oplossing heb ik gevonden in het gebruik van een draadloos aangestuurde flitser in combinatie met een softbox die speciaal voor reportageflitsers is ontworpen: de Lastolite Ezybox hotshoe kit. Ik heb deze set nu een paar keer gebruikt. Tijd om mijn bevindingen op papier te zetten.

De Lastolite Ezybox hotshoe kit

Deze set bestaat uit een inklapbare softbox met de afmetingen 54 cm x 54 cm, een beugel voor de bevestiging van een flitser, een swivelkop, een flitsstatief. en een telescopische handgrip. Dit alles is verpakt in twee stevige opbergtassen waarbij de statieftas een schouderband heeft. De tassen zijn felblauw wat erg in het oog valt; het schreeuwt ‘fotograaf‘. Alles bij elkaar weegt het nèt 2,5 kg wat het redelijk handzaam maakt om mee te nemen.

Het pakket: opvallend fel blauw met de inhoud uitgestald: softbox, statief, en bevestigingsmateriaal voor de flitser.

De materialen van de softbox zijn van goede kwaliteit. Het bevestigingsmateriaal is van plastic wat het licht maakt zonder aan stevigheid in te boeten. Er zijn geen losse schroefjes of andere kleine bevestingsmaterialen. Het gevaar om essentiële spullen kwijt te raken is zo tot een minimum beperkt. Het bijgeleverde statief is luchtgeveerd en kan bijna drie meter hoog uitgeschoven worden.

Bij de Linkstar flitsers die ik ooit geleend heb zat een softbox die opgerold vervoerd kon worden. Het levert een prettig smal pakketje op wat makkelijker mee te nemen is dan deze Ezybox. Het popup systeem maakt de softbox erg omvangrijk. Daarentegen is het popup systeem veel eenvoudiger en sneller op te zetten.

 Het opzetten

Het opzetten van het systeem is heel eenvoudig. Het statief wijst zichzelf en is niets anders dan elk andere lampstatief. Op de kop wordt de swifelhead bevestigd dat het mogelijk maakt om de softbox naar boven of naar beneden te kantelen. Op dit swifelhead komt de flitsbeugel en de bevestiging van de softbox. De hoogte van de softbox kan ingesteld worden, afhankelijk van de gebruikte flitser. De afstand van de flitser tot de beugel is ook instelbaar. De beugel is bruikbaar voor de meeste reportage flitsers. Merken zoals Metz of Quantum kunnen met een aparte accessoire bevestigd worden. Ik maak gebruik van een flitser met ingebouwde RF ontvanger. Bij gebruik van een losse ontvanger waar de flitser op gemonteerd wordt, bestaat de kans dat de softbox beugel niet hoog genoeg komt. Maar uiteraard is er ook een beugel verkrijgbaar die langer is, om dit probleem op te vangen.

De bevestiging van de flitser op de Ezybox is eenvoudig. De beugel kan op alle mogelijke manier ingesteld worden en is zo geschikt voor bijna elk type flitser.

De beugel voor de softbox is ook inzetbaar voor andere doeleinden. Er kan niet alleen de softbox op geklemd worden. Er zijn ook accessoires verkrijgbaar zoals een filterhouder voor gels, een honeycomb of barndoors. Deze worden simpelweg op deze beugel bevestigd. Het systeem is dus modulair en verder uit te breiden. Ideaal voor strobisten.

De softbox is een pop-up systeem. Het is een plat pakketje dat eenvoudig uitgetrokken kan worden tot een box van 54 cm x 54 cm (er is ook een kleiner of groter model beschikbaar – ik heb de 54 cm maat gekozen omdat dit er mooi tussenin zit). Dit systeem zorgt ervoor dat de hoeken van de softbox erg stug zijn en de reflecterende binnenkant van de softbox direct mooi strak staat.

     

     

Dan is het slechts een kwestie van de softbox, die in deze vorm een halve kilo weegt, te bevestigen op de ronde beugel. Het is te adviseren om dit te doen voordat de flitser gemonteerd is. Dat maakt het een stuk makkelijker want er is één groot nadeel bij de bevestiging.

De softbox wordt om de beugel geklemd. Dit vereist wat handigheid. Maar pas op voor de onderkant van van de beugel. Deze is namelijk open en levert scherpe hoeken op. Na verloop van tijd zou bij onvoorzichtig gebruik het materiaal van de softbox beschadigd kunnen raken. In de onderstaande twee foto’s is dit zichtbaar.

     

Wanneer de flitser gemonteerd is kan deze zo gepositioneerd worden dat de flitskop netjes in de softbox zit. Doordat de bevestiging van de softbox en flitser volledig los van elkaar zijn, is het mogelijk om alles perfect af te stellen. Ik heb ervoor gekozen om de flitser zijdelings te monteren. Dit geeft een eenvoudige toegang tot de aansluitingen op de flitser (zoals een batterij pack). Voor wie gebruik maakt van een visuele communicatie tussen flitsers wordt op deze manier de voorkant van de flitser niet geblokkeerd.

Animatie van het positioneren van de flitser.
De flitskop in de softbox, niet erachter. Het is goed te zien hoe netjes strak de reflecterende zijkanten van de Ezybox staan

Tot slot kunnen de lichtverdelers geplaatst worden. Er is de keuze om er een te plaatsen, of twee voor een betere lichtverdeling. Dit is in feite hetzelfde als bij elke andere softbox. Bevestiging gebeurt met klittenband. De binnenste, kleine lichtverdeler wordt aan de vier hoeken bevestigd. De grote heeft klittenband rondom zodat deze overal sluitend kan worden bevestigd. Het vergt wat handigheid om die grote te plaatsen. Het is denkbaar dat na verloop van tijd de klittenband slijtage gaat vertonen.

     

De lichtverdelers in positie; de keuze is er om alleen de grote te plaatsen, of beide.

De klittenband op de softbox is niet alleen te gebruiken voor de lichtverdeler. Er zijn ook accessoires verkrijgbaar waardoor de Ezybox meer mogelijkheden krijgt. Denk daarbij aan grids en maskers die met dezelfde klittenband worden bevestigd.

Na het plaatsen van de lichtverdeler(s) is de softbox klaar voor gebruik. Het statief dat bijgeleverd wordt kan tot op bijna 3 meter hoogte uitgeschoven worden. Ik kan dit niet adviseren, zeker niet buiten. Deze hoogte maakt het erg wankel waarbij elk zuchtje wind het risico geeft dat alles omvalt. Dit omvallen is sowieso een risico en het is te adviseren om het gewicht van een fototas te gebruiken om de voet zwaarder te maken. Of iets anders dat zwaar is. Het is de prijs voor een lichtgewicht softbox set. Op de onderstaande foto is het statief voor een deur geplaatst om een indruk te krijgen hoe hoog dit is.

     

Accessoire: de telescopische arm

Bij de Ezybox hotshoe kit wordt een telescopische arm geleverd. Hiermee kan een assistent de softbox vasthouden en positioneren. Dit levert flexibiliteit op waardoor er snel gewerkt kan worden. Denk daarbij aan een bruidsreportage of op een openbare locatie waar veel mensen zijn. Lastolite heeft ook een langere arm te koop, van 65 cm – 150 cm op, samen met een heuptas voor ondersteuning. De bijgeleverde arm is 24 cm tot 48 cm lang.

Gebruik van een assistent met deze draagbare hotshoe softbox wordt gekscherend ook wel de ‘voice activated light stand’ genoemd.

De voice activated light stand in werking tijdens de fotosessie van Puck.

 

Conclusie

Gebruik van een softbox op lokatie is erg prettig. Het voorkomt de harde flits voor wanneer er invullicht nodig is. De Ezybox is eenvoudig en snel in het gebruik, maar nèt niet handzaam genoeg bij het vervoer: de tas is erg groot. Als er een mogelijkheid was geweest om de softbox nogmaals in elkaar te vouwen, zoals je dat bij de pop-up tentjes ziet, was het makkelijker geweest om deze eenvoudig bij te steken. De keuze voor een pop-up systeem is goed; de binnenkant van de softbox staat mooi strak, iets wat bij concurrerende merken niet altijd het geval is. Het materiaal voelt stevig en robuust genoeg aan om jaren plezier van te hebben.

De Lastolite Ezybox hotshoe kit is misschien niet de goedkoopste oplossing, maar zeker een complete waarmee niet alleen de beginnende strobist fotograaf, zoals ik, aan de slag kan, maar ook waar de ervaren fotograaf veel plezier aan kan beleven. Het is een aanrader.

Voordelen

 • compleet pakket – alles wat nodig is, is aanwezig
 • een gewicht van ‘maar’ 2,5 kg, inclusief statief
 • snel op te zetten (kost een paar minuutjes)
 • statief is luchtgeveerd en hoog
 • extra telescopische arm is een mooie toevoeging (vereist wel een assistent)
 • alles wat wenselijk is, is in te stellen
 • bruikbaar voor alle type en merken reportage flitsers
 • de reflecterende binnenkant staat strak door het gebruik van het pop-up systeem
 • extra accessoires zoals een grid of maskers zijn verkrijgbaar, maar ook barndoors en filterhouders

Nadelen

 • de softbox ingeklapt blijft omvangrijk
 • de beugel heeft twee scherpe kanten die het materiaal kunnen beschadigen
 • fel blauwe tassen zijn opvallend
 • een schouderband aan de tas voor de softbox was wenselijk geweest
 • prijs is relatief hoog (zoals bij alle fotografie accessoires)
     
     

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 jaren geleden

[…] alleen de flitsers aanstuurt maar bovendien beschikt over TTL. Je kunt het makkelijk combineren met een softbox, paraplu of andere hulpmiddelen zoals een flashbender. Het is heel draagbaar, makkelijk mee te […]

trackback
9 jaren geleden

[…] zijn we niet alleen voor dit doel aan het fotograferen geweest. Uiteindelijk heb ik mijn softbox en remote flash trigger tevoorschijn gehaald en zijn we in de lobby van hotel West End in Helmond […]

trackback
9 jaren geleden

[…] Veel tijd is er echter niet beschikbaar. Als de schemering valt is het al snel heel erg donker. De flitser met softbox geeft voldoende licht, maar het scherpstellen wordt steeds moeilijker. Een eenvoudige maar […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x