Natuurfotografie met de Fuji X100t

Geen gehannes met knopjes. De fysieke bediening zit op de plek waar je het verwacht.

Vlak voor de reis naar de Lofoten in februari 2016 kocht ik een Fuji X100t meetzoeker camera. Een kleine camera met grootse prestaties en een uiterlijk om verliefd op te worden. Ik schreef eerder al een review. Of beter gezegd; ik deelde mijn bevindingen over deze camera. Zoals ik heb gemerkt is natuurfotografie met de Fuji X100t perfect te doen.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Je leert een camera pas echt goed kennen wanneer je er een geruime tijd gebruik van maakt, en dat heb ik met de Fuji X100t ook gedaan. Ik heb mijn grote spiegelreflex regelmatig thuis gelaten om natuurfotografie met de Fiji X100t te doen. Ik heb zelfs een klein reisstatief aangeschaft om de mogelijkheden ten volle te (gaan) benutten.

De X100t van Fuji. Langzamerhand krijg ik een goed idee van wat deze camera kan. Maar het vergt wel een andere manier van kijken naar de natuur om je heen.
De X100t van Fuji. Langzamerhand krijg ik een goed idee van wat deze camera kan. Maar het vergt wel een andere manier van kijken naar de natuur om je heen. Even inzoomen of uitzoomen is er niet bij.

Fotograferen met een vast brandpunt

De X100t heeft een vast brandpunt van 22mm. Vanwege de cropfactor van 1,5 heeft de foto dezelfde beeldhoek als een 35mm objectief op een full-frame camera. Dat is natuurlijk niet de eerste keuze die een landschapsfotograaf zou maken. Die zal eerder denken aan een groothoek van 24mm of (vaker) nog veel breder. Of er wordt gekozen een tele objectief om afstanden te comprimeren en details uit het landschap te accentueren.

Toch werkt een beeldhoek van het 35mm objectief erg goed bij landschappen en het is dan ook niet de eerste keer dat ik met alleen dat brandpunt op pad ben gegaan (zie ook mijn review van het EF 35mm f/1,4L II objectief)

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Een van de eerste serieuze landschapsfoto’s met de X100t. De beeldhoek die overeenkomt met een 35mm vergt wel een andere manier van fotograferen. (ISO200 – f/9 – 1/60)

Een standaard brandpunt voor natuurfotografie

Fotograferen van landschappen met een vast brandpunt dat overeenkomt met een standaard objectief is een heel andere manier van fotograferen dan met een groothoek of tele objectief. Zeker wanneer je natuurfotografie met een Fuji X100t doet, dat geen mogelijkheid biedt om objectieven te wisselen. Het klinkt misschien verschrikkelijk cliché, maar het verplicht je inderdaad om anders naar je compositie te kijken.

Het vergt keuzes maken over wat wel en wat niet op de foto komt. Of je moet de moeite nemen om te spelen met de afstand tot je onderwerp. Soms kan dat, soms ook niet. Het maakt je uiteindelijk veel kritischer over wat je op de foto wil krijgen, en het laat je anders naar de omgeving kijken. Het maakt het fotograferen in zekere zin moeilijker, maar zeker ook uitdagender.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Avondschemering, niet bepaald de meest spectaculaire lucht, maar toch heerlijk sfeervol. (ISO200 – f/8 – t=0,3sec vanaf het 3LT EVO3 VYV statief)
Natuurfotografie met de Fuji X100t
Zonsondergang boven de Strabrechtse Heide. Single exposure shot in RAW formaat, bewerkt in Lightroom. Het laat zien dat de sensor van de Fuji een groot dynamisch bereik aan kan. (ISO200 – f/11 – 1/450sec – Velvia film simulation)

Natuurfotografie met de Fuji X100t en het licht

Afgezien van de uitdaging die het fotograferen met een vast brandpunt oplevert, valt het op hoe goed de Fuji X100t om kan gaan met de lichtomstandigheden. Ik heb niet bepaald de makkelijkste omstandigheden uitgezocht om in te fotograferen. Tegenlicht met de zon in beeld en hard zonlicht op het midden van de dag zijn situaties die mijn inziens het uiterste van de camerasensor kunnen vergen.

Hoewel ik HDR niet zal schuwen wanneer het in mijn ogen noodzakelijk is, wil ik dit toch liever voorkomen als het kan. Gelukkig maakt het grote dynamische bereik van de moderne camera sensoren dit een stuk makkelijker dan vroeger. De resultaten van X-trans sensor hebben me werkelijk positief verrast. Dat maakt natuurfotografie met de Fuji X100t erg plezierig.

Single Exposure Shot in RAW bestandsformaat, bewerkt in Lightroom. Het licht dat de berkenbladeren doet oplichten is verblindend. Een HDR had dit effect helemaal teniet gedaan. (ISO1000 - f/8 - 1/60 - Velvia film simulation)
Single Exposure Shot in RAW bestandsformaat, bewerkt in Lightroom. Het licht dat de berkenbladeren doet oplichten is verblindend. Een HDR had dit effect helemaal teniet gedaan. (ISO1000 – f/8 – 1/60 – Velvia film simulation)

De film simulatie van de Fuji X100t

Vanaf het begin dat ik de X100t in handen had heb ik geworsteld met de film simulatie instellingen. Wanneer je op internet kijkt zie je veel fotografen die lyrisch zijn over de JPG beelden die deze camera produceert. Er wordt ook vaak beweerd dat RAW niet meer nodig is.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Gouden ochtendnevel boven het Eindhovens Kanaal. Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroom. (ISO200 – f/11 – 1/220 – Velvia film simulation)

Natuurlijk is dit een persoonlijke mening. Zelf ben ik van mening dat het fotograferen in RAW formaat zoveel meer mogelijkheden biedt. Alleen zijn de film simulatie instellingen zoals Velvia, Classic Chrome, of Astia dan niet erg zinvol meer. Na importeren in Lightroom (of een andere RAW editor) ben je al deze instellingen kwijt.

Gelukkig heeft Lightroom de camera profielen ingebouwd om voor deze film simulaties te kiezen. Hierdoor kun je er in feite toch gebruik van kan maken, of in ieder geval een benadering daarvan. Dan is het alleen nog zoeken naar waar je voorkeur ligt.

Ochtend landschap, sereen en stil, vlak voor de wereld ontwaakt Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroom. (ISO200 - f/11 - 1/750sec, velvia film simulation)
Ochtend landschap, sereen en stil, vlak voor de wereld ontwaakt Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroom. (ISO200 – f/11 – 1/750sec, Velvia film simulation)

In eerste instantie gaf ik voor natuurfotografie met de Fuji X100t de voorkeur voor Classic Chrome. Uiteindelijk ben ik voor de landschappen bij Velvia beland. Dat wil niet zeggen dat ik alleen maar deze film simulatie kies en het daarbij laat. Het is een basis vanwaar ik mijn bewerking in Lightroom uitvoer.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Appelboomgaard vlak na zonsopkomst. Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroom (ISO200 – f/8 – 1/400, Velvia film simulation)

Toch geen film simulatie gebruiken

Ik heb inmiddels de film simulatie uitgezet omdat ik toch in RAW bestandsformaat fotografeer. Dit heeft namelijk invloed op wat je terug ziet op het LCD scherm van de camera. Dat maakt het beoordelen van het resultaat van natuurfotografie met de Fuji X100t wat lastiger.

Een reklame boodschap
Natuurfotografie met de Fuji X100t
Geen zon maar donkere wolken. De foto’s hebben een fijne/prettige doortekening die natuurlijk ook deels door de nabewerking komt. (ISO400 – f/8 – 1/60, Velvia film simulation – single exposure shot, bewerkt in Lightroom)

Ik heb de camera zo ingesteld dat ik de gemaakte foto direct een seconde lang in de zoeker te zien krijg – die mogelijkheid is er namelijk. Dan kan ik in die seconde inschatten of ik al goed met belichting en compositie zit, zonder direct op het scherm achterop de camera te moeten kijken. Het minimaal gebruik van het scherm is sowieso gunstig voor de accuduur.

Schotse Hooglanders in het warme zonnetje (ISO200 - f/8 - 1/140sec velvia film simulation)
Schotse Hooglanders in het warme zonnetje (ISO200 – f/8 – 1/140sec Velvia film simulation)

Niet te moeilijk doen met fotograferen

De manier hoe ik de X100t tot op heden gebruikt heb is vrij recht toe, recht aan. Vaak stel ik de ISO op automatisch in om een sluitertijd te garanderen die snel genoeg is om zonder statief te kunnen fotograferen. Andere keren hou ik ISO 200 aan, de laagste waarde die ingesteld kan worden.

Het ingebouwde ND filter heb ik nog niet serieus gebruikt, en ook nog niet nodig gehad. Ik kies mijn diafragma naar wens (wat is het heerlijk om weer een echte diafragmaring te hebben) en laat de camera de sluitertijd kiezen. Raakt de belichtingsmeter in de war en geeft deze de belichting niet correct aan, dan corrigeer ik met de (fysieke) belichtingscorrectie knop.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Het kleurrijke blad van de bomen wordt pas echt mooi in tegenlicht. (ISO200 – f/16 – 1/80sec, Velvia film simulation)

Op een enkele keer na gebruik ik het scherm op de achterkant van de camera niet of nauwelijks. Met zo’n mooie optische zoeker vind ik dat ook niet echt nodig en het bespaart zoveel stroom dat de accu heel lang mee gaat. Zo kun je op één accu lading heel lang natuurfotografie beoefenen met de Fuji X100t.

De macro functie

Met de macro functie ingeschakeld zal de camera echter overschakelen op de elektronische zoeker. Dit is logisch omdat de parallax bij kleine afstanden veel te groot wordt; wat je door de optische zoeker ziet is dan niet meer wat je op de foto krijgt. Hoewel ik nog niet veel macro foto’s gemaakt heb, krijg ik wel het idee dat bij gebruik van de elektronische zoeker net zo goed het scherm achter op de camera gebruikt kan worden. Zeker wanneer je laag bij de grond zit, of je in een onhandige positie moet manoeuvreren. De macro functie is echter een extraatje en niet een optie waarvoor je speciaal de X100t zou kiezen.

Macro met de X100t gaat prima. Met de beschikking over f/2 kan een mooie DOF behaald worden. Handmatig scherpstellen is goed te gebruiken. (ISO200 - f/2,8 - 1/200, manual focus, velvia film simulation)
Macro met de X100t gaat prima. Met de beschikking over f/2 kan een mooie DOF behaald worden. Handmatig scherpstellen is goed te gebruiken.  (ISO200 – f/2,8 – 1/200, manual focus, Velvia film simulation)

Als het jaar ouder wordt zal ik ongetwijfeld meer en meer mogelijkheden van de X100t gaan benutten (hoewel nooit allemaal, vermoed ik). Denk daarbij aan het ingebouwde ND filter, hoge ISO waarden voor nachtfotografie en sterrenfotografie, de ingebouwde timelapse functie en wie weet wat nog meer.

Ook de Fujifilm X100t is niet perfect

Is alles aan deze camera dan perfect? Nee, natuurlijk niet. Dat kan ook niet. Flares en lichtstrepen in de foto is iets waar ik zo nu en dan tegenaan loop. Logisch als je de zon recht in beeld hebt. Maar het is in sommige gevallen sterker aanwezig dan wat ik gewend ben. Met een zonnekap (losse accessoire) voorkom je flares bij licht dat vanaf de zijkant het objectief binnen valt. Tot nu toe kon ik dat ook met de hand afschermen. Met de lichtbron recht in beeld zal ook een zonnekap weinig bescherming bieden.

Het ontbreken van een goede afscherming tegen een plotselinge regenbui is ook een gemis. En natuurlijk is een vast brandpunt beperkend in het gebruik van landschappen.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Lichtstrepen kunnen ontstaan bij fel direct licht. Een zonnekap helpt hier ook niet tegen. Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroom (ISO200 – f/6 – 1/150sec, Velvia film simulation)
Natuurfotografie met de Fuji X100t
Donkere wolken boven de horizon kondigen een regenbui aan. De X100t heeft geen bescherming tegen regen. Single exposure shot in RAW, nabewerkt in Lightroom. (ISO200 – f/8 – 1/600 – Velvia film simulation)

Geen vervanging maar een toevoeging

Hoewel ik positief ben over het anders kijken naar een compositie en onderwerp, blijft het soms jammer dat je niet kunt inzoomen. Met 12 megapixels is het niet echt praktisch om achteraf te croppen. Een grotere beeldhoek is natuurlijk op te vangen door een panorama te maken.

De Fuji X100t zal in dat opzicht voor mij dan ook nooit een volwaardige, of volledige vervanger kunnen zijn voor een camera die meer brandpunten ter beschikking heeft. Hoewel natuurfotografie met de Fuji X100t heel goed kan, zal het nooit een vervanging zijn. Alleen maar een toevoeging. Een extra camera.

Natuurfotografie met de Fuji X100t
Zonsondergang bij het Starven. Single exposure shot in RAW, bewerkt in Lightroon (ISO200 – f/11 – 1/600, Velvia film simulation)
Een meanderend beekje geeft een mooie S-curve in de compositie (ISO200 - f/11 - 1/60, velvia film simulation)
Een meanderend beekje geeft een mooie S-curve in de compositie (ISO200 – f/11 – 1/60, Velvia film simulation)
Natuurfotografie met de Fuji X100t
Zonlicht in het dichte bos (ISO200 – f/11 – 1/20 sec, Velvia film simulation)

Ik ben tevreden

Al met al ben ik heel erg te spreken over het gebruik, het gemak en de mogelijkheden die de Fuji X100t mij biedt. Het dynamisch bereik is heel erg goed en het geeft mij als fotograaf veel speelruimte. De noodzaak voor het gebruik van meerdere belichtingen en HDR technieken is veel minder dan wat ik verwachtte. Ik weet zeker dat ik nog veel natuurfotografie met de Fuji X100t zal gaan doen.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
6 jaren geleden

Mooi! Ik vind zelf alleen bij de Velvia film simulation de schaduwen snel dichtlopen. Ik gebruik voor JPEG foto’s meestal de Astia (S) film simulation, met H -1 en S -1.

trackback
6 jaren geleden

[…] uit volle borst. Het mag namelijk geen geheim zijn dat ik helemaal onder de indruk was van de Fujifilm X100t, die ik begin 2016 gekocht heb. De kans om met deze nieuwe X-Pro 2 te fotograferen wilde ik niet […]

trackback
7 jaren geleden

[…] zocht een kleine, compacte camera voor wanneer ik die grote spiegelreflex thuis wilde laten, en daarin is de X100t voor mij perfect gebleken. Maar omdat die X100t zo goed bevalt was de interesse al snel […]

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Op DX.com een zonnekap voor nog geen 16 euro:
http://www.dx.com/p/jjc-lh-jx100-49mm-lens-hood-shade-for-fujifilm-x100-x100s-x100t-427142
Gewoon degelijk aluminium en ik verdenk ze ervan dat het gewoon een originele is, past prima.
Bij gebruik van de optische zoeker kijk je er natuurlijk wel voor een deel tegenaan.

Origineel net geen 80 euro:
http://www.fotokonijnenberg.nl/fujifilm-lh-x100-zonnekap-voor-fuji-x-100

Miek
Miek
7 jaren geleden

Zucht….wat moet ik nog veel leren :-))

Prachtige serie weer Nando en tja, die camera hè?

Fijn weekend.

Miek

Willem.
Willem.
7 jaren geleden

Hoi Nando,

Weer heerlijk om te lezen en (morgenochtend?) een aantal dingen die je hier bespreekt in de praktijk brengen. Ik ben nu een weekje aan het spelen en ook ik ben erg verrast over het dynamisch bereik van de camera. Menu’s is nog even ‘stoeien’ maar het went.

Tip voor laag bij de grond/macro opnames: Gebruik de Fuji app zodat je de camera ook remote kunt bedienen incl. live beeld op je smartphone.

Android:
(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fujifilm_dsc.app.photo_gate&hl=en)
iOS:
(https://itunes.apple.com/us/app/fujifilm-camera-application/id544614669?mt=8)