Niet kopen maar huren

De review van de Sony A7 IV

Het valt op hoe duur camera’s en objectieven zijn. Zeker als je de beste kwaliteit wilt hebben. Niet iedereen heeft daar geld voor over. Ik denk ook dat die beste kwaliteit niet voor iedereen bestemd is. Heb je niet de financiën voor die beste kwaliteit, maar wil je er toch zo nu en dan gebruik van maken. Dan adviseer ik om niet te kopen, maar om te huren.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het is fijn om je eigen apparatuur te hebben. Dan kun je het pakken en gebruiken wanneer het jou uitkomt. Maar veel hobby fotografen willen het beste van het beste. Is het niet de camera, dan wel het objectief. Sterker nog, ik denk dat de fabrikanten meer geld verdienen aan de (rijke) hobbyisten die elke keer upgraden als er weer iets nieuws komt, dan aan de professionals.

De derde en vierde generatie Sony A7
De nieuwe Sony A7 IV is uit, dus kan de A7 III weg want de nieuwe is beter. Althans, zo geloven sommigen.

Sommige mensen stappen zelfs over naar een ander merk, en er zijn er die dit meerdere keren doen. Dat is een flinke investering want alle objectieven moeten opnieuw gekocht worden. Persoonlijk begrijp ik die keuze niet, maar misschien zie ik iets over het hoofd.

Wil je iets nieuws? Niet kopen maar huren

Ben je op zoek naar iets nieuws op fotografie gebied, zoals een nieuwe camera of nieuw objectief? Dan kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Er is namelijk teveel keuze, zeker als je ook een ander merk overweegt. Reviews zoals ik ze schrijf zijn immers een persoonlijke mening over een camera of objectief. Die hoeft niet per se overeen te komen met jouw wensen of eisen.

Ik ben in de gelukkige positie dat ik veel nieuwe camera’s en andere merken mag uitproberen. Zo kan ik zelf een goede overweging maken voor ik iets koop. Het heeft me ook geleerd dat ik gewoon bij Canon kan blijven.

De meesten hebben dit geluk niet. Maar is is een goede manier om toch een goed idee te krijgen, en de nieuwe aanschaf eerst te proberen. Dat is (nog) niet kopen maar een keer huren.

Niet kopen maar huren
De Nikon Z 9 is wat uiterlijk betreft niet verrassend. Maar de modernste technieken zitten er in. Is dit iets voor jou, of toch niet? Niet kopen maar huren, dan weet je het voordat je veel geld uit geeft.

Huren tot je het zelf kunt kopen

Wist je dat ik vroeger regelmatig camera’s en objectieven gehuurd heb? Soms had ik een tweede camera nodig, samen met een paar objectieven. Dat waren de momenten dat ik een bruiloft ging fotograferen, en ik wilde zeker zijn dat ik de apparatuur kon gebruiken die ik nodig had.

huwelijksreportage van Brenda en Clifford
Nu heb ik de apparatuur die ik nodig heb, maar dat was ooit anders. In die gevallen ging ik gewoon een tweede camera huren, met de objectieven die ik nodig had. En een flitser. Handig, want dit betekende dat ik nog geen enorme investering hoefde te doen.

Een investering in de apparatuur voor een huwelijk – die ik nodig vond voor een huwelijk – kon ik niet maken. Nog niet, in ieder geval. Dus ging ik een tweede camera huren, een set objectieven en een extra flitser. Daarmee fotografeerde ik dan het huwelijk, waarna ik de spullen weer netjes terug bracht naar het verhuurbedrijf.

Met de inkomsten die ik zo genereerde kon ik uiteindelijk de objectieven kopen die ik nodig had, en ten slotte ook een tweede camera. Het fijne aan het huren was, dat ik precies wist wat ik nodig had. Ik kon de investering dus heel gericht doen, zonder het risico dat ik een verkeerde keuze maakte.

Benieuwd naar mijn trouwfotografie? Of ga jij trouwen?
Kijk dan op www.trouwfotograafnando.com

Een reklame boodschap

Huren voor een enkele keer gebruik

Je kunt ook vanuit een ander perspectief huren. Stel je wilt een keer in een fotohut gaan fotograferen, of je gaat op safari en je wilt een groot teleobjectief meenemen. Je kunt daarvoor sparen en enorme bedragen uitgeven, maar je kunt er ook voor kiezen om niet te kopen maar te huren. Zeker als je zo’n objectief maar een enkele keer gaat gebruiken.

Niet kopen maar huren
Een Canon EF 800mm f/5,6L IS USM is niet een objectief dat je zo even koopt. Maar huren, dat is geen enkel probleem.

Het leuke aan huren is de kans die je krijgt om een objectief te kiezen dat je nooit zou kunnen betalen. Denk aan een teleobjectief van 10.000 euro. Lijkt het je niet fantastisch om dat juist voor die ene gelegenheid eens te gebruiken?

Ik zijn veel plekken waar je apparatuur kunt huren.
Ik heb (vroeger) altijd gehuurd bij Pixto-F

Het gaat natuurlijk verder dan een objectief. Ook studio verlichting kan gehuurd worden, voor die ene keer dat je dat soort apparatuur wilt gebruiken. Je moet dan wel vooraf weten hoe dit gebruikt moet worden, maar dat kun je tijdens workshops leren, natuurlijk. Sterker nog, desgewenst is het mogelijk om een complete studio te huren. Inclusief apparatuur.

Hangover Hero - Promo
Voor de promotiefoto’s van de band Hangover Hero hebben we een complete fotostudio gehuurd. Zo konden we een dag lang fotograferen met prachtige apparatuur die je zelf niet snel zou kopen.

Nadeel van huren

Zoals je ziet, niet kopen maar huren kan een mooie oplossing zijn. Niet voor één keer, maar zelfs voor veel keren. Het kan onderdeel worden van je fotografie, zodat je voorkomt dat er een enorme investering gemaakt moet worden om het beste van het beste te gebruiken.

Er zit natuurlijk ook een nadeel aan. Je bent namelijk afhankelijk van wat beschikbaar is. Er is kans dat je mis grijpt en dan wordt het fotograferen lastig of zelfs onmogelijk. Dat betekent dat je moet plannen en reserveren. Ad-hoc fotografie is in dat geval niet altijd mogelijk met de spullen die je graag had willen gebruiken. Bovendien moet je tijd inruimen om de spullen op te halen, te laten brengen, en weer weg te brengen.

Niet kopen maar huren
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb, maar die niet van mijzelf is. Dit was in te plannen, maar als je deze apparatuur niet hebt dan kun je nooit ad-hoc op pad.

Tot slot

Ik zie huren als een tijdelijke oplossing. Het is een manier om te weten te komen of een nieuwe camera of objectief echt iets voor je is, om in nood de juiste apparatuur te kunnen gebruiken, of om extra apparatuur te hebben als je er voorlopig nog geen geld voor hebt.

Uiteindelijk is het prettig om de apparatuur in eigen bezit te hebben, zodat je het kunt gebruiken wanneer jij het wilt, zo lang als jij het wilt, zonder dat je het risico hebt dat je mis grijpt, of extra tijd moet inruimen om het in bezit te krijgen.

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Heb jij al eens wat gehuurd? Of overweeg je het? Vertel je ervaring in een reactie onder dit bericht. Ik lees graag wat je van huren vindt.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
1 jaar geleden

Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het is (te) lastig.zelfs in Amsterdam. Bijvoorbeeld CameraNu weigert zijn spullen naar de Amsterdamse vestiging te brengen en dan is Urk wel ver weg.