Minimalistische seascapes

Landschappen fotograferen kan op allerlei verschillende manieren. Een van die manieren is het weglaten van dingen, zoveel zelfs dat het beeld verstoken is van elementen die aandacht kunnen trekken. Een landschap wordt dan bijna abstract, een leegte die juist sterk wordt of kan worden door niets meer dan kleuren, patronen of vormen. Soms kan het een herkenbaar beeld blijven, soms een bijna onherkenbaar beeld. Dit is minimalisme en deze manier van fotograferen kan prachtige beelden opleveren. Dit zijn mijn minimalistische seascapes.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Noorderstrand bij op Schiermonnikoog in de mist
Minimalisme aan het strand

De foto van het Noorderstrand op Schiermonnikoog is een mooi voorbeeld van die minimalistische seascapes. Het mistige landschap is ontdaan van herkenbare details, afgezien van de zandbank en het paaltje. Het zijn nèt die paar elementen in de foto die houvast geven.

Een reklame boodschap

Ook het landschap dat ik onlangs bij het Waschven op de Strabrechtse Heide heb gefotografeerd, het “Zwevende Eiland”  laat dit minimalisme zien. Het kan echter nog veel verder gaan, zoals ik in de onderstaande foto van een prachtige wolkenlucht tijdens het vallen van de avond laat zien. Het gaat in dit geval om vormen, niets meer.

Niets dan wolken
Wolken (200mm f9 ISO100 t=6sec)

Minimalisme aan zee

Het mooiste soort minimalisme zie ik terug bij mijn foto’s van de zee. De uitgestrekte watermassa, een kaarsrechte horizon en het spel van licht en schaduw kan tot prachtige verstilde beelden leiden.

De volgende serie foto’s noem ik allemaal minimalistische seascapes. Ze zijn op verschillende plekken gemaakt, te beginnen bij de Nederlandse kust en de laatste vier tijdens een vakantie aan de zuidkust van Frankrijk (Languedoc-Roussillon). Het is een heerlijke serie foto’s waarvan ik elke keer opnieuw kan genieten. Jullie ook?

Minimalistische seascapes
(200mm f/5 ISO100 / t=1/400sec)
Minimalistische seascapes
(200mm f/11 ISO50 t=60sec – Big Stopper)
Minimalistische seascapes
(40mm f/8 ISO200 t=1/1250)
Minimalistische seascapes
(200mm f7,1 ISO200 t=1/400sec)
Minimalistische seascapes
(125mm f/3,2 ISO200 t=1/8000)
Minimalistische seascapes
(200mm f/9 ISO200 t=1/800)

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties