Als het sneeuwt of gesneeuwd heeft is het fantastisch om landschappen te fotograferen. Veel van de foto’s die dan op sociale media verschijnen vind ik dan wel vaak te donker of verkeerd van kleur. Ik heb enkele tips die je kunt gebruiken voor het nabewerken van sneeuwfoto’s.
Estimated reading time: 5 minuten
Een besneeuwd landschap levert altijd weer een uitdaging op voor de fotograaf. Hierover heb ik in het verleden al eens een blogbericht geschreven, een bericht dat nog met regelmaat gelezen wordt als de sneeuw in aantocht is, of al gevallen is. Dit bericht is er een soort vervolg op, waarbij ik wat dieper induik op het nabewerken van de sneeuwfoto’s.
Stap voor stap nabewerken van sneeuwfoto’s
Laten we een foto bekijken die ik tijdens een weercode rood in Nederland (wat code groen voor de fotograaf is) heb gemaakt. Ik neem je mee om deze stap voor stap bewerken tot het eindresultaat. Klik op elke foto voor een vergrootte versie zodat alle Lightroom instellingen ook goed te lezen zijn. We beginnen met de onbewerkte rauwe foto uit de camera.
Alle gegevens over de foto worden door Lightroom netjes weergegeven. De foto is gemaakt in diafragma voorkeuze, met auto-ISO en een gemiddelde lichtmeting over het hele beeld. De foto maakt onderdeel uit van een panorama bestaande uit drie foto’s die elk met 135mm brandpunt zijn gemaakt. En zoals direct te zien is; de foto is te donker. Dit gebeurt vrijwel altijd wanneer je blindelings uitgaat van een belichtingsmeter onder deze omstandigheden.
De reden is simpel; omdat de foto zoveel “wit” heeft zal de belichtingsmeter in de war raken. Die zal alles in de buurt van 18% grijs proberen te brengen. Om die reden is het verstandig om sneeuwfoto’s 1 tot 2 stops belichtingscorrectie te geven. Met andere woorden, stel de camera tussen +1 tot +2 EV in. Hoeveel dit precies moet zijn hangt af van de omstandigheden.
-
Boek Perfect Belichten€39,99 incl. btw
Controleer altijd je histogram en probeer zover mogelijk aan de rechterkant van je histogram te blijven. Doe je dit niet, dan zal de foto onderbelicht zijn en moet dit in de nabewerking gecorrigeerd worden. In veel gevallen zal dit geen probleem zijn zoals in de onderstaande bewerking te zien is. Maar uiteraard is het altijd beter om het ter plekke direct goed in te stellen.
Deze foto kan zonder probleem 1,5 stop overbelicht worden (het histogram zit netjes tegen de rechterkant aan, maar raakt deze niet aan – dit is Exposure to the Right). De foto is nu mooi licht en helder.
Een mooie lichte foto, of toch te donker?
Maar let op; je oog wordt enigszins voor de gek gehouden door de donkergrijze achtergrond van Adobe Lightroom, die standaard zo donker ingesteld is. Een lichte foto tegen een donkere achtergrond ziet er namelijk al snel heel licht uit omdat we die donkere achtergrond als referentie hebben.
Voor lichte foto’s is het veel beter om de achtergrond licht te maken. Doe dit door de rechterknop van je muis op de achtergrond te klikken. Je hebt dan meerdere mogelijkheden. In dit geval zal een witte achtergrond in Lightroom een veel betere keuze zijn om de foto goed te kunnen bewerken.
Met een witte achtergrond lijkt de foto plotseling niet zo licht te zijn als dat we in eerste instantie met een donkere achtergrond dachten. We zouden de foto zelfs nog een halve stop lichter kunnen maken.
Let ook op de witbalans
Het advies is dus; zorg dat je de helderheid van de achtergrond afstemt op de foto. vooral met nabewerken van sneeuwfoto’s is een witte achtergrond heel geschikt. Alleen dan kunnen we er zeker van zijn dat de foto uiteindelijk niet te donker wordt. We houden de achtergrond (wit) als referentie. De uiteindelijk nabewerking van deze foto kan er dan als volgt uitzien.
Maar dan zijn we er nog niet. Een ander probleem dat zich kan voordoen is een verkeerde witbalans. Zoals de meesten wel weten fotografeer ik altijd met een witbalans van ongeveer 5000K (daglicht stand) zodat elke foto dezelfde kleurtemperatuur heeft.
In het geval van sneeuw kan een foto veel dan te blauw worden, zeker onder een bewolkte lucht. Hoe de autowitbalans hiermee omgaat weet ik niet, maar het is goed om ook foto’s die met autowitbalans zijn gemaakt te controleren op een goede kleurtemperatuur.
Dit kun je doen met het pipetje in Lightroom. Ga daarbij uit van de volgende aanname: sneeuw is wit. Dus kies ik een stukje sneeuw dat met het pipetje aangetikt wordt. Dit zet de witbalans dicht tegen perfect aan. Je kunt de witbalans vervolgens naar smaak verder bijregelen.
Let wel op met het instellen van de witbalans. De situatie waarin ik gefotografeerd heb leent zich hiervoor. Fotografeer je de sneeuw tijdens een kleurrijke zonsopkomst of zonsondergang, dan kan deze correctie van de kleurtemperatuur de mooie ochtend- of avondkleuren teniet doen.
Het resultaat van het nabewerken van sneeuwfoto’s
Met deze correctie is de foto mooi helder met echte witte sneeuw. De nabewerking van deze foto kopieer ik naar de overige foto’s van de panorama om ze vervolgens aan elkaar te plakken. Een final touch in Photoshop heeft tot het uiteindelijke resultaat geleid dat hieronder te zien is.
Dank je wel voor de tip om de achtergrondkleur wit te kleuren, dat ga ik zeker proberen.
Ik ben benieuwd hoe het bevalt. 🙂
Goede heldere uitleg Nando. Het verhaal overbelichten weten de meeste mensen wel denk ik. Maar de uitleg witbalans geeft mij weer goede aanvullende informatie.
Ondanks dat bij de meesten bekend is dat je belichting gecorrigeerd moet worden, zie toch heel veel onderbelichte sneeuwfoto’s. En ik moet eerlijk zeggen, dat dankzij het dynamisch bereik van de moderne camera’s het wel heel makkelijk is om achteraf te corrigeren (hoewel het altijd beter is om ter plekke te doen)
Dank je voor je reactie
Goede bruikbare tips, ik ga ze direct toepassen!
Je bent al aardig op de goede weg daarmee, zag ik 🙂