Nieuw leven: Wilgenroosjes

Nieuw leven: Wilgenroosjes

Bijna twee jaar geleden in 2010 brandde een groot stuk van de Strabrechtse Heide af. Een deel van de verbrande bomen heeft Staatsbosbeheer laten staan, om zodoende een hoop variatie in het gebied te brengen. Wat opviel zijn het vele nieuwe leven, waaronder de wilgenroosjes. Zo zie je maar dat een brand in een gebied niet alleen maar slecht is.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het was een enorme brand, waarbij de A67 afgesloten werd en vele hectares van het prachtige gebied in vlammen opging. Ik ben er vlak na de brand geweest, toen de grond nog warm aanvoelde van de enorme hitte die gewoed heeft. Een troosteloze blik waardoor je droevig wordt.

Lees meer over de brand in mijn blog bericht
Verslag: de verbrande natuur van Strabrecht

Een reklame boodschap
Vlak na de brand... troosteloos en droevig
Het verbrande bos op de Strabrechtse heide, juli 2010, een ruime week na de brand.

Brand verwoest, maar brengt uiteindelijk ook weer leven

De natuur laat zich duidelijk niet uit het veld slaan door een flinke heidebrand. Langzaam maar zeker komt het leven terug en verandert de dorre, zwartgeblakende natuur in een fris groen gebied. Toch blijven de restanten zichtbaar, ook nog na twee jaar. De verbrande bomen staan als stille getuigen star overeind: zwart, grimmig en dreigend.

De afgelopen weken staat het Wilgenroosje in bloei. De paarse bloemen vormen prachtige ‘veldjes’ op de heide met op de achtergrond die zwarte kale boomstammen. Vooral in de avond, met de laagstaande zon, lijken de bloemen van het Wilgenroosje in een eigen licht te schijnen. Juist het contrast is erg mooi.

Nieuw leven: Wilgenroosjes

Helaas zit het weer niet altijd mee. Vanavond ook niet helemaal, maar voldoende om toch een paar aardige foto’s van dit vrolijke plantje te maken in het gebied dat inmiddels twee jaar geleden in lichterlaaie stond. Over een paar jaar zullen de stille getuigen van de brand langzaam op zijn gegaan in het landschap. Het is imiddels fijn om te zien dat er weer nieuw leven is dat wat kleur terug brengt: de wilgenroosjes.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] laatste gemaakte foto’s zijn van het Wilgenroosje in bloei. Een groter contrast met de zwarte stammen kan ik me niet […]

Geedebee
12 jaren geleden

Heel mooi bewerkt…de paarse kleur komt zeer mooi uit tegen de bewolkte lucht!